Meny
Cykelcross

Stark Vilmer Ekman åkte ner till VC i Hulst efter grymma SM-guldloppet

I svenska tävlingar avslutade Vilmer Ekman sin U16-tid med att imponera hela vägen till SM-guldet i cykelcross som officiellt gäller för 2023. Det är tidigt i cykelkarriären men bara det Vilmer Ekman visade på en fint varierad och krävande CX-bana under SM på Ring Knutstorp bådar gott för framtiden. Även viljan att skaffa sig internationell CX-erfarenhet är utöver det vanliga.

Du brände av ett VÄLDGT snabbt förstavarv på 6.54, var det planerat att gå ut så hårt – eller var du extra taggad då det var tv-sändning…?

”Det är ju CX. Då tycker jag att man ska köra så. Jag vill gå så hårt försa varvet. Och det gick fort på första varvet, det gjorde det – så tar man det lite lugnare på varv två. Sen ökar man litegrann och försöker hitta en jämn och bra fart under hela loppet,”, säger Vilmer Ekman med en lugn och trygg bred dalmål. säger Vilmer när vi har kommit in i skaplig värme i måltornet under en karg men fin CX-dag på Ring Knutstorp.

 

 

Det ska sägas att andra varvet var väl så snabbt som resten, så Vilmer var rejält het på de första två varven och redan där såg det avgjort ut. Men det finns gott om unga cyklister med bakom som får mäta sig med europeisk toppklass på varje svensk tävling ska sägas.

Du hade en bra CX-säsong redan förra året och det har gått bra i höst, hur är formläget just nu?

”Det känns bra tycker jag. Jag har kört bra i Sverige och även testat i Belgien och Nederländerna. Det är tufft där men det har också känts bra. Så tanken är att jag ska fortsätta köra mera CX även om svenska säsongen nästan är slut med SM. Jag åker faktiskt redan nu i dag ner till Hulst och världscupen där”,

Det låter som ett tajt upplägg, hur lång tid tar det till den nederländska orten?

”Nio timmar typ. Men nu är vi ändå nästan halvvägs…så då var det lika bra att åka. Så jag ska bara cykla bort lite mjölksyra i benen, ta en dusch och så åker vi nedåt”, säger Vilmer.

Sliter det inte rätt mycket att resa så mycket för att samla den där CX-erfarenheten?

”Jo, det gör det. Man blir ganska stum i benen av att sitta så länge i en bil. Men normalt sett får man åka ner ett par dagar innan. Vi brukar åka på onsdagar typ och så rullar man några gånger där nere så brukar det funka.”

Vad tror du om det nu med tanke på att du åker så tätt inpå?

”Jag kände mig i riktigt bra form i dag så målet är pallen. Sist jag var nere var jag fjortonde, men jag har varit på pallen där nere förut den här säsongen – så jag vet att det finns där.”

Vad är ditt allra bästa internationella lopp i höst?

”Jag skulle vilja säga att det är Klebercross i Holland; andraplatsen bakom belgiska mästaren. D faktiskt spurtade jag mot han om segern. Och då var det även 30 sekunder ner till holländska mästaren. Det loppet är jag väldigt nöjd med i år. Sedan var det  en tävling i Kreubeck. En fjärdeplats där. Spurtade om tredje. Det loppet är jag också väldigt nöjd med.”

Sedan kör du även vintertid bana, är det för att det är bra träning och du har nära till velodromen i Falun?

”Bana är också något som jag försöker att satsa på. Vi var ju på Nordiska mästerskapen i Stavanger för några veckor sen.”

Väldigt få danskar på NM, men du slog alla norrmännen på något av loppen va?

”Jäpp, det stämmer! På tempoloppet på omniumet.”

Det såg ut som att det riktigt spritter i benen i dag på löppartierna på Ring Knutstorp i dag, kändes det så?

”Jo, det kändes verkligen ungefär så, det kändes bra – så jag hoppas att jag har kvar den där känslan i morgon (läs söndag).”

Brukar du vara i form dagen efter ett tufft topplopp som det här SM-loppet?

”Ja, det brukar vara så faktiskt, så jag hoppas att det är så igen…”

Han faktiskt var snabbast av alla i hela mästerskapet på första varvet, en bedrift bara det även om det var blötare och tyngre på söndagen.

Och Vilmer nådde sånär det högt uppsatta målet att ta sig upp på pallen i ungdomsklassen vid världscupstävlingen Vestingcross. Det var hårdkörning i precis hela loppet. I mål skilde det sedan 12 sekunder upp till Mats van den Eynde på bronsplats. Snabbast av alla i det nästan 100 (!) cyklister stora startfältet var Arthur van den Boer.

Text och foto: Tomas Larsson/SCF