Meny
BMX

Oskar Kindblom 17:e på VM i pumptrack – Helena Sund 21:a

I pumptrack kan man verkligen snacka om små marginaler. Oskar Kindblom var tre ynka hundradelar från de topp 16 som gör upp om medaljerna i elimineringsrace. Kindblom slutade med andra ord 17:e på VM i Chile. Helena Sund slutade 21:a. 

Oskar Kindblom visade redan vid fredagens seedningsrace i Bike Park i Chiles huvudstad Santiago att han fanns med i matchen om topp 16 och kände att formen började finnas där där.

Helena Sund var på plats 22 då medan den tävlande förbundskaptenen Filip Svanberg inte riktigt fick till flytet på banan och var 29:a där.

När det väl var tävling skulle det bli en kamp om inte bara tiondelar utan hundradelar i Oskars fall om det skulle bli en eftertraktad topp 16-placering och fortsatt tävlande.

20-åriga Helena Sund, som kvalade in till VM från Åres kval, visade att hon är rätt nära det som krävs för att vara på rätt sida om det där strecket. 21:a den här gången.

Filip Svanberg slutade 25:a medan Oskar hamnade i ett getingbo med tre åkare inom åtta hundradelar om placeringarna 15–17. Där fanns inte flytet och upp till sextondeplacerade hemmaåkaren Benjamin Savatierra var det alltså bara tre hundradelar.

”När det kommer till en tävling mellan de 35 snabbaste åkarna i världen så är det en fråga om så små detaljer i återhämtning, förberedelse och precision som avgör om du lämnar banan med en medalj eller får se på finalerna från läktaren”, säger Oskar Kindblom med lite distans till den sura utgången av det dramat.

”Jag kände att jag hade pusselbitarna för ett bättre resultat men lyckades inte få ihop pusslet…”

Det var tätt och hårt även i finalkörningarna. Fransmannen Eddy Clerte kom upp med den klart snabbast kvaltiden men blev till sist utan medalj på fjärdeplatsen.

Det blev i stället nederländsk seger i form av Niels Bensink på herrsidan. I damernas uppgörelse imponerade schweiziskan Christa von Niederhäusern mer och mer i de snäva kurvorna på den sköna pumptrackanläggningen.

VM pumptrack herrelit

  • 1 Niels Bensink, Nederländerna
  • 2 Alec Bob, USA
  • 3 Thibault Dupont, Frankrike
  • 17 Oskar Kindblom, Sverige
  • 25 Filip Svanberg, Sverige

VM pumptrack damelit

  • 1 Christa von Niederhäusern. Schweiz
  • 2 Sabina Košárková, Tjeckien
  • 3 Vineta Petersone, Lettland
  • 21 Helena Sund, Sverige

Helena Sund var 21:a på VM i Chile. Arkivbild: Johan Linhart

 

Alla resultat från VM i pumptrack 2022 hittar ni HÄR!

Text: SCF
Foto: Moonhead Media, där ej annat anges


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Kolla gärna in dem nedan!