Meny
BMX

Jesper Wahlberg vann P14 på EM och hela juniorlandslaget körde bra

Stolpe ut i kvartsfinalerna, men riktigt bra cykelåkning för alla tre landslagsåkarna. Då kunde förbundskaptenen Johan Fransson vara nöjd med EM i belgiska Dessel. Och i pojkar 14 blev det svensk seger genom Jesper Wahlberg som gör en fantastisk säsong.

Johan Fransson kunde se redan på den första träningen på plats i Belgien att de tre juniorlandslagscyklisterna på plats, Felicia Klingström, Vincent Molén och Tage Turander, alla  var i bra form.

”Det var den bästa träningen som de har gjort på hela året. Allt klaffade”, säger Johan Fransson.

Juniorklasserna körde sina EM-tävlingar på lördagskvällen.

”I första heatet fick inte de inte ut det de skulle”, inflikar Fransson.

Med placeringar kring femte–sjätte blev det till att sikta på återkval till åttondelsfinaler för killarna och kvartsfinal för Felicia. Här kan man verkligen säga att det var press på åkarna för sämre än andraplats i dessa heat och EM var över utan något finalåk.

”Ja, pressen i de här heaten är just jättestor. Då går både Tage och Vincent ut och vinner sina heat. Och Felicia kör lika bra. Det är stark.”

Dags för åttondelsfinaler, något som Vincent har skaffat sig rutin ifrån medan Tage inte har fått ut lika mycket av sin potential i Europacupen. Nu levererade båda två:

”Det körde riktigt bra igen. Vincent kom in på en andraposition och Tage var trea. Vincent fick ut sin körning och det absolut sin bästa som Tage har gjort. Han visade på EM att det finns där.”

Alla tre svenskarna till kvartsfinal med andra ord.

Vincent Molén var vass här under Europacupavslutningen i Lettland och har tagit med sig formen.

”Där hade vi tyvärr inte marginalerna på vår sida. Tage ramlade i sista sväng, inte centimetrar. Vincent klickade ur in i förstasväng. Felicia kom också in som nummer fem efter att hon hade fightats om fjärdeplatsen genom hela kvartsfinalloppet.”

Därmed avslutades EM för alla landslagscyklister.

”Alla tre förtjänar cykelmässigt att gå ett steg till; riktigt bra kört och en bra tävling inför VM för Vincent och Felicia. Kan de bibehålla det fokuset och mentaliteten kan det gå bra på VM.

Till världsmästerskapen på en helt ny bana i Frankrike i slutet av juli ansluter även Einar Lindberg, som ni träffar i ett reportage i veckan som kommer.

Felicia Klingström, Tage Turander och Vincent Molén presterade alla bra cykling under EM.

 

Men EM var absolut inte över för svensk del, av challengecyklisterna var det på förhand Jespert Wahlberg i klassen P14 som de största förhoppningarna om en riktigt fin placering fanns. Och snacka om att Jesper levererade.

Han fick med sig ett minne för livet hem från belgiska Dessel då han vann pojkar 14. Tidigare vinst i Europacupen och nu EM. Snacka om en A-talang för svensk BMX.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Privat och arkivbilder SCF