Meny
Cykelcross

Svenska cyklister kör stabilt i belgisk CX-hetluft – Merlöv 14:e i Loenhout

U23-cyklisten Filip Mård har fått tävla med flera av världens bästa, som Mathieu van der Poel och Wout van Aert.  Juniorerna Paul Greijus och Ville Merlöv gör resultat trots olika problem med sjukdom. På fredagen var Merlöv 14:e i Loenhout. Det är gott gry i den svenska CX-trion i Belgien!

Paul Greijus åkte ner till Belgien redan innan jul och slutade på en nittonde plats i Mol den 23 december.

Paul Greijus har haft rejäl otur med sjukdom efter att ha visat rejält bra kapacitet i friskt tillstånd.

”Formen var okej men saknade CX-känsla och teknik. Efter det blev jag sjuk igen tyvärr. Nu hoppas jag på start i morgon i Loenhout”, rapporterade Paul under torsdagskvällen.

Ville Merlöv kom ner till cykelcrossland några dagar senare än Paul Greijus och har kört de tävlingar som den senare missade. Och Ville har varit minst sagt stabil med placeringarna 22, 23 och 22.

Det döljer sig bland annat en mycket meriterande 22:a plats på världscupen i belgiska Gavere. Ville var dryga fem minuter efter den extremt vassa och dominerande hemmacyklisten Seppe van den Boer.

”Ja, för mig så går det helt okej med stabila resultat i de tävlingarna som jag har kört. Jag hade inte förväntat mig dessa resultat då jag har varit sjuk hela veckan innan vi åkte till Belgien; tog de första tävlingarna och kände lite på kroppen och det känns helt okej. Det enda som fortfarande inte är tillbaka är andningen”, säger Ville Merlöv.

U23-cyklisten Filip Mård kör mot flera av världens största cyklister i herrelit.

 

U23-cyklisten Filip Mård finns också nere i Belgien. I Gavere var Mård 63:a. Men han ligger väldigt bra till i kategorin unga U23-cyklister. Det räcker med att droppa toppduon för att indikera nivån, de nya erfarenheterna – och att det är bra kört ändå. Mathieu van der Poel från Nederländerna vann före belgaren Wout van Aert.

På fredagen fanns han med i den så stentuffa herrelitklassen i Loenhout. Det blev inte oväntat samma toppduo; van Aert vann spurten före van der Poel och britten Tom Pidcock. Mård slutade på plats 60 av de 85 cyklisterna i herrelit.

Greijus var tyvärr inte redo för race ännu, men Merlöv startade och som han kämpade! Det blev en 14:e plats för Ville, bara 1.45 från segraren som heter Senna Remijn och kommer från Nederländerna vars gräns ligger nära Loenhout. Så här säger Ville om loppet:

”Blev fast backen en krasch i starten men jagade mig upp till en 14.e plats! Nu åker jag till Luxemburg för att försöka ta lite UCI-poäng 1 januari…”

Såväl Filip Mård Paul Greijus och Ville Merlöv finns med bland de sju cyklister som redan är uttagna VM i nederländska Hoogerheide första helgen i februari.

VM-truppen i cykelcross just nu

  • David Risberg (seniorelit)
  • Tilda Hylén (U23)
  • Caroline Andersson (U23)
  • Filip Mård (U23)
  • Stina Kagevi (junior)
  • Paul Greijus (junior)
  • Ville Merlöv (junior)

Truppen, där alla tre damcyklisterna och tre av herrarna är tänkta till det mixade stafettlaget kan komma att kompletteras en bit in i januari. Förbundskaptenen Dennis Wahlqvist har samtidigt sagt att det högst troligen behövs färska internationella resultat för att få ansluta.

Text och arkivbilder: Tomas  Larsson/SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.