e-cycling

Guldintervjuer med två historiska, nöjda svenska mästare i E-cycling

Det var dramatiskt värre när Martin Härberg och Anna Embring blev historiska svenska mästare i E-cycling. Vi kollade hur de själva såg på dessa draman och blickade fram emot VM om två veckor.

Martin Härberg fick i det närmaste ett perfekt SM-lopp. Han tyckte att komma i väg med Johan Norén och Matthias Wengelin och slippa stressa över elimineringarna. Så här berättar han själv om dramat som också går att se i repris på SVT Play.

Jag hade en plan på att köra på ordentligt från sista uppförsbacken och genom de två sista svängarna. Men de var starka i det läget och kom förbi. Men det blev ändå riktigt bra för mig eftersom jag kunde ta deras ryggar först och så hade jag en sista körning i kroppen…”

”Det känns jättebra, jättekul. Jag GILLAR verkligen den här idrotten så det känns väldigt bra att vara den allra första svenska mästaren.”

Hur ser du nu på de två veckorna fram till VM?

”Känslan är bra. Jag har kunnat träna på bra i vinter så nu återstår bara den sista finslipningen så ska vi köra riktigt hårt även på VM!”

Just köra på hårt är något som de bägge svenska mästarna har gemensamt.

 

Anna Embring hade fin kontroll på första omgången i ett rätt kuperat virtuellt Toscana. I den andra överraskades alla av av Agnes Gustafssons långspurt.

 

”Det är ju lite speciellt när det är en platt bana och egentligen bara en transportsträcka fram till en spurt som avgör allt. Min taktik var att ta rygg på Johanna Tidholm. Anna Svärdström känner jag så pass bra att jag nästan vet hur hon tänker. Men jag blev HELT tagen på sängen av Agnes. Det var riktigt snyggt kört av henne. Jag trodde inte att det skulle hålla heller, utan blev helt överraskad…”

Det var underhållande spurter med mycket vilja som fördelade medaljerna även i damklassen. Nu räckte det ändå för Anna Embring eftersom unga Agnes Gustafsson hade det jobbigare i backarna i första omgången.

Embring är givetvis belåten över att vara den allra första officiella svenska mästaren i E-cycling, men hade redan kvarten efter SM-spurten tankarna på att förbereda sig bra inför VM.

”Det ska också bli JÄTTEKUL. Jag tycker att det var väldigt, väldigt roligt att bara kvala in. Och att göra det på egna meriter efter ett VM-kvallopp och inte bara blev tilldelad en plats.”

VM avgörs i tre omgångar, som i herrklassen på SM.

”Jag hoppas få testköra försa VM-banan under fredagen första gången. Jag tror att jag kommer få det svårt att ta mig till sista loppet och det är väldigt tufft att bara vara en av de 30 som går vidare från kvalet, men 70 procent ska ju bort. Det ska vara ganska många korta ”punchiga” backar, vilket jag tror kan passa mig ganska bra.”

Nu är den svenska dameliten bevisligen långt framme då det svenska laget endast en tappad kedja från att få med alla fyra topp tretton förra året.

”Ja, visst finns det en liten chans. Men det känns fantastiskt kul att bara få vara med om den cirkusen som ett VM innebär.”

 

SM-medaljörerna herrar

  1. Martin Härberg, SUMO Cycling Club
  2. Johan Norén, Serneke Allebike
  3. Matthias Wengelin, Länna Sport CK

SM-medaljörerna damer

  1. Anna Embring, Fredrikshofs IF CK
  2. Agnes Gustafsson, Köpings CK
  3. Johanna Tidholm, Skoghalls CK

Text och foto: Tomas Larsson/SCF