Meny
BMX

Vincent till nya EC-finaler och våra yngre cyklister visar framfötterna

Förbundskapten Johan Fransson åkte över till Lettland med Vincent Molén för att jag nya poäng i Europacupen. Med sig tog han William Lindström från Malmö som visat framfötterna under året och inte minst på SWE Cup förra helgen där han tog en tredjeplats i elit klassen ena dagen.

Inför helgen hade Vincent Molén cyklat sig upp till en sjätteplats på rankingen med en finalplats under varje Europacuphelg. Nu var han redo för att dubbla detta under helgen, vilket han även gjorde.

Under lördagen körde Vincent riktigt starkt under hela dagen och tog sig igenom kval, åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal som han vann och var en av favoriterna inför finalen.

I finalen träffade Vincent tyvärr inte starten som han gjort tidigare och hamnade bakom, fick svårt att jobba sig upp – och fick nöja sig med en fin sjätteplats.

Inför söndagen så vart kroppen lite segare och Vincent fick verkligen gräva djupt i varje heat efter krafterna som behövdes för att ta sig vidare, men som han gjorde det!

Kval och åttondelen gick problemfritt. Både i kvart och semi hamnade Vincent bak men jobbade sig strakt fram och tog sig till sin första dubbelfinal.

I Finalen var det ingen klockren start igen men återigen kämpade han starkt och tog sig upp på en tredje plats och var nära en andraplats på tredjerakan men hamnade på utsidan och kunde inte stänga sista svängen. Han var femma ur svängen, men kämpade sig om – och upp på fjärdeplatsen över mållinjen. Besviken över att missa pallen men nöjd med finalplatsen.

Förbundskaptenen Johan Fransson säger så här på vägen hem från Lettland:

”Vincent går från klarhet till klarhet varje tävling och visar verkligen att han är en finalcyklist som de andra ska se upp med. Små saker som gör att vi ej hamnar på pallen denna helg men två finaler är vi supernöjda med och redo för mer.”

William Lindström som visat framfötterna under året fick nu chansen att åka med på riktigt till Lettland och han gjorde sig förtjänt av detta direkt.
På lördagen tog han sig till sin första final på Europacupen och där tog han en fin femteplats. Jesper Wahlberg som kör för världsteamet TVe Sport kör i samma klass och tog sig även han till final och fick klättrade upp på pallen och en andraplats.

På Söndagen var de båda två ute och krigade igen och båda kämpade sig till en finalplats. Wille tog för sig mer och mer och låg under en period uppe på 3e platsen men en liten miss och vart direkt stängd gjorde att han tappade placeringar. I mål rullade han in som sexa och blev passerad i sista sväng av Jesper som tog en femteplats.

Fransson säger detta om Jesper och William:

”Det är riktigt kul att se dessa två cyklister på banan för man ser verkligen att de verkligen vill detta och ger allt. Jesper har under många år nu varit i framkant och det är kul att se att Wille nu även börjar få ut sin cykling ordentligt på banorna. Ska bli kul att följa dessa cyklisters resa framåt.”

I övrigt var det bra utdelning på flera svenskar denna helg:

  • Penn Zerge tog en fin 2a plats under lördagen.
  • Allie Nordmark tog en 8e plats på söndagen.
  • Oskar Åberg tog hem hela potten; gick och vann båda dagarna i 17+,25-29.

Härnäst är det SWE Cup 3 och 4 i Lerum innan det är dags för Europacupens sjunde och åttonde deltävling i Tjeckien senare i maj.

Text: SCF
Foto: Navadanet och UEC


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.