Meny
Förbundet

Årets Idrottsförbund 2016

Vi är mycket glada att få meddela att Svenska Cykelförbundet har förärats utmärkelsen ”Årets Förbund 2016” av Sveriges Centralförening för Idrottens främjande (SCIF). Den anrika idrottsorganisationen SCIF som stiftades 1897 har belönat förbundet med det Stora Priset.

Motiveringen lyder:
”Ett traditionsrikt förbund med förmåga att förnya sig med nya grenar som attraherar unga, inte minst flickor. Ett förbund med fokus på såväl motion som elit med OS-silver och OS-guld i Rio som absoluta höjdpunkter”

Årets Idrottsförbund är ett pris som Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande instiftade 1967, och som tilldelas det specialförbund som SCIF:s styrelse anser under året har gjort sig förtjänt av priset. Prissumman är 300 000 kr. Det är andra gången som Cykelförbundet föräras priset, första gången var 1976. SCIF:s vice ordförande Christer Lignell överlämnade priset under högtidigliga former på torsdags eftermiddagen till SCF:s styrelseordförande, Stefhan Klang i klocktornet på Stadion i Stockholm.

”Det är med stor glädje och tacksamhet som vi tar emot denna utmärkelse, och den tillägnas alla som är aktiva – cyklister, ledare, motionärer eller på annat sätt engagerade i vår förbundsverksamhet. Att bli Årets förbund är inget någon kan göra på egen hand. Det är mitt hopp och min önskan att alla i hela cykelsverige just nu sträcker lite extra på sig och känner att det vi tillsammans arbetar för och skapar gör skillnad, säger Lena Alfvén, GS på Svenska Cykelförbundet.

SCIF:s vice ordförande Christer Lignell överlämnade priset igår till SCF:s styrelseordförande Stefhan Klang.

SCIF:s vice ordförande Christer Lignell överlämnade priset  till SCF:s styrelseordförande Stefhan Klang.

 

Om SCIF
Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande bildades den 7 maj 1897 på Stockholms slott. Initiativtagare till bildandet var Viktor Balck, ”den svenska tävlingsidrottens fader”. Syftet med föreningen var att på olika sätt understödja den framväxande idrotten i Sverige.

Med SCIF skapades den första slagkraftiga riksorganisationen för idrotten i landet. Med sin självständiga ställning tog föreningen från början en rad initiativ för att främja idrotten. Med start 1901 arrangerade SCIF ”Nordiska spelen”, vinterspel, som sista gången ägde rum 1926, och ses som en föregångare till de olympiska vinterspelen.

Att Sverige tilldelades värdskapet för de femte olympiska spelen 1912 var också SCIF:s förtjänst. Föreningen stod inte bara för ansökan och ledde organisationsarbetet utan var även byggherre till Olympiastadion i Stockholm. ”Solskensolympiaden” blev av avgörande betydelse för den olympiska rörelsens utveckling. Läs mer på scif.se