Meny
Cykelcross

BILDEXTRA: Sista dagen från CX-VM – Caroline Andersson körde starkt

Caroline Andersson var fin 22:a i damernas U23 och Paul Greijus 32:a i herrjunior med bara två och en halv minut upp till täten, två mycket tuffa klasser. Det var loppen som stack ut mest för svensk del när CX-VM i nederländska Hoogerheide avslutades på söndagen.

Caroline Andersson satte färg på VM-loppet i landsväg genom en tidig utbrytning. Nu visade Caroline återigen på ett VM-lopp att grundkapaciteten börjar bli riktigt hög igen.

Andersson har inte samlat på sig någon UCI-ranking i CX och startade följaktligen långt bak. Förbundskaptenen Dennis Wahlqvist berättar om  loppet där Caroline Andersson slutade på en fin 22:a plats:

”Caroline tog sig upp bra i början och hade bra driv, var topp 20 ett tag. Jag är imponerad över att prestationen för att kört så pass lite CX och köra så bra i en tuff klass som U23 är!”

Svenskbrittiska superstjärnan Zoe Bäckstedt gör sin första säsong som U23-cyklist och var ändå tvåa. Grymt starkt kört.

I herrelit blev det på alla sätt en väntad kamp med idel cyklister från Nederländerna och Belgien topp åtta. Och kampen om guldet blev mellan de bägge herrar som totalt har dominerat CX-säsongen på herrsidan.

Mathieu van der Poels chans var att få till en spurt och där lyckades han slå Wout van Aert som har varit råstark i år. Svenska mästaren David Risberg blev 34:a. Förbundskaptenen Dennis Wahlqvist om herrseniorloppet i VM för svensk del:

”David avancerade riktigt bra i början. Sedan tappade han lite på dem han körde med och hamnade lite ensam på de sista varven och blev sedan avplockad (när tätduon kom ifatt, vår anmärkning) med två varv kvar. Det gick riktigt fort i dag. Banan hade torkat upp och många cyklister var riktigt motiverade.”

Vid herrjuniorstarten fanns hela 71 cyklister till start varav många rejält bra från Belgien och hemmanationen plus förstås guldmedaljören Léo Bisiaux från Frankrike.

Både Paul Greijus (bilden ovan) och Ville Merlöv (bilden nedan) har samlat ihop till bra UCI-ranking, men fick ändå stå rätt långt bak i leden. Och det var stökigt framför dem, vilket stoppade upp chanserna till en riktigt bra placering för Greijus som emellertid körde upp sig till plats 32.

Ville Merlöv berättar så här om loppet:

”Jag har varit sjuk från och till veckorna fram till VM som gjort jag inte har kunnat träna så som jag har velat. Jag kände att jag bara hade en fart på VM och kunde inte gå över mina gränser riktigt. Blev lite fångad i backen vid startkraschen. Jag kraschade inte själv men lite senare på det första varvet så vurpade två stycken rakt framför mig två gånger i rad, vilket var tråkigt. Men det kommer fler VM i CX!”

CX-VM herrar elit

 • 1 Mathieu van der Poel, Nederländerna 1.07.20
 • 2 Wout van Aert, Belgien +0:00
 • 3 Eli Iserbyt, Belgien +0.12
 • 34 David Risberg, Sverige -2 varv

CX-VM damer U23

 • 1 Shirin van Anrooij, Nederländerna 45:53
 • 2 Zoe Bäckstedt, Storbritannien +0.33
 • 3 Kristýna Zemanova, Tjeckien +1:32
 • 22 Caroline Andersson, Sverige +5:48

CX-VM herrjunior

 • 1 Léo Bisiaux, Frankrike 43.48
 • 2 Senna Remijn, Nederländerna +0.11
 • 3 Yordi Corsus, Belgien +0.17
 • 32 Paul Greijus, Sverige +2.31
 • 52 Ville Merlöv, Sverige +3:41

Missa inte Thomas Merlövs film på SWE Cyclings Youtube-plattform senare under måndagen!

Foto: Amanda Nordin
Text: Tomas Larsson/SCF

 

BILDEXTRA från VM-helgen i Hoogerheide

 

Foto: Amanda Nordin


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig ut i världen och tävla.