BMX

Startklart och laddat svenskt lag inför BMX-EM som avgörs i Verona

”Jag ser väldigt mycket fram emot detta EM. Det har varit ett litet break sedan vi var ute sist så extra kul att vara i väg”. Det säger Johan Fransson, förbundskapten för BMX-landslaget som nu finns i Italien, Verona närmare bestämt, för att i helgen köra EM. Uttagna för EM- resan är följande.

  • Vincent Molén,  Märsta BMX (bilden ovan)
  • William Lindström,  Malmö BMX (översta bilden)
  • Jesper Wahlberg, Märsta BMX (bilden nedan)

Ledare på plats i Verona är förbundskaptenen Johan Fransson och assisterande Sebastian Matamoros.

EM-orten Verona är en plats landslaget varit på tidigare och senast för några veckor sedan var Vincent och Wille där på träningsläger. Jesper skulle med men då vi skickade honom till VM så hoppade han detta läger.

På torsdagen hade grabbarna sin första träning och det ser bra ut för alla, lite små fix här och där så kan detta bli riktigt bra. Under fredagen körs sista träningen på eftermiddagen/kvällen innan de ska tävla på lördag.

Förbundskapten säger så här inför EM:

”Jag ser väldigt mycket fram emot detta EM. Wille är tillbaka efter sin krasch i Zolder och ser stark ut på banan. Vincent hade det tufft i Tjeckien men har jobbat hårt sen dess och ser ut att vara tillbaka där vi var tidigare. Jesper är också tillbaka efter sin krasch i Zolder och har hunnit vara i USA på VM”, säger Johan Fransson.

”VM blev inte riktigt som vi önskat, men inte på grund av att Jesper inte cyklade snabbt utan att tävlingen blev inställd efter åskväder. Blev stora diskussioner kring detta men inget vi kan göra något åt, utan Jesper ser riktigt taggad och snabb ut på banan och kommer bli en spännande tävling.”

Över 2000 deltagare för helgens EM-tävlingar har tagit sig till Verona. Totalt tio av dessa är svenskar. Nedan ser ni övriga svenskar:

  • Oskar Åberg, Älvsjö
  • Louie Fransson, Älvsjö
  • Penn Zerge, Kungsbacka
  • Gustaf Aspegren, Malmö
  • Axel Borgström, Malmö
  • Fabian Borgström, Malmö
  • Benjamin Björklund, Ängelholm

”Väldigt kul att dessa cyklister tagit sig hela vägen ner till Italien, Totalt med landslaget så har vi cyklister från fem olika klubbar i Sverige och det är riktigt kul. Vi har gamla Veteran med ute som Gustaf Aspegren som var en av de bästa cyklisterna i Sverige back in the days till nyblivna VM-finalister som Penn Zerge.”

Penn var den andra svensken förutom Jesper som för någon vecka sedan var över till USA för att cykla VM, hans dag klarade sig från att bli inställd och tur var det för som han körde. Under flera år så har han visat att han hör hemma i toppen, han har varit nära final tidigare och förra året tog han en tredjeplats på EM så det var en bara en tidfråga innan han skulle ta sig till final på VM.

I finalen missade Penn lite i starten men körde sig upp under racet och jagade pallplatserna men i andra svängen så gick cyklisten framför ner i backen och Penn fastnade upp men cyklade tillslut in på en sjätteplats vilket är riktigt bra.

”Penn är en cyklist som är riktigt kul att titta på när han cyklar, han har kämpat hårt under lång tid och det har tagit honom dit han är idag. Han är en snabb cyklist men det som framförallt utmärker honom är hans fina teknik och kämpar glöd och jag vet han är redo att kämpa om medaljerna på söndag när han ska tävla”, säger Johan Fransson.

”Vi önskar alla lycka till på EM!”

Landslaget kan ni följa på instagram @swecycling_bmx såväl under EM som på andra uppdrag.

Text och foto: SCF