Meny
BMX

Kungsbackaduon Sund och Kindblom kvalade in till Chile-VM

Snabbast i Sverige på cykel – utan att trampa Duo från Kungsbacka kvalade till VM-finalen i Chile I helgen avgjordes Red Bull UCI Pump Track World Championship Qualifier i Åre.

Velosolutions Pumptrack i Åre är belägen i VM-arenan, nära VM 8an. Banan är 215 meter lång och erbjuder bland annat en unik wallride. Tävlingen är en del av den årliga Åre Bike Festival, 6–10 juli. Alla över 17 år är välkomna att delta i en herr- respektive damklass.  Tävlingsmomentet genomförs med utslagsheat. De cyklister med snabbast varvtid i första omgången går vidare till utslagsheaten, där två cyklister möts i banan och snabbaste tiden går vidare. Därefter kvalar topp fyra i båda klasserna in till VM-finalen i Chile, där vinnarna får en biljett till tävlingen

Helena Sund och Oskar Kindblom från Kungsbacka, samt amerikanaren Tommy Zula, fick ta del av prispotten – en direktbiljett till höstens final i Chile.

I finalen får vinnarna chans att möta några av världens bästa cyklister och tävla om den prestigefyllda, regnbågsfärgade vinnartröjan. Under lördagen fylldes Skandinaviens största bike park i Åre av en laddad stämning från både publik och tävlingsdeltagare.

Pump track går ut på att ta sig runt en speciellt utformad banan genom att pumpa med cykeln för att generera fart, i stället för att trampa. Reglerna är enkla – snabbast runt vinner.

Från Kungsbacka kom BMX-åkaren Helena Sund. Trots ett starkt startfält i damfinalen var Sund starkast från början till slut.

– Dagen har varit så himla lyckad. Jag har haft det riktigt kul med alla andra som tävlat vilket gjort det hela både bättre och roligare. Nu ser jag fram emot att träffa alla igen i Chile och jag hoppas få med några fler av de som kvalat in här i Sverige också, säger Helena Sund.

De snabbaste cyklisterna från kvalåken möttes i tuffa utslagsheat på den nya 215 meter långa Velosolutions pumptrackbanan kännetecknad av hopp, kurvor och en unik 180 graders wallride. I herrfinalen bjöds publiken på en riktig nagelbitare när favorittippade Tommy Zula, USA, och Oskar Kindblom, Kungsbacka, tävlade om förstaplatsen. Zula, tidigare världsmästare i pump track 2019, tog till slut hem vinsten med 0,255 sekunder.

 – It was an amazing race, but a lot of pressure. Legs were tired and Oskar was going faster in every lap so the pressure was on, säger Tommy Zula.

Eftersom Zula sedan tidigare har en VM-biljett, gick tävlingens direktbiljett till Oskar Kindblom som knep andraplatsen.

– Det ska bli grymt kul att få åka till VM i Chile. Det var så himla bra att Tommy kom hit i år för då får man verkligen känna på riktigt vad man behöver göra. Sen är det en annan bana och andra förutsättningar i Chile men självförtroende är nog en bra sak när man ska köra något så stort mot så många episka personer, säger Oskar Kindblom.

Förutom att Helena Sund, Tommy Zula och Oskar Kindblom får varsin biljett till den stora finalen Chile i höst, kvalar även resterande topp fyra i båda klasserna in för att kunna delta i finalen.

Damer

  1. Helena Sund – SWE – 21.386
  2. Alma Wiggberg – SWE – 22.623
  3. Elina Davidsson – SWE – 22.971
  4. Filippa Ring – SWE – 23.967

Herrar

  1. Tommy Zula – USA – 17.443
  2. Oskar Kindblom – SWE – 17.698 – (Vinner VM-biljetten till Chile)
  3. Mikus Davids Strazdins – LAT – 18.200
  4. Max Van Eijndhoven – NED – 19.044

 

Text: Emmie Karlsson, wenderfalck.com

Foto: Emrik Jansson

PASSA PÅ ANMÄLAN ÖPPEN TILL PUMP TRACK SM SKARA!!