Meny
BMX

Johan Fransson fortsätter – och BMX-landslaget 2023 är redan klart

Johan Fransson tog över som förbundskapten för BMX under 2019 och är nu redo för en ny säsong med landslaget han redan har tagit ut. De fyra som utgör det fasta landslaget 2023 är Einar Lindberg och Felicia Klingström i U23-klassen samt Vincent Molén och Tage Turander som båda blir andraårsjuniorer.

Hur känns det inför säsongen, kan du berätta lite om landslaget och vad som händer framöver.

”Det känns väldigt bra att gå in i 2023 och en ny säsong, det blir mitt femte år som förbundskapten och jag känner bara att det blir bättre och bättre ju längre det går. Vi har jobbat upp oss från grunden och har börjat få en stabil topp som vi fortsätter att jobba på och försöker samtidigt bygga på underifrån för att vi ska ha en så stor bredd som det bara går”, säger Johan Fransson.

”Målet är ju att det ska bli svårare och svårare varje år att ta ut ett landslag då det ska finnas fler och fler cyklister som kommer underifrån och tvingar de på toppen att fortsätta jobba så hårt de kan. Det är viktigt att ha en trygg topp med cyklister som är erfarna och vet vad det handlar om men de får inte slappna av utan det är bra att det finns de som jagar underifrån”, fortsätter Fransson.

Förutom landslaget så kommer Fransson under året ha med sig utvecklingscyklister på några tävlingar samt läger.

”Tre till fem cyklister kommer jag erbjuda under olika tävlingar och det kan vara olika cyklister som får chansen att följa med för att utvecklas framåt. Cyklisterna jag kommer ta med mig är de som visat framfötterna och som jag tror kan ha bra möjligheter att lyckas ute på internationell nivå. Det blir som en liten chans för dem att visa upp sig ännu mer och då kunna ha möjlighet att en dag kanske få en landslagsplats.”

Under året kommer BMX-landslaget att åka på Europacuper, EM och VM som fokus –men även lite andra tävlingar för att jag poäng inför OS. Sedan kommer det finnas tävlingar som vi inte åker på som landslag utan cyklisterna får åka själva.

”Vi kommer även åka iväg på lite läger. Det första blir under vecka 7, där vi även kommer bjuda in utvecklingscyklister som ska få en bra start på året – för att vara redo för första Europacupen i Italien i mars.”

Mera info om läger kommer skickas ut inom kort till BMX Sverige. Landslaget som Fransson har tagit ut för 2023 är detsamma som för 2022, bara att Felicia Klingström åldersmässigt tar steget upp till U23-klassen.

”Det är en trupp som jag tror på långsiktigt och jag hoppas och tror de kan vara en bra dragkraft för övriga i BMX Sverige för att vi ska bygga oss starkare och större”, säger Johan Fransson som analyserar landslagskvartetten nedan.

Här är cyklisterna i BMX-landslaget 2023

Einar Lindberg – Märsta BMX (U23)
”Einar är och har varit Sveriges bästa cyklist de senaste åren och är en stark och bra frontperson i landslaget. Han hade en fantastisk säsong som junior med en åttondeplats på VM. Första åter i U23 blev det tuffare. Men det har gett honom erfarenheten och viljan att köra hårdare inför detta år och jag tror det kan bli väldigt bra. Einar börjar även nu samla poäng inför OS 2024; även om det stora målet är OS 2028 så det är extra spännande. Vi har även valt att plocka hem Einar från UCI-centret för en annan lösning där vi kommer att kunna jobba närmare tillsammans.

Felicia Klingström – Älvsjö BMX (U23)
”Felicia som varit vår kvinnliga frontcyklist även hon de senaste åren och pushat fram nya tjejer i alla åldrar och även visat killarna i svensk BMX att hon är att räkna med. Hon går upp i U23 detta året vilket blir en tuff prövning, men också väldigt lärorikt för henne i sin satsning. I Sverige fortsätter hon matchas mot killarna och vi ser fram emot att se vad året har att erbjuda för henne. Felicia börjar även sin resa att jaga OS-poäng, men för henne är även det stora målet Los Angeles 2028.”

Vincent Molén – Märsta BMX (Junior)
”Vincent är den som visat framfötterna mest under 2022. En målmedvetenhet och vilja som man vill se i alla cyklister och som även pushat de andra cyklisterna. Det var tufft för Vincent med som förstaårsjunior där marginalerna inte var på hans sida men han visade att han hade i fronten att göra och tog sig även till final på Europacupen. Inför 2023 tror jag mycket på Vincent som tillsammans med Tage ska visa vägen för nya juniorer under året och jag vet de kommer göra det bra.”

Tage Turander – Älvsjö BMX (Junior)
”Tage är en av två juniorer som jag valde förra året att satsa på. Jag tror vikten av att det just var två stycken juniorer som kunde och fortfarande kan pusha varandra är ett vinnande koncept. Tage hade det tufft under 2022 där han ej fick ut den potential på tävlingarna som jag såg på träningar mm och drog även på sig en skada men han kom tillbaka och visade på EM det jag varit ute efter att se. Under 2023 är han andraårsjunior och med erfarenheten från förra året så ser jag att detta blir ett bra år.

Tack för all info Johan och vi önskar dig och landslaget lycka till under 2023!

Ni kan följa BMX-landslaget i detalj under året här på vår hemsida, SCF.se. Men missa inte heller deras egen Instagram, @svenskabmxlandslaget.

Text: SCF
Text: SCF, Navadnet och SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.