Meny
e-cycling

Allt inför vår VM-direktsändning – så följer du svenska cyklisterna

Det kommer garanterat bli spännande lördagskvällsunderhållning när den andra upplagan av VM i E-cycling avgörs. Swecycling sänder och kommenterar de svenska cyklisterna, som alla kör på sin respektive hemmaplan, från 18.45 HÄR! Sverige har ett brons från VM-premiären i december 2020 att försvara. Kolla in all nödvändigt info om det virtuella VM-cykeldramat i New York nedan!

Bara för cyklisterna att hålla sig friska i tider med först corona och sedan magsjukor och annat är en sak. Det har varit för nära inpå att kasta in en reserv. Sedan ska allt tekniskt komma på plats och kalibreras. Och så ska formen infinna sig.

”Vi har ett bra lag med många erfarande cyklister som vet vad det handlar om. det är mycket att tänka på, inte bara cykla. Några haft corona, men nu är alla friska och taggade. Det är nervöst men känns bra, sammanfattar Conny Björnehall, som leder grengrupp E-cycling.

Hansen försvarar medalj i riktigt getingbo – starkt svenskt damlag

I damklassen kommer 89 cyklister till start. Där tillhör Sveriges Cecilia Hansen, som slog till brons i VM-premiären i december 2020, definitivt de som kan ta medalj igen. Såväl sydafrikanskan Ashleigh Moolman Pasio, Sara Gigante, Australien, som var före samt vassa amerikanskan, Jacquie Godbe, som jagade närmast den gången är med. Här har förutom USA även Storbritannien kvalat in fullt manskap med tio cyklister vardera, vilket skvallrar om klass och möjligheter till taktisk körning.  Sveriges damlag med VM-placering inom parentes:

  • 54 Cecilia Hansen (3)
  • 55 Emma Belforth (8)
  • 56 Anna Svärdström (VM-debut när det gäller E-cycling).
  • 57 Marlene Bjärehed (36)

Damernas VM-lopp startar lördag 26 februari 19.15.

Det är i tur och ordning Cecilia Hansen. Emma Belforth, Anna Svärdström, Marlene Bjärehed, Samuel Brännlund och Jon Werme som försvarar de svenska färgerna i ett virtuellt New York.

Två svenska herrcyklister till VM-start – tysk världsmästare med igen

I herrklassen ser det ut att vara bra lag från de klassiska cykelnationerna samt Sydafrika. De supervassa danskarna som var medaljörer förra gången är inte med men världsmästaren, Jason Osborne från Tyskland, försvarar sitt guld och har nummer ett. USA har kvalat in flest cyklister, nio. Här är de svenska startnumren i herrarnas lopp där 92 cyklister har kvalat in och är anmälda:

  • 88 Samuel Brännlund (51:a vid första VM-loppet)
  • 89 Jon Werme (VM-debutant)

Herrarnas VM-lopp startar lördag 26 februari 20.45.

Tuffare konkurrens men svenska laget siktar på två topp tio igen – och medalj

Taktiskt är det, som Anna Svärdström berättade i en intervju tidigare i veckan, att de flesta har egna coacher. Men så finns Linda Tufvesson som ett taktiskt stöd olika nära de olika cyklisterna. Det alla pratar om är att komma rätt in i den supertuffa stigningen som ska klaras av tre gånger, se ovan.

”Cyklisterna vill såklart lyckas individuellt, men vi är ett team och om vi kan så kommer vi att försöka samarbeta”, säger Conny Björnehall

Vad har ni i ledningen för förhoppningar på det svenska laget?

”Det man ser är att fler och fler använder plattformen, så det tekniska och taktiska försprånget som fanns för våra toppcyklister vid första VM-tävlingen finns inte riktigt kvar. Nu går det dessutom träningslopp hela tiden på VM-banan. Men våra cyklister vet exakt hur det fungerar med trainer i de branta backarna, olika typer av knixar – hur hårt gå för att utrustningen hänger med. Så på damsidan tror jag ändå att vi har chans på medalj. Det ska vi ha ska ha som mål i alla fall. Tjejerna är så pass starka att det kan bli två placeringar topp tio igen, fast konkurrensen har vässats så mycket…”

Alla startande i den andra VM-tävlingen i E-cycling HÄR!

Det är en tuff stigning som ska passeras tre gånger när det andra VM-loppet i E-cycling avgörs.

Så sänds VM i E-cycling på lördag:

Läs tidigare SCF-texter inför VM i E-cycling:

Text: Tomas Larsson/SCF   Bilder: SCF, Zwift.com