Alla grenar
Cykelcross

Alma Johanssons niondeplats sticker ut i bra svenskt USA-VM

Efter söndagskvällens  – svensk tid – avslutande lopp på CX-VM kan vi summera starka svenska insatser och en hel massa nya erfarenheter. Paul Greijus var bara drygt två minuter efter segraren i herrjuniorernas lopp. Det räckte till en 23:e plats.

Paul Greijus var ende svensken på den avslutande VM-dagen i Fayetteville, här på inkörningen av banan. Greijus slutade 23:a.

Paul Greijus var siste svensk ut på den skönt anlagda omväxlande trekilometersslingan i Fayetteville, som ligger i Arkansas mitt i USA, vid 18-tiden söndagen svensk tid. En riktigt fin CX-anläggning.

Länna Sport-cyklisten körde stabilt, höll liksom Alma de där två minuterna till vinnaren där det var taktisk körning mot slutet, 2.05 till sist – och landade på en fin 23:e plats. Noteras här att schweizaren Jan Christen vann den rykande spurtuppgörelsen.

”Jag är inte riktigt nöjd med resultatet. Men jag tror jag fick ut det mesta på banan och utefter förutsättningarna”, summerar Paul Greijus sent på söndagskvällen svensk tid.

Förbundskaptenen Dennis Wahlqvist valde självklart att kolla sändningen från CX-VM i stället för EM-finalrysaren i handboll – gick exakt samtidigt – och noterade speciellt en peppande detalj inför framtiden:

”Paul kör bra. Han får ett kvitto på att de inte är så långt framför. Han får någon liten svacka i mitten av loppet men kör starkt annars och är ändå nära en väldigt stor grupp – tappar ganska lite per varv på de bästa i världen”, summerar Dennis Wahlqvist.

Hela resultatlistan i Paul Greijus juniorlopp i VM HÄR!

 

Alma Johansson avslutade starkt och hade frånsett ett löpningsparti som blev lite struligt och att hon vaknade upp med ögoninflammation ett grymt bra VM som avslutning på en fin säsong med just flera ensiffriga resultat.

 

Därmed kan vi summera VM, som för svensk del framför allt var tre bra lopp där Alma Johansson var den som också fick med sig en riktigt bra placering då hon slutade nia i damjuniorloppet.

”Hon är med! De var ju en stor grupp, innan Zoe (Bäckstedt, den suveräna segraren) gick. Sedan plockade Alma på slutet efter det där lilla strulet på ett varv som hon pratade om. Det var riktigt starkt kört. Och riktigt bra att bara vara en minut från pallen i ett VM”, säger Dennis Wahlqvist.

Hela resultatlistan i damjuniorloppet i VM HÄR!

Så kommenterade Alma sitt VM-debutlopp HÄR!

 

Förbundskaptenen gillade även det lilla han fick se på sändningen från Filip Mårdss lopp i den stentuffa U23-klassen där Mård, som inledde CX-säsongen i KIA Cycling och nu tar sikte på en intressant landsvägssäsong i Motala AIF:s UCI Continental team, landade på plats 30:

”Det är ingen större skillnad i tempot i U23-klassen i herrelit i början av loppet. De är VÄLDRIGT BRA, så jag tycker Paul också gör det riktigt bra som förstaårssenior”, säger Dennis Wahlqvist.

Hela resultatlistan i Filip Mårds U23-lopp i VM HÄR!

Det blev minst sagt många nya erfarenheter för en tapper svensk CX-trio med stor potential nu när landslagssäsongen slut och bara några få CX-tävlingar i mestadels Belgien och Nederländerna återstår.

”Ett VM i USA är mycket bra erfarenheter att ta med sig inför nästa säsong”, säger Dennis Wahlqvist.

I planeringen ser det ut ungefär som förra säsongen att EM blir den stora grejen för ett ungt CX-landslag.

Text: Tomas Larsson/SCF.  Foto: privat