Meny
e-cycling

Marlene Bjärehed segrade i Olympic esport series – vann två av tre race

På midsommarafton avgjordes den första finalen i cykeldelen av Olympic esport series i Singapore. Och det var svenskt i form av Marlene Bjärehed i det segrande laget! Bjärehed stod för en mycket bärande insats i Team Fuego, ett av de fyra inkvalade E-cyclinglagen, genom två delsegrar i de tre racen.

Marlene Bjärehed är en av våra mest internationellt rutinerade svenskar i E-cycling och var senast 27:a på VM.  Nu fick hon fira midsommarafton med sin hittills största seger och den kom i en olympisk lagtävling.

Tävlingarna hölls, liksom VM tidigare i år, i Zwifts virtuella Skottland men på lite annorlunda banor.

Det var tre delar som skulle avverkas där kvalen skedde i respektive hemmiljö medan finalen var på plats i Singapore. Först ett tufft elimineringslopp på 13,3 kilometer sedan Sprint showdown på 3,2 kilometer – för att avsluta med en klättring på 2,7 kilometer i det tredje racet.

Med sju poängs marginal till Team Epic med cyklister från Storbritannien, Australien, USA och Polen vann Marlene Bjäreheds Team Fuego finalen!

De övriga i laget var Lou Bates och från Storbritannien, tysken Martin Maertens och James Barnes från Sydafrika.

Fuegolaget tog tidigt en ledning genom att vinna damernas elimineringslopp genom Bjärehed, som attackerade den sista uppförsparken mot mållinjen med lagkamraten Bates som trea.

Team Epic slog tillbaka direkt i herrarnas elimineringslopp.  Bjärehed vann sedan damernas sprintlopp i en fotofinish med Team Lavas Kong Lam. Men Team Epics herrar var återigen starka och det skulle till att avgöras i klättringen.

Det var damerna som avgjorde för Bjäreheds lag. Lou Bates iscensatte en attack med 360 meter kvar på stigningen, vilket bäddade för en seger med fem sekunder.

Med i finalen fanns även en annan svensk, Lisa Hermansson, i fjärdeplacerade Team Titans.

E-cycling var en del av den första olympiska esportveckan någonsin där samtliga deltagare fanns på plats i Singapore.

Olympic esports series (OES) är en global virtuell tävling skapad av Internationella Olympiska Kommittén (IOK) i samarbete med internationella förbund och spelutgivare.

Text: SCF
Foto: Olympics.com och SCF

 

Sverige har imorse säkrat att OS-guld på E-sport games i Singapore. Världens första OS för E-cyklingen. Det är stort.