Meny
e-cycling

Cecilia Hansen laddar för att slåss om ny VM-medalj

Sverige hade två topp tio-placeringar, varav Cecilia Hansen ordnade VM-brons första gången mästerskapet arrangerades. Nu laddar Hansen hemma i Norberg för ett nytt försök 26 februari.

Emma Belforth var åtta i det VM-loppet. Marlene Bjärehed fanns också med då och Anna Svärdström kompletterar ett starkt svenskt damlag på VM. Det är en positiv utveckling för svenska damer i E-cycling – både bredd och topp.

Cecilia Hansen blev klar tidigt efter att det starka premier league-laget Team Heino med cyklister från Schweiz, Danmark, Australien och Storbritannien helt enkelt bestämde sig för att försöka kvala in hela laget i Zwifts officiella continental qualifyer för Europa.

”Vår sportdirektör heter Lars och är dansk. Vi testkör banorna, han kommer upp med en taktik – och under loppet har vi radiokontakt där vi sitter på olika håll i världen. Det är väldigt motiverande; inte alls lika kul att köra när man inte är i ett lag och kommunicerar med varandra”, säger Cecilia Hansen.

Cecilia Hansen kör till vardags för Team Heino som prenumererar på segrar i premier league. Hansen har ett VM-brons och tillhör definitivt medaljfavoriterna även 26 februari.

Visst, Cecilia gillar absolut en solig försommardag ute bättre – men kan verkligen rekommendera Zwiftandet på trainer framför skärmen.

”Jag har kört i sex år, men tävlade inte de första tre. Det är kul att det har blivit så här stort med tanke på  vintrarna vi har i Sverige. Ska jag köra en tävling utomhus  får jag kanske sitta i bilen tre timmar och behöva sova på hotell.”

Det kommer ni att få göra på den här VM-banan också va?

”Ja, vi kör två och ett halv varv så målgången är på toppen av en riktigt tuff backe med 17 procents lutning som mest. För att kunna vara där uppe och slåss om medaljerna måste man orka maxa i två minuter på de första två varven.”

Cecilia har just kört banan fem varv på förmiddagen innan det är dags att jobba.

”Sedan tror jag att det ändå kommer bli en ganska liten men samlad grupp som gör upp om det i den tredje och sista klättringen. Det gäller att vara med in i backen tredje gången och sen ha benen den dagen…”

Hur tränar du just nu med tanke på VM?

”Längre intervaller nu, sedan kortare när vi närmar oss VM – skulle tro att nästan alla lägger upp det ungefär så. Jag nöter ganska mycket på just den här banan, så du vet var de branta partierna är och exakt var det flackar ut några meter, du kommer få växla mycket – och man tjänar mycket på att kunna banan.”

Det svenska laget är fyra tjejer stort. Förra året fick Cecilia vägledning av Lars i Team Heino som hon är van med. Det är i skrivande stund oklart hur det ska läggas upp i år.

Det är viktigt att vara med när backen börjar men det kommer finnas plats att köra om om man inte finns i spets i början av branten.

”Banan passar mig så jag är optimistisk; bättre att vara det än tvärt om. Det ska kunna räcka till topp tio men sedan får vi se. USA har till exempel ett starkt lag med runt tio cyklister.”

Varför ska man testa E-cycling om man är cykelmotionär som ställer in cykeln i oktober och tar ut den i mars?

”Fördelarna VÄLDIGT många. Visst, det är lite roligare att tävla i verkligheten. Men E-cycling är ju säkrare – samtidigt som du taggar till och tar ut dig.”

Text: Tomas Larsson/SCF