Meny
Cykelcross

BILDEXTRA: Sverige slutade tia på inledande mixedstafetten vid CX-VM

De största CX-nationerna hade bra lag så det blev verkligen en genomkörare för det svenska laget i CX-VM mixad stafett i Nederländerna. Sverige höll nere avståndet bakom segrande starka hemmanationen till dryga tre minuter. Kolla in Amanda Nordins BILDEXTRA!

Sverige ställde upp med David Risberg, Paul Greijus, Ville Merlöv, Stina Kagevi, Emma Belforth och Caroline Andersson.

Lagen får själva bestämma ordning och manlig eller kvinnlig cyklist med den enda regeln att det måste vara en junior-, en U23- och en seniorelitcyklist av varje kön – där man får köra i en klass över. Så det är rätt mycket taktik. Sverige ville hänga med högt upp så länge som möjligt.

David Risberg, som körde bäst av de svenska seniorerna på EM, var åtta på sin sträcka.

”Det var ett hårt sätt att starta VM på. Ett varv all-out var lite av en chock för kroppen idag och utmaningen blev att minimera tiden framåt när jag kom i väg långt bak och gruppen blev utsträckt av den höga farten. Det var en bra genomkörare och ett bra sätt att få se banan i tävlingsfart till på söndag”, säger David Risberg.

Svenska juniormästaren Paul Greijus är på papperet Sveriges största individuella hopp på CX-VM och han körde riktigt bra på sin andrasträcka.

Ville Merlöv har gott om internationell CX-rutin och fick chansen att köra på en U23-plats. Han tackade genom att varva som tvåa efter tre sträckor då Sverige hade kört alla sina tre herrar i mixedstafetten.

Damerna Stina Kagevi, Emma Belforth och Caroline Andersson kämpade på bra och dryga tre minuter är tidsmässigt ett helt okej avstånd upp till det segrande hemmalaget.

Här avslutar Caroline Andersson för det svenska laget. Noteras att svenskbrittiska superstjärnan, förstaårssenioren Zoe Bäckstedt, startade i VM-silverlaget Storbritannien.

CX-VM mixad stafett

  • 1 Nederländerna
  • 2 Storbritannien
  • 3 Belgien
  • 10 Sverige

Kolla in Thomas Merlövs film från mixedstafetten på SWE Cyclings YT-plattform!

I helgen är det dags för de individuella VM-klasserna där förutom hela stafettlaget även Filip Mård finns med i U23-klassen.

Foto: Amanda Nordin
Text: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig ut i världen och tävla.