Cykelcross

Emma Belforth blixtinkallas till VM-truppen i cykelcross efter sjukdom

SM-vinnaren i cykelcross, Tilda Hylén, är sjuk och missar cykelcross-VM i Nederländerna. Lösningen när det gällde att snabbt hitta en ersättare är en minst sagt rutinerad allroundkunnig cyklist: Emma Belforth. 

Då Sverige bara hade tre damer i VM-truppen och är anmälda till mixedstafetten där det ingår tre herrar och lika många damer var det lite panik med att hitta en ersättare till VM i Hoogerheide första helgen i februari. Lagen består av sex cyklister som kör var sitt varv, varav minst en junior och en U23-cyklist både på dam- och herrsidan.

”Men nu är det klart Emma Belforth åker med till VM. Hon kommer att ersätta Tilda på stafetten och köra damelit på lördag eftermiddag. Sköbt att vi hittade en så bra lösning så snabbt. Emma var sjukt taggad när vi kontaktade henne och skulle då bara kolla så det funkade, så det blir grymt”, säger förbundskaptenen Dennis Wahlqvist.

Mot SM-brons i XCO i somras. Emma Belforth sliter sig till SM-bronset i Järfälla bakom Jenny Rissveds och Linn Gustafzzon.

 

Belforth kom inte till start på SM men har visat tidigare att hon  är vass även i den cykeldisciplinen och vann en deltävling av CX-pokalen i Alingsås – knappa minuten före just Hylén som verkligen glänste på SM på Ring Knutstorp.

Emma Belforth segrade i SWE Cup MTB och var även trea på SM-tävlingarna i XCO, trots en rejäl vurpa i XCC-loppet. Nu på sistone har hon visat form under två deltävlingar i SWE Cup i E-cycling. Mångsidig var ordet.

VM-truppen i cykelcross

Juniorer

  • Stina Kagevi
  • Paul Greijus
  • Ville Merlöv

U23-cyklister

  • Caroline Andersson
  • Filip Mård

Seniorelit

  • David Risberg
  • Emma Belforth

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Tobias Belforth och SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.