Alla grenar
BMX

Landslaget tog steg framåt i Belgien – och ungdomar vann sina klasser

Tredje och fjärde deltävlingen i Europacupen (UEC) i belgiska Zolder blev ett steg framåt gentemot premiären i Verona för den svenska landslagstruppen med tre juniorer och en U23-cyklist. Dessutom glänste ungdomsåkarna Penn Zerge, 9, och Jesper Wahlberg i 14-årsklassen då de ordnade segrar i respektive klass.

Till Zolder hade de fyra landslagscyklisterna Einar Lindberg, U23-klassen, andraårsjunioren Felicia Klingström samt de bägge förstaårsjuniorerna Vincent Molén och Tage Turander tagit sig.

”Ett träningspass extra på banan var väldigt bra för de nya juniorerna. För Felicia och Einar var banan inget nytt”, säger förbundskaptenen Johan Fransson.

Felicia Klingström har gjort sitt läroår i juniorklassen internationellt och har som mål att slåss om finalplatserna i sin klass men inte riktigt nått fram ännu. Det kyliga vårvädret fram tills nu har heller inte gynnat Älvsjö BMX-cyklisten när det gäller timmar på banan.

”Nej vi har ej fått ut allt vi vill ännu och det är heller inte nu vi ska vara formtoppade. Vi tar med oss Europacuptävlingarna i Verona och Zolder som riktigt bra träning för att ta oss vidare mot EM och VM där vi ska prestera. Men Felicia visade upp riktigt bra körning i helgen. Hon var direkt ute och tryckte på med armbågarna. Hon gav inte bort någonting denna helg”, analyserar Johan Fransson.

Bortdömd i kvartsfinalen dag 1 och så en semifinal med mersmak dag 2 blev de konkreta resultaten.

”Ja, domaren dömde inte bort en tjej som han skulle ha gjort i första svängen men det är vad det är.  Andra dagen var det semifinal och där körde hon riktigt bra, så det kunde lika gärna ha räckt till final. Men det finns där. Hon behöver bara lite mer tryck i benen så är finalen snart på plats.”

Einar Lindberg hittade position på söndagen.

”Einar hade huvudet mer på plats denna helgen. På lördagen var han lite för passiv och fick inte ut det han hade i sig, men på  på söndagen vaknade han till mer då var det den Einar som vi är vana att se. Han tog för sig och ville styra heaten i front.”

Nu vill Einar mera än kvartsfinal, sexa där knappa halvsekunden från semi – men man ska komma ihåg att han är förstaårssenior och att U23-klassen har vässats massor med rutinerade elitcyklister sedan fjolåret då den var ny. Einar är 26:a i Europacupen för U23-cyklister efter Zolder.

Vincent Molén byggde vidare på den lovande andra tävlingsdagen i Verona.

”Vincent köttade på bra i sina heat och gick vidare båda dagarna från kvalet. Lite passiv cykling på lördagen stoppade tävlingen och på söndagen var det en krasch som satte stopp. Vincent visar att han håller på att växa in i som junioråkare och vågar ta för sig mer och mer på banan.

Tage Turander, Felicia Klingström och Vincent Mohlén laddar i det svenska tältet i Verona. Det är mycket läropengar att ta med från de bägge först UEC-tävlingarna.

Tage Turander körde väldigt bra på träningen men åkte ur efter grundheaten.

”Tage visade att han var en av de snabbare Juniorerna ner för startkullen men sen blev han lite passiv och vågade inte ta för sig. Mycket tävlingsnerver ännu som vi måste jobba bort och kan vi få ihop detta så kan det bli riktigt bra framöver för Tage. Han tog flera steg fram från Verona så vi plockar med oss det inför nästa tävling”.

Nästa deltävling, också den i Belgien, om två veckor har landslaget valt att stå över. Nästa UEC-stopp blir därför Tyskland och Stuttgart 14–15 maj.

”De har ingen supercrosskulle och vi tycker att ett rejält träningsläger i Ängelholm ger mera än att dra i väg och tävla i Ravels, så tar vi i stället sikte på Stuttgart därefter.”

Tävlingen var en säsongsstart för många fler svenska åkare än den unga landslagstruppen. Det var glädjande många yngre svenska BMX-cyklister som tillsammans med föräldrar hade valt att fira påsk i belgiska Zolder.

”Ja, till sist måste vi lyfta fram två riktigt roliga segrar i ungdomsklasserna. Penn Zerge vann nioårsklassen och Jesper Wahlberg var etta bland 14-åringarna. Riktigt roligt att se!”

Text: Tomas Larsson/SCF   Foto: SCF och Navadnet


Svenska Cykelförbundet skulle aldrig kunna skicka så många unga, lovande cyklister landslagsuppdrag för att få erfarenhet om det inte vore för våra fantastiska partners. Kolla in dem här!