Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_5026_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /var/www/html/scf.se/wp-includes/wp-db.php on line 2033
Svensk BMX cyklist ner till UCI centret i Aigle Schweiz - BMX - Svenska Cykelförbundet
Alla grenar
BMX

Svensk BMX cyklist ner till UCI centret i Aigle Schweiz

Under säsongen 2020 kördes det endast 2 europadeltävlingar för våra svenska landslagscyklister i BMX innan all tävlingsverksamhet stängdes ner runt om i världen. Många länder sattes i lock down men i Sverige kunde vi träna på som vanligt på våra svenska banor men saknaden av att åka ut och resa fanns där alltid, i höstas fick dock en av våra landslagscyklister Einar Lindberg chansen att åka ner till UCI centret i Aigle Schweiz för att träna med några av de bästa i världen i en månad. Nu har han fått chansen att flytta ner och bli en del av teamet och självklart ville vi veta mer om detta så vi kontaktade förbundskapten Johan Fransson som fick berätta lite om detta. Vi fick vi även en liten intervju med Einar innan han reste ner till Schweiz.

 

Hej Johan, Hoppas allt är bra, skulle du kunna berätta lite om denna fantastiska möjlighet som Einar har fått och vilket jobb som ligger bakom det?

Tack det är bara bra med mig, varit mycket att stå i under vintern och efter en annorlunda säsong 2020 och en mörk vinter på det så känns det som vi ändå kommit in i 2021 med en positiv anda och inte minst med att vi nu äntligen kan skicka ner Einar till UCI centret. Detta är en stor chans för Einar att utvecklas med världseliten och träna på banor i världsklass.
Lite kort kan jag berätta hur allt startade. Det började med att vi skickade ner Einar på ett test event som UCI höll i hösten 2019 där endast 5 cyklister blev antagna att visa framfötterna under några dagar. Efter den resan så har det varit många samtal med UCI centret och deras huvudtränare Liam Phillips som är en förre detta världsmästare i BMX och Olympisk deltagare. Liam ville inte ta in någon junior i teamet men han såg sådan potential i Einar att han bjöd ner honom till centret för att träna och bo en månad hösten 2020. Resan gick i det stora hela bra och direkt efter så börjades en planering mellan Liam och mig själv att få med Einar i teamet för 2021 vilket skulle innebära att Einar flyttade ner på heltid till centret och reste runt med dem på träningar och tävlingar runt om i världen. Det låter väldigt enkelt att bara åka ner och träna och bo på UCI centret men bakom detta ligger det mycket jobb att få ihop den ekonomiska biten då det inte är gratis att åka ner och mycket pappersarbete som ska lösas. Under vintern blev det många samtal, träffar och arbete mellan mig själv, Einars tränare Sebastian Matamoros, Anders Wiggerud på SOK samt Einars föräldrar för att få ihop alla delar så att Einar skulle kunna få denna chans som både är ett stort steg för honom men även för svensk BMX. Att vi som nation nu börjar visa upp duktiga cyklister runt om i världen gör att vi får ögonen på oss och cyklister som är på väg upp i Sverige har något större att se upp till kommer göra att sporten växer framåt. Det är vad jag hoppas och tror i alla fall, säger Johan Fransson.

Tack Johan för informationen och vi hoppas få höra mer från dig och landslaget och er resa under året.

Vi tog självklart kontakt med Einar dagen innan han åkte ner till Schweiz för att ställa några frågor till honom.

Hur står det till med Einar?
Tack bara bra, njuter av livet och tar var dag som den kommer och ser fram emot att säsongen ska dra igång.

Hur har vintersäsongen varit för dig?
Den har varit annorlunda då man ej kunnat åka ut och resa något så det har tagit hårt mentalt men har fått stort stödd från familj, tränare, förbundskapten och SOK som hjälpt mig ta mig igenom vintern på ett stabilt sätt.

Förra året fick du chansen att åka ner till UCI centret en månad och nu har du fått chansen att flytta ner dit för en längre satsning hur känns det?
Precis jag flyttar nu ner till Schweiz och Aigle där UCI centret ligger. Det känns väldigt bra men också pirrigt, man lämnar hela sitt liv bakom sig för att börja ett nytt kapitel, man lämnar tryggheten man är van vid hemma vilket kommer bli en utmaning men samtidigt något som kommer göra att man växer både som person och idrottare.

Vad är det som lockar med UCI?
Att få daglig sparring med några av världens bästa cyklister samt få en före detta olympisk atlet som coach är det ultimata klimatet som lockar mest. Motivationen att få lära sig hur de bästa tränar samt se hur de hanterar hinder på vägen.

Hur känns det att lämna Sverige under en längre period och hur känner familjen inför din resa?
Det kommer bli tufft att lämna Sverige under en längre period men jag känner mig förberedd och förhoppningsvis blir det en säsong detta året och då reser man runt en hel del och kommer träffa resten av landslaget och andra svenska cyklister som reser ut.
Familjen tycker det är en extrem upplevelse som kommer vara utmanande då jag lämnar ett tomrum hemma men de tycker detta självklart är bra för mig och min satsning och stöttar mig på alla sätt de kan. Vi kommer försöka ha daglig kontakt så det ska gå bra.

När du reser ner kommer du sättas i karantän i 10 dagar, hur känner du inför det?
Det kommer bli lite långtråkigt då jag blir mer eller mindre inlåst på mitt rum men jag kommer ha en wattbike och lite vikter som jag kan hålla mig sysselsatt med. Sen kan jag alltid öva inför min framtida gitarr karriär så det ska nog lösa sig haha.

Förbundskapten Johan, tränare Sebastian och Einar. Har han verkligen fått med sig allt? En del pappersarbeten innan avfärd.

Nämn 3 saker du tar med dig till centret för att trivas? ( förutom cykeln då )
Jag tar med mig en gitarr som jag ska lära mig spela på, dagbok för att ha koll på träningen samt en högtalare. Sen har man självklart med sig 1000 andra saker så jag kan fördriva min tid när man ej cyklar.

Vad kommer du sakna mest med Sverige?
Självklart min familj och min egen säng, sen kommer jag sakna tisdagshänget på banan där hemma med härliga människor.

Vad har du för mål med 2021?
Mitt personliga mål är att finslipa grunderna till perfektion och utveckla mig framåt för var dag som går. Resultatmässigt är svårt att säga då man ännu ej vet vilka tävlingar som kommer köras eller ej men som alltid siktar jag högt och målet är att ta sig till Final på VM och EM där jag siktar på en pallplats vilket inte känns som en omöjlighet.

Har du något du vill tillägga till cykel Sverige?
Ha kul och pusha alltid dig själv till max oavsett vad du gör för det finns inget tak för hur duktig man kan bli på något, ribban går alltid att höja.
Sen skulle jag vilja tacka min familj för att dem alltid finns vid min sida oavsett de utmaningar jag möter. Min coach Sebastian Matamoros för hans fantastiska kunskaper om kroppen och träning och hur den kan påverka en. Vill tacka Johan Fransson som är den bästa landslagskapten jag någonsin haft, han har sån framförhållning och förbereder en för allt som kommer med en positiv anda, man blir alltid glad och taggad hans sällskap. Till sist vill jag tacka SOK för allt stöd som de ger vilket ger mig de bästa förutsättningarna man kan tänka.

 

Tusen tack Einar för intervjun och lycka till nere i Schweiz.

 

 

 


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_5026_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /var/www/html/scf.se/wp-includes/wp-db.php on line 2033