Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_5026_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /var/www/html/scf.se/wp-includes/wp-db.php on line 2033
Vinst på årets första Europacup för Einar Lindberg - BMX - Svenska Cykelförbundet
Alla grenar
BMX

Vinst på årets första Europacup för Einar Lindberg

Förra helgen så avgjordes de första 2 deltävlingarna av Europacupen i Verona Italien, samma bana som vi startade och avslutade Europacupen förra året innan alla tävlingar ställdes in igen. Då var Einar Lindberg första års junior och tog sig till final båda dagarna där han cyklade hem 2st  4e platser, nu är han andra års junior och hade pallen som mål och vi såg tidigt redan på fredagens träning att detta var görbart. Einar som hade varit på plats i Verona någon vecka tidigare på en mindre tävling samt tränat hela veckan innan tävlingen med UCI teamet på banan gav honom självförtroendet som om det vore hans hemma banan.

Europacupen har valt sedan förra året att köra efter världscupens reglemente vilket innebär att de 4a första går vidare direkt till nästa omgång i första heatet och övriga får sedan köra last chance qualifiers där bara de 2 första i heatet går vidare. Detta sätter mer press på cyklisterna som är vana att köra 3 kvalheat att inte göra några misstag och några misstag blev det inte för Einar i kvalet som cyklade hem dagens snabbaste tid bland juniorerna som skulle visa sig bli dagens resultat då ett regnoväder satte stopp för vidare tävling.  Vi hade gärna sett Einar i finalen där han troligen tagit hem vinsten oavsett men en vinst är en vinst och både landslaget, UCI teamet och Einar var mycket nöjda efter dagen. Intressant inblick är att Einars tid hade räckt till en 5e plats i Elitklassen vilket visar på hur snabbt han körde i sitt första heat.

Söndagens tävling startade något tidigare då väderprognosen såg ut att bli densamma denna dagen. Einar tog sig enkelt vidare från kvalet och in i 1/8 delsfinalen där han gjorde några misstag men lyckades ändå köra in dagens andra snabbaste tid. I kvartsfinalen fick Einar kämpa sig fram längs raksträckorna samtidigt som regnet började falla och när han passerade mållinjen var han först med en 10 m men det hade också börjat ösa ner och åskan låg över banan vilket gjorde att tävlingen stoppades även denna dag. Alla kvartsfinaler kördes inte klart vilket innebar att man gick tillbaka till 1/8 finalernas resultat och Einar hamnade då åter på pallen med en fin 2a plats.

Landslaget hade även Felicia Klingström på plats som nu äntligen blivit junior och får inta den stora kullen tillsammans med våra andra cyklister.
Felicia som inte haft möjligheten att förbereda sig under året på SX kullen pga. corona åkte ner till Italien för att samla på sig så mycket erfarenhet hon bara kunde. Under Lördagen hamnade hon i last chance efter kört in på en 5e plats i kvalet. Väl i last chance gjorde hon sitt bästa race för helgen och körde in sig på en fin 3e plats men där var tyvärr dagen slut. På söndagen så började det bra under träningen men under första heatet så klickar hon ur på första rakan och hamnar efter. Last chance denna dagen med och ligger bra med på första rakan men hamnar mellan 2 cyklister och får bromsa in och tävlingen slutar där. Kanske inte resultatet Felicia var ute efter denna helgen men vi samlade på oss mycket erfarenhet och samlar nya krafter inför nästa runda senare i år.

En annorlunda helg men med goda resultat som vi kan titta tillbaka på. En spännande detalj är att efter helgens fina resultat så klättrade även Einar högst upp på världsrankingen i juniorklassen och Sverige har som nation klättrat upp på en 4e plats. Detta är ett stort steg för svensk BMX och svensk cykel som nu visar framfötterna i ännu en av alla våra cykel grenar.

Stort grattis säger vi till Einar och Svensk BMX och håller även tummarna till helgen då Einar tar sig an sin första världscup som går av stapel även den i Verona Italien.

 

 

Tyvärr så kunde prisceremonin inte hållas denna helgen pga. vädret så vi fick aldrig några bilder där Einar klättrade högst upp på pallen.

Glöm inte att följa svenska landslaget i BMX på instagram: @svenskabmxlandslaget

 

 


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_5026_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /var/www/html/scf.se/wp-includes/wp-db.php on line 2033