BMX

Vincent Molén till Europacupfinal igen och fyra tjejer i utvecklingslag

Vincent Molén går från klarhet till klarhet som andraårsjunior på Europacupen. Han var tvåa i premiären i Verona och han tog han sig ända till final igen när EC 3 och 4 kördes i belgiska Zolder under påskhelgen. 

Förbundskapten Johan Fransson hade med sig följande cyklister.

  • Felicia Klingström, U23
  • Vincent Molen, junior
  • Tage Turander, junior

Med på denna resa var även en utvecklingsgrupp med bara tjejer och som Fransson  tillsammans med Filip Svanberg tog hand om.

  • Allie Nordmark
  • Liv Jivenå
  • Astrid Stoltz
  • Filippa Nilsson

Detta var andra resan för året som utvecklingscyklister blivit inbjudna och något som utvecklas för att kunna bli fler gånger framåt.

Utvecklingstjejerna gjorde en bra resa. Det är tufft att komma ut i Europa när snön legat kvar så länge som den gjort men de cyklade på bra. Vi tog oss inte vidare till finalomgångarna men har tagit med oss erfarenhet och lärdomar för att pusha hårdare framåt, säger den svenska lagledningen.

För landslaget så var det både med- och motgång. Tage kämpade på men får inte ut det som vi ser på träningarna ut på banan. På lördagen blev det ut i Lcq. På söndagen tog han ett steg upp men tog stopp i 16-delsfinalen.

Felicia körde på bra denna helg. Det blev två semifinaler för henne. Vi ser att tekniskt sett hänger hon med bra och hon är stark ut ur grinden men saknar den där sista styrkan runt banan för att ta sig hela vägen.

Vincent, som körde riktigt bra i Verona, såg riktigt bra ut hela helgen. På lördagen blev det semifinal där han tyvärr krokade ihop på första hoppet och kämpade sig sen vidare men räckte ej hela vägen. På söndagen var han ännu mer taggad och körde ännu bättre.

Johan Fransson säger så här:

”Han har hittat ett lugn runt banan där han inte stressar upp utan han kör sitt race och litar på sin cykling. Detta gör att han kan fokusera på rätt saker och ta bra beslut på banan.”

Och inte minst såg man det i semifinalen där han gick hårt in i grinden och hamnade långt efter men stressade inte utan körde på och hittade luckor och tog sig upp bland de andra och var fyra i mål och klar för final. Väl i finalen körde han bra och tog en sjätteplats, vilket han nu även avancerat till på Europarankingen.

Ett bra avslut på helgen och nu laddas det om för säsongsstart hemma i Sverige innan nästa resa till Lettland.

Text och foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.