Meny
Förbundet

Här fixar Axel Gilljam ett nytt guld och sällsynt dubbelseger på SM

I ett juniorlopp som innehöll massor med attacker kände CK Ringens Axel Gilljam att han inte riktigt hade benen i värmen – till en början. Taktiken blev att spara allt som fanns till spurten och det gjorde han rätt i. Axel vann spurten i linjeloppet och tog en sällsynt dubbelseger på SM.

Därmed tog han nämligen en dubbel! Vi får vrida klockan tillbaka till Fåglumtid och 1960-talet för att hitta en dubbelsegrare i herrsenior. På juniorsidan hände det sist 2016 med Linus Eriksson Kvist och det ska vara blott den femte i historien som mäktade med  SM-dubbeln på herrsidan.

”Det är jättekul, det är det. Det känns stort bara att ta dubbeln och är det så sällan är det förstås riktigt roligt”, säger Axel Gilljam med ett leende efteråt.

CK Ringen har ett starkt juniorlag och turades om med Södertälje att ha greppet i ett SM-linjelopp fyllt med attacker.

Paul Greijus, Länna Sport CK, fixade silvret i den spurten och Ringens Ville Merlöv trea. Extra kul för Ville som fanns med i guldkampen på tempot då han punkterade och senaste tiden har kört bra i sitt danska team.

Södertälje Acke Dahlblom attackerar i rondellen ut på sista varvet.

Det såg annars länge ut som att Södertälje hade greppet långt ut på sista varvet. Acke Dahlblom grillade de andra när han ställde sig upp och hade rejält tryck i pedalerna vid sista varvningen. Men CK Ringen tog luckan direkt.

”I det läget var det ju bara att försöka göra precis så gott man kan. För vi såg ju hur stark framför allt Acke Dahlblom såg ut. För min del kände jag länge att jag inte hade benen och lag led ganska mycket i värmen och hade det jobbigt att hänga med i backarna på rundan. Men jag visste ju att jag har en bra spurt så jag avvaktade”, berättar Axel Gilljam uppvaktad av glada klubbkompisar och en dopningskontrollant.

Axel Gilljam var rejäl trött och törstig i värmen efteråt. Det har sitt pris att skriva historia…

Torrheten i munnen antyder att den senare kunde ta rätt lång tid, trots att han beställde mera välförtjänt läskedryck från ett multinationellt företag.

Duktige Södertäljespurtaren Neo Viking avvaktade också.  men det var tre mot två i antal till Skåneklubbens favör i den tiomannaklungan och Södertäljekillarna missade medalj.

Det var en teknisk bana med mycket cykelväg.

”Ja, det var någon krasch bakom oss men inte i vår grupp. Det kändes viktigt att ta position och jag var ju inte inblandad i några attacker, jag bara väntade till spurten…”

SM linjelopp juniorer 2022

  1. Axel Gilljam, CK Ringen 3.13.04
  2. Paul Greijus, Länna Sport CK +0
  3. Ville Merlöv, CK Ringen +0
  4. Neo Viking, Södertälje CK +0
  5. Acke Dahlblom, Södertälje CK +0
  6. Johan Rydne, CK Master +0

Text och foto: Tomas Larsson/SCF