Meny
e-cycling

Inspirerade VM-cyklister: ”Tuff och utslagsgivande bana” 

Åsikten att det är en tuff och utslagsgivande bana och rejält taggade cyklister. Det var gemensamt för Cecilia Hansen, Samuel Brännlund, Anna Svärdström och Jon Werme när vi kollade läget med det svenska VM-laget. De övriga två som redan nu kan börja ladda för UCI VM i E-cycling 26 februari är Emma Belforth och Marlene Bjärehed.

Anna Svärdström är en extremt stark cykelveteran, som har fått väldigt många glada tillrop i sociala medier efter VM-uttagningen. Anna fanns med som framgångsrik pilot på Paralympics i Tokyo och gillar att ta i på cykeln.

”Jag ser mycket fram emot att få representera Sverige i VM i E-cycling. Har tävlat på högsta internationella nivå i 1,5 år nu…”

Anna Svärdström använde förra säsongen E-cycling som träning inför uppdraget som pilot i Paralympics. Nu tar hon sikte på VM i februari.

Det är med andra ord Zwift Racing League i Premier Division. I laget Team Swedish Zwifters återfinns bland annat VM-lagkompisarna Emma Belforth och Marlene Bjärehed.

”Förra vintern såg jag tävlandet som perfekt träning inför Paralympics i Tokyo, där jag ju cyklade som pilot åt Louise Jannering. I höst har jag kunnat skörda frukten av hård träning och större erfarenhet i ”spelet”. Jag lägger nu om träningen för en formtopp i slutet februari”, säger Anna.

Cecilia Hansen har varit ruggigt starkt den senast månaden, även internationellt.

Cecilia Hansen var sedan tidigare klar för VM genom en topplacering på ett kvalificeringslopp. Så här säger hon om den virtuella bansträckningen den 26 februari:

”Utslagsvinande bana. Det är 2,5 varv med sammanlagt 346 höjdmeter per varv, upp och ner hela tiden – avslutning på toppen av backen.”

Under söndagens testtävling på VM-banan var hon offensiv:

”Jag körde med en lagkompis från Heino racing team, Louise Houbak, som är uttagen till det danska VM-laget. Efter näst sista backen var vi en väldigt liten grupp, vi körde väldigt långsamt. Jag småattackerade då och då för att hålla för att hålla benen varma. Vid ett tillfälle fick jag ett par sekunders lucka. Kör! sa Louise. Det är långt kvar, sa jag. Men ingen bakom var intresserad, så jag gjorde en lång utbrytning.”

Samuel Brännlund har erfarenhet från en VM-start och är grymt stark i kombon tuff bana och Zwift, men han blev väldigt upprymd efter att ha fått beskedet att han är en av blott två svenska herrar som får köra VM – om det nu inte kommer delas ut någon wildcardplats.

”Jag känner mig glad och stolt över att få chansen att köra mitt andra VM.”

Samuel Brännlund gör 26 februari sitt andra VM i E-cycling och det blir exakt två månaders fullt fokus för att prestera just på VM-banan.

Hur ser du på uppladdningen, först fira jul och sedan ösa på med träningen?

”Ja, jag kommer nu efter jul växla upp träningen specifikt mot VM och det som krävs där, så blir ett par tuffa månader nu. Loppet kommer bli stenhårt på en tuff bana, men jag ska hänga med så länge det bara går.”

Jon Werme är glad över kvittot efter höstens slit: en VM-plats 26 februari.

Jon Werme har synts långt upp i resultatlistorna i flera av höstens race. Nu kom belöningen. Men Werme satt inte och räknade med en VM-plats i den tuffa svenska konkurrensen:

”En stor överraskning och ära att få representera Sverige! Riktigt kul att få ett kvitto på att jag gjort något rätt med mitt Zwiftande under hösten.”

Text: Tomas Larsson/SCF