Meny
Cykelcross

Späckat schema för svenska CX-cyklister – Greijus sjua i Gullegem

Snacka om att det var tätt CX-tävlingsschema; mellan 3–8 januari avverkades fyra race i Herentals, Koksijde, Gullegem och så Zonhovens världscup. Placeringsmässigt bästa resultatet var Paul Grejus sjundeplats i Gullegem. Svenska juniormästaren var tillbaka efter sjukdom den ende CX-svensken som körde allt.

David Eriksson slutade på 37:e plats med 47 startande på världscupen i Zonhoven. Belgaren Wout van Aert krossade denna gång. Nederländske tillika världssjärnan på landsväg, Mathieu van der Poel, var tvåa. Tidigare i veckan var David 42:a i Koksijde.

Filip Mård har, liksom resten av trion som varit nere längst tid, varit krasslig. Men han gjorde ett stabilt VC-lopp i Zonhoven då han var 39:a i U23-klassen. Mård var 6.30 efter de bägge belgarna i segerstriden.

 

Paul Greijus missade mellandagsloppen på grund av sjukdom men var nu den ende som fullföljde alla fyra loppen. Så här berättar Greijus om  hur det var att gå in i det tuffa schemat direkt efter sjukdom:

”Herentals blev mitt första träningspass på åtta dagar, så förväntade mig inte mycket. Strax efter starten kör någon av min eker och jag blir tvungen att byta cykel. Är sist efter bytet, men jagade på och slutade på en 22a plats. Helt okej med tanke på uppladdning och starten.”

”Torsdagens race i Koksijde var tufft. Sanden gjorde det tydligt för mig att jag saknar en hel del fart fortfarande. Det slutade med en sjuttonde plats.”

”Gullegem bjöd på en hel del lera. Där efter en seg start kunde jag köra upp mig till en sjunde plats och ta med lite UCI poäng. 52 sekunder var det upp till vinnaren. Utan sjukdom som uppladdning tror jag att jag hade kunnat utmana om segern.”

Och så världscup i Zonhoven redan dagen efter; slutade 36:a plats men han kan ta med sig en bra början och slut av loppet.

”Efter en helt okej start i Zonhoven vurpar jag i sanden och tapper en hel del tyvärr. Varvet efter vurpar en kanadensare precis framför mig, vilket var en otrevlig situation för oss båda. Till slut kom jag in i det och körde mitt sista varv lika fort som vinnaren gjorde.”

Juniorlagkompisen Ville Merlöv har också varit sjuk men fullföljde målet att kunna fullfölja loppet i Koksijde.

”Därför är jag helt okej nöjd med plats 22! Dock orkade inte kroppen med den hårda staten så jag låg nere på 40:e efter starten, sedan körde jag bara mitt egna tempot till mål.”

Ville följde upp med plats 20 i Gullegem och anlände sent till Zonhoven och slutade missnöjd 49:a efter en rejäl krasch.

”Jag visste att alla andra som startade inte hade tävlat dagen innan, men känslan var bra och låg kring plats 35 (60 startande) när jag körde hårt in i ett staket och slog höften så den började blöda. Då var jag lite skakad, så det tog något varv att komma tillbaka efter det.”

Tufft var ordet. Men härdande och många nya bra erfarenheter inför VM i nederländska Hoogerheide första helgen i februari.

Nu väntar de flesta övriga länders nationella mästerskap och lite välbehövlig vila och återhämtning efter sjukdom för de svenska cyklisterna.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Ingela Merlöv och SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.