Alla grenar
Cykelcross

Alma fixade ensiffrigt i STARK VM-debut – Mård 30:e i tuff klass

Junioren Alma Johansson slutade nia på CX-VM i USA och förstaårssenioren Filip Mård på plats 30 i U23-klassen.”Grymt kört”, rapporterar förbundskaptenen Dennis Wahlqvist spontant.

Alma Johansson har just gjort några ensiffriga resultat under tävlandet i mellandagarna – var till och med tvåa i Västflandern i norra Belgien.

Nu kan flygresor kan slita på kroppen och på tävlingsdagen i Fayetteville, som ligger i Arkansas, vaknade Alma upp med  ögoninflammation. Inte de bästa av förutsättningar.

”Men det stoppade inte mig från att starta i mitt första VM. Jag var taggad och väl förberedd, kanske inte fick bästa natten av sömn dagen innan då ögonen värkte – men starten gick bra”, säger Alma Johansson.

Alma låg kring plats sju när det var dags att kasta sig av cykeln och springa i ett parti.

”Då jag låg bakom tre stycken som valde helt fel linje i en brant uppförsbacke. Då tappade jag från sjunde till ungefär elfte plats”, rapporterar Alma.

Sedan hade Alma Johansson ett helt okej varv.

”Ja, med bra flyt.”

Mot slutet av loppet hade Mölndals CK-cyklisten en starkt uppåtgående trend.

”De två sista varven gick ännu bättre då jag verkligen fick in tempot och lyckades köra in som nia. Såklart undrar jag vad resultatet hade varit om jag inte gjorde det lilla misstaget första varvet. Men jag är nöjd från mina förutsättningar med en niondeplats på mitt första VM.”

Det blev inte oväntat svensk guldtouch i form av Zoe Bäckstedt, som har stenhårda svensk cykelgener men ju kör för Storbritannien. Noteras här att Alma höll marginaler till under två minuter och att hon bara var minuten från bronsplats.

Filip Mård har gjort det bra under sin första seniorsäsong i cykelcross och slutade 30:e på VM här i Arkansas.

Senare under den första VM-tävlingsdagen var det dags för U23-uppgörelsen. Filip Mård, som på landsväg kommer ingå i Motalas UCI Continental team premiärsäsongen 2022, gjorde ett bra lopp och slutade 30:e. Det blev belgiskt på hela pallen i U23-klassen. Vinnare: Joran Wyseure.

Text: Tomas Larsson/SCF  Foto: Privat