Alla grenar
e-cycling

Fantastiskt lopp av damerna när Hansen levererade VM-silver

Vi hade haussat upp de starka svenska damerna inför VM i E-cycling. De levererade minst sagt på New Yorks virtuella vägar. Cecilia Hansen hade ett brons att försvara, mycket press på sig – och ordnade ett silver efter en makalös avslutning. 

Den stora backen skulle avverkas tre gånger  och om det så behövdes var man tvungen gå på rött för att hänga med tätklungan över krönet andra gången. Cecilia Hansen, som fixade en bronsmedalj i det första VM-loppet december 2020, och Emma Belforth, som var åtta då, hade full kontroll i tätklungan.

Även Marlene Bjärehed började synas mer och mer. I det läget var det Sverige och USA som dominerade. Då ska ni veta att USA hade tio damer till start och hade råd att offra flera hjälpryttare. Så coachades även en vilt sluggande Anna Svärdström – veteranen som tog två brons på Paralympics som pilot – över krönet och satte färg på loppet även hon.

Anna Svärdström bara malde på…54-åringen som var med och tog två paralympiska brons i Tokyo slutade sedan tolva i VM-debuten i E-cycling!  (Arkivbild från träning.)

 

När amerikanskan Stafanie Sydlik chansade på en attack på de lättare partierna efter andra stigningen satt Hansen i den allt mindre jagande klungan där det alltid var en svensk där framme som höll kollen. Katheryn Cury avlöste. USA matade fram cyklist efter cyklist.

Men alla fyra svenskarna satt lugnt kvar i klungan inför sista backen och var aktiva. Tålamod var ordet. De såg också både avslappnade och fokuserade ut när tjejerna gick in den sista gången i BACKEN. Cecilia Hansen och Marlene Bjärehed var de svenskar som främst tryckte på för att ha en bra position när Curis utbrytning åts upp.

Cecilia Hansen körde med auktoritet i det läget. När regerande världsmästaren, Asleigh Moolman Pasio från Sydafrika, attackerade brände Hansen för första gången i loppet energi för att ta luckan. Hansen var i slagläge inför det sista branta partiet och tycktes göra precis allt rätt taktiskt.

Sveriges världsstjärna i E-cycling, Cecilia Hansen, har nu tagit medalj på bägge VM-tävlingarna i E-cycling, vilket hon är ensam om på damsidan.

 

Alla fyra svenskarna topp femton där; grym laginsats. Det var Hansen som skulle kunna slåss om medalj. I precis rätt ögonblick drog hon ”fjädern ”och i en GRYM slutspurt utmanade Hansen dels nederländska vinnaren Loes Adergeest och höll närmast jagande brittiskan Zoe Langham bakom sig. Bronset från december 2020 blev till VM-silver 2022!

Det var en fantastisk svensk urladdning. Cecilia Hansen var iskall när hennes taktik att gå så billigt som möjligt uppför backen de två första gångerna och sedan inte inte gå på de sprättande amerikanskorna.

Hansen såg på något sätt ut som en rätt säker medaljör hela loppet och levererade alltså ett silver! Cecilia kommenterade belåtet själv slutdramat så här:

”Jag var så glad att jag satt på Moolman Pasios hjul, men så kom de in i suget snett bakifrån och lite extra fart. Jag hade kunnat gå två sekunder tidigare, men det är klart att jag är nöjd – det är förvånande”, säger Hansen lugnt.

Hur tänkte du när du gick in i sista backen?

”Nu kommer det att gå fort för vi hade åkt så himla lugnt hela tiden, nu kommer det att smälla till. Jag hade nog förväntat mig ännu mera av några av konkurrenterna, men det kändes bra.”

Hansen låter lika lugn som i intervjun inför VM i årsskiftet. Snacka om att vara fokuserad. Spänningen var brutal när Hansen inkasserade ett silver och prispengar på i runda tal 40000 kronor.

”Det är kul att kunna underhålla, ler Cecilia Hansen hemma i Norberg.”

Cecilia Hansen intervjuas hemma i Norberg av Anders Ekh i Svenska Cykelförbundets VM-studio i Stockholm. Vill du se SCF-sändningen eller VM-loppet på Zwift YT i efterhand? Kolla in länkarna nedan!

 

Emma Belforth tappade kedjan i början av slutbacken men ordnade ändå en ny topp tio-placering på VM, sjua!

”Shit happens. Det tog kanske fem-sju sekunder att få på den innan jag kunde börja avancera igen; svårt att säga vad det hade kunnat bli annars men sådant ingår ju också”, säger Emma Belforth luttrat på sociala medier efteråt.

Marlene Bjärehed fick kramp i ungefär samma läge medan veteranen Anna Svärdström bara malde på och nosade på topp tio i slutforceringen…

”Verkade som om många var slitna sista gången upp. Jag gick på exakt samma snittwatt andra och tredje gången upp, men gick relativt mina konkurrenter bättre i sista backen. Jag ger den fantastiska coachingen hela äran för min framskjutna placering, Robin Andersson och så Linda Tufvesson förstås”, säger Anna Svärdström.

Så slutade damernas VM-lopp:

 • 1) Loes Adergeest, Nederländerna
 • 2) Cecilia Hansen, Sverige +0.01
 • 3) Zoe Langham, Storbritannien +0.01
 • 4) Asleigh Moolman Pasio, Sydafrika +0.10
 • 5) Liz van Houweling, USA 0.13
 • 6) Mary Wilkinson, Storbritannien +0.16
 • 7) Emma Belforth, Sverige +0.16
 • 12) Anna Svärdström, Sverige +0.25
 • 29) Marlene Bjärehed +1.13

”Helt galet med Hansens perfekta taktik och silver,  hela laget topp 30…en fantastisk insats av tjejerna”, utbrast Conny Björnehall i grengrupp E-cycling.

Komplett resultatlista UCI 2022 cycling esport world championships damer HÄR!

 

Samuel Brännlund slutade 16:e i herrloppet

I herrloppet kunde både Samuel Brännlund (51:a vid första VM-loppet) och VM-debutanten  Jon Werme köra med lite mindre press på sig. Båda klarade den första klättringen galant och fanns med lagom högt upp i tätklungan inför den andra.

Det såg bra ut för båda i det läget och det skulle sluta med en riktigt vass slutplacering för Samuel Brännlund.

Det var rejält spännande även i herrarnas avgörande där en först sexmannaklunga var loss. Sedan såg det ut att stå mellan österrikaren Rainer Kepplingen och förra årets världsmästare, tysken Jason Osborne.

Men när det skulle avgöras de sista virtuella 100 meterna såg det ut som…början av upploppet av cykel-VM landsväg i Köpenhamn för tio år sedan. Det var plötsligt australiensare överallt, i alla fall tre – alla med krafter kvar. Bara Osborne klämma sig in på podiet när Jay Vine och Freddy Ovett ordnade en australiensisk dubbel.

Av de nordiska  cyklisterna var dansken Oskar Hvid med i medaljstriden ända in i kaklet MEN inte långt därefter kom Samuel Brännlund. Han slutade på en fin sextondeplats, bara tio sekunder efter tätduon från Austraien efter den sista klättringen och uppförsspurten. Liksom damerna var Brännlunds taktik att hålla sig kall när många andra chansade och sprätte, vilket visade sig vara väldigt vägvinnande.

Veteranen Jon Werme hamnade på plats 50 efter att ha hamnat fel i en växling ner på lilla klingan i andra backen och drog på sig kramp som satt i 45 minuter efter målgång. Men han höll sig under minuten till täten i mål.

”Kul ändå att vara topp 50 på VM som 45-årig motionär”, sa Jon Werme efter den sena landslagsdebuten.

Så slutade herrarnas VM-lopp:

 • 1) Jay Vine, Australien 
 • 2) Freddy Ovett, Australien +0.00
 • 3) Jason Osborne, Tyskland +0.01
 • 4) Benjamin Hill, Australien +0.01
 • 5) Lionel Vujasin, Belgien +0.01
 • 6) Oskar Hvid, Danmark +0.02
 • 16) Samuel Brännlund, Sverige +0.10
 • 50) Jon Werme, Sverige +0.55

”Var stolta över era prestationer alla. Vilken insats ni gjorde. Vi är så stolta över er!”, sa Conny Björnehall tacksamt till hela den svenska VM-truppen efter att tillsammans med Anders Ekh pratat ner VM-kvällen i Swecyclings studio.

Komplett resultatlista UCI 2022 cycling esport world championships herrar HÄR!

 

Titta på loppet och SCF:s studioprogram i efterhand

 

Text: Tomas Larsson/SCF   Foto: SCF