Meny
Cykelcross

Stafettlag och minst sex cyklister till CX-VM – så slutade årets SWE Cup

Till årets cykelcross-VM är i nederländska Hoogerheide första helgen i februari målet för det svenska landslaget att komma med minst sex cyklister, tre herrar och tre damer. Det behövs nämligen för att delta i den mixade stafetten, Team Relay. Sedan kan det tillkomma någon cyklist, så truppen dubblas gentemot USA-VM i början av 2022.

 Till EM var det enbart herrcyklister då enda uttagna damen, Alma Johansson, bröt fingret på träning innan mästerskapet. Nu gäller det alltså att få till ett damlag med tre cyklister, varav minst en junior. I ett lag ingår nämligen en junior, en U23-cyklist och en senior, där man få gå upp en klass.

”Ja, då vi planerar för att köra Team Relay innebär det att vi kommer att ta ut minst tre damer och tre herrar till VM. Vi i uttagningskommittén kommer först att utgå från individuella chanser för topp 15-resultat och därefter kvaliteter för ett så starkt lag till stafetten som möjligt. Kapacitet att köra ett varv snabbt är viktigt för stafetten”, säger förbundskaptenen Dennis Wahlqvist.

Det innebär att ett par vassa damcyklister som inte har kört CX kontinuerligt men gjorde det bra på SM senast kan bli aktuella. En junior behövs i laget. På SM gjorde Stina Kagevi (bilden) ett bra lopp.

SM-trean Alma Johansson, som har haft otur med sjukdom och skada, ska ut och tävla på världscupen. För övriga kan SM, slutdelen av SWE Cup och förstås viljan att köra VM bli viktigt.

”Ja, det finns flera som gjorde glädjande bra lopp på SM och andra som har varit bra tidigare. Jag håller på och sonderar intresset för att konkurrera om en VM-plats just nu”, förklarar Dennis Wahlqvist.

Hittills har det varit ganska gott om herrcyklister som har skaffat sig internationell erfarenhet i år. U23-cyklisten Filip Mård (övre bilden) samt juniorerna Paul Greijus och Ville Merlöv är på väg ut igen. När det gäller seniorelit var David Risberg (vann SM och var bäste svensk på EM), David Eriksson och Henrik Jansson har bra perioder under säsongen. Och det har varit jämnt bakom Filip Mård på U23-sidan.

”Vi får se om någon mer än Filip Paul och Ville av herrarna ger sig ut och tävlar i Belgien och Holland framöver. Uttagning av VM-laget kommer att ske löpande från vecka 50. Full trupp presenteras under vecka 1 2023”, rapporterar Dennis Wahlqvist.

 

Så här slutade årets SWE Cup i CX

Sedan har vi varit inne på lite vinnare i årets SWE Cup. Nu är det kontrollräknat med samtliga tre prisade i varje klass där man på seniorsidan får 3500, 2500 respektive 1500 kronor. I juniortävlingarna är prissummorna 1500, 1000 samt 500 där det ska noteras att bara de svenska cyklisterna tävlar om prissummor.

Så här slutade 2022 års SWE Cup med fyra deltävlingar på orterna Täby och Varberg;

Herrar elit

 1. David Eriksson, Mölndals CK
 2. Filip Mård, Motala AIF Serneke Allebike
 3. Alvin Dahl, ML Sports Club

Ida Ullstrand från Kolmårdens MTB vann en jämn SWE Cup i damelit närmast före…

….Agnes Abrahamsson som körde riktigt bra här i Varbergs bägge deltävlingar, tvåa och etta där.   Foto: Håkan Wassberg (båda bilderna)

Damer elit

 1. Ida Ullstrand, Kolmårdens MTB
 2. Agnes Abrahamsson. CK Master
 3. Alma Johansson, Acrog-Tormans

Herrjunior

 1. Paul Greijus, Länna Sport CK
 2. Ville Merlöv, Åstorps CK
 3. Nils Johansson, IK HP

Olivia Palmqvist var bästa svenska cyklist i damjunior efter att ha kämpat på bra här i Täby, tuffa dueller mot vinnaren Viivi Turpeinen. Foto: Tomas Larsson

Damjunior

 1. Viivi Turpeinen, Finland
 2. Olivia Palmqvist, CK Uni
 3. Lina Eriksson. MTB Täby

Text: Tomas Larsson/SCF
Arkivfoto: Tomas Larsson  (där ej annat anges) och Håkan Wassberg 


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Det är bland annat tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.