Meny
e-cycling

Två starka cykelveteraner får göra VM-debut i E-cycling på lördag

Anna Svärdström, 54 år, har haft stor framgång som pilot till Louise Jannering, där cyklat VM och de tog två brons på Paralympics i Tokyo. 45-årige värmlänningen Jon Werne hade bara spelat hockey och bandy innan han blev cykelmotionär. På lördag är de bägge starka cykelveteranerna debutanter i E-cyclingens andra VM.

Hur känns det några dagar innan VM-debuten i E-cycling?

”Det är en skräckblandad förtjusning skulle jag vilja säga. Givetvis Otroligt inspirerande att få möjligheten att stå på startlingen med riktiga cyklister. Själv är man en glad motionär som cyklar lite Zwift på kvällarna”, säger Jon Werme.

”Det känns lite för lite. Brukar vara mer nervös. Tror det är svårt att få huvud och kropp att förstå att man står inför ett stort mästerskap när vardagen rullar på och man inte reser någonstans”, säger Anna Svärdström.

Hade du innan säsongen började sett Dig som en VM-cyklist, Jon?

”Nej det var inte alls något jag tänkt på då jag cyklar för skojs skull, Jag cyklar mest på känsla men sommaren och hösten gick ju väldigt bra för mig och jag hittade vad mina styrkor var”, säger Jon.

Anna Svärdström har full koll på hela VM-banan men är beredd på att det kommer bli körning redan på första gången av tre som den stora KOM-backen ska passeras.

 

Du Anna har nu inte bara tagit två paralympiska medaljer utan finns med i ett starkt svenskt damlag i VM i E-cycling, hur hittar du drivet att fortsätta att träna så pass hårt?

”Man brukar väl säga att träning är en färskvara, men i mitt fall så lever jag nog fortfarande lite på den hårda och målinriktade träningen jag gjorde inför Paralympics. I höst och vinter har mitt lag Team Swedish Zwifters och vårt deltagande i Zwift Racing League – Premier division – hållit motivationen uppe. Det har varit många tuffa race mot den absoluta världseliten på Zwift. Då kan man inte ligga på latsidan.”

Banan innehåller speciellt ett REJÄLT motlut och målgång på toppen. Vad innebär det för taktiken på de mera lättåkta delarna av banan?

Anna: ”Min taktik är enkel – att hänga med så länge och så billigt som möjligt! Jag har kört banan sju gånger de senaste tre veckorna, en fantastisk möjlighet som man har när man tävlar på Zwift, så jag är rejält trött på New York nu. Det är en mycket krävande bana men jag känner mig trygg med allt utom KOM-backen, som vi ska uppför tre gånger. Där kommer det garanterat spricka av redan första varvet och jag kommer nog tyvärr inte kunna gå med förstaklungan. Förhoppningsvis hittar jag ändå en klunga som kan gå fort på övriga delar av banan.”

Jon: ”På denna banan är det inte mycket vila någonstans och det gäller att kunna spara energi till två kortare sprintbackar
under varvet och finalklättringen som man skall tampas med tre gånger.”

Hur kan ni svenska cyklister hjälpa varandra, speciellt inför klättringarna?

”Vi kommer prata med varandra under racet och mitt mål är att hjälpa Samuel i den mån jag kan”, säger Jon.

”Jag hoppas och tror att alla kommer att hänga med bra fram till första klättringen utan hjälp av lagkamraterna. Där är det upp till var och en att få till en bra backe. Sedan är risken stor att vi blir lite utspridda och då är det ju svårt att hjälpas åt”, säger Anna.

 Hur kommer det att funka att cykla på olika ställen samt ha en koordinator/coach i Stockholm?

Jon: ”Det är vi vana med då vi kör på detta sättet dagligen; vanligtvis brukar jag vara åkande coach men senaste tiden har vi haft Linda med flera till hjälp i premier division och Swecup.”

Jon Werme har spelat hockey med Halmstad Hammers när klubben hade 3000-4000 åskådare på sina matcher i division 3 och 4 men inte tävlat på cykel – utomhus. På lördag begår värmlänningen VM-debut.

Anna: ”Vi är ju vana vid att sitta på olika ställen och ha vår coach i öronen. Just coaching i E-cykling är väldigt avgörande. Det är mycket information på skärmen och ju tröttare man blir ju skönare är det att någon talar om vad man ska göra. Eftersom vi är fyra damer med olika styrkor, svagheter och behov så kommer vi ha varsin coach under loppet. Vi kommer dock alla även vara i kontakt med vår förbundskapten.”

Zwifta eller köra E-cykling kräver en lite annan teknik, hur viktig är rutin i sporten och att ha nött på just den här banan?

”Rutin i sporten och god Zwift-teknik är mycket viktigt. Det skulle förvåna mig enormt mycket inte den kvinna som vinner VM på lördag är en erfaren Zwiftare. Men om ett riktigt landsvägsproffs är med fram till backen sista varvet så skulle ju riktigt höga watt/kilo kunna bli avgörande. Detta just för att det är en avslutning uppför där draftingteknik med mera spelar lite mindre roll”, säger Anna.

Jon: ”Zwiftvana och teknik är verkligen inte att förakta, Men i ett mästerskap som detta är det många faktorer som spelar in – och det kommer bli otroligt tufft”, säger Jon.

Har det varit mycket nytt att titta på med att hitta känsla och rätt växlar på VM-trainern som kom fram rätt sent?

”Ja att byta en ”Zwiftcykel” till att slänga upp sin utehoj på trainern är en stor skillnad. det blir en helt annan teknik att cykla på och det har tagit några timmar att försöka kunna hitta rätt. Men man har ju fram tills lördag på sig, skrattar Jon Werne.

Anna Svärdström: ”Jo, det är en riktig utmaning att få till alla växlingar i backen. För mig består utmaningen av två saker. Först och främst kommer vi att köra på 100 procent trainer difficulty (en setting i spelet som gör att 18 procent lutning i en backe verkligen känns som 18 procent). Historiskt har jag mest kört på 50 procent. KOM-backen stiger i platåer så det blir ett fasligt växlande fram och tillbaka. Att bara variera kadensen räcker inte alls. Sedan är jag van vid att cykla på en smartbike. Då växlar man också hela tiden, men det sker ingen mekanisk växling och det finns ingen kedja som kan hoppa av. Nu när alla deltagare har fått låna en likadan Wahoo Kickr v3 trainer så cyklar jag på min vanliga landsvägscykel. Jag märker att jag tappar många watt för att jag måste släppa av lite när jag växlar. Värst är det när man kommer upp på krönet och motståndet helt försvinner i pedalerna. Men träning ger färdighet!”

Hur ser du  till sist läget inför lördagens VM-lopp, Jon? 

”En kul grej och ära att man får möjligheten, givetvis nervöst då man ser vilka namn man möter. Mitt mål är att gå vara med och hjälpa Samuel i den mån jag kan sedan bara försöka överleva…”

Vad tror du kommer vara mest avgörande för din insats på VM-kvällen, Anna?

”Mest avgörande kommer det vara att vårt internet fungerar. Förra gången VM i E-cykling gick så grävde Telia av en kabel några kvarter bort precis den dagen. Jag fick ta mig till kontoret för att kunna jobba och följa tävlingen. Men även med ett fungerande internet så är det mycket med tekniken som kan gå fel. Det gäller att ladda/byta batterier och testa hela setupen flera gånger innan. Man vill ju få en ärlig chans i den där backen. Sen kommer det vara avgörande att man laddar in ordentligt med vätska och kolhydrater under dagen trots att det är invägning två timmar innan start.”

Text: Tomas Larsson/SCF  Foto: SCF

 

Läs mera: Under fredagen kommer kommentarer från förbundsledningen om läget i hela truppen och all nödvändig info inför loppen som startar 19.15 damer och 20.45.  Swecycling visar de svenska cyklisterna HÄR medan Zwift och Eurosport sänder själva ”VM-spelet” som startar lördag 18.45.