BMX

Jesper Wahlberg ordnade EM-guld – efter att ha radat upp heatsegrar!

BMX-EM i Verona blev ett enda långt segertåg för Jesper Wahlberg, som hittade ett eget spår ute på kanten och var outstandig vid en nyckelpassage. Det räckte hela vägen fram till mästartröjan i H16-klassen. I övrigt var det en del stolpe ut i Verona för svensk del, men många nya erfarenheter att ta med sig framöver.

Extra imponerande att ordna EM-guldet med idel heatsegrar – utan att vara snabbast ut i starterna.

”Det såg väldigt bra ut hela helgen. Han hade haft en del problem med starterna. Då kom Jesper tillsammans med sin tränare fram till att han skulle välja bana åtta där han fick fritt spår. Han har så bra tramp. Andrahoppet blev väldigt avgörande. Han tog det på ett speciellt sätt och var alltid snabbast fram till första sväng. Därifrån var det ingen som hade någon chans”, förklarar förbundskaptenen Johan Fransson.

I finalen träffade han precis allting. Speciellt kom han så rätt in i det där step up-hoppet från utsidan. Jesper fick alltid välja spår tidigt. Och ingen annan ville ha spår åtta. Då flöt det bara på.

”Allt fungerade exakt som det skulle göra. Så kul att se och så välförtjänt!”

Jesper Wahlberg skadade handen under dåliga förhållanden i belgiska Zolder och var borta i några veckor.

”Att nu så snabbt komma tillbaka är väldigt imponerande. Här har vi ett jätteframtidsnamn. Samarbetet vi gör med Jespers coach och hans team visar hur viktigt det är med bra samarbeten. Den här vinsten kommer inte gratis, utan visar hur bra Jesper har tränat”, säger Johan Fransson.

EM-final BMX pojkar 16

  1. Jesper Wahlberg, Sverige 33,98
  2. Jeremy Plonjon, Frankrike, 35,09
  3. Jared Hill, Storbritannien 35,87

 

 

I övrigt var det lite stolpe ut i Verona. Förra säsongens Europacupmästare i junior, Vincent Molén, såg riktigt bra ut på träning efter en liten dipp i Tjeckien. Sedan är det små marginaler första första säsongen i den allt tuffare U23-klassen.

”I kvalet cyklade han jättefint. Men i åttondelen fick han inte till det. Just i det heatet fanns det inte helt enkelt”, säger Johan Fransson.

Förstaårsjunioren William Lindström kraschade i första kvalheatet. Därmed blev det ett tufft återkval, LCQ, där han behövde bli topp två.

”Tyvärr var det ingenting som stämde där.”

Bland de övriga svenskarna på plats så kom EM-toppkandidaten, unga Penn Zerge, från en VM-final. Det såg bra ut. Men han vurpade i kvartsfinalen. Det kommer många nya chanser ska sägas.

 Vad händer på BMX-fronten den närmaste tiden?

”Nu ska vi låta den här EM-vinsten sjunka in lite så kommer vi ladda om för att att köra en Europacup, så har vi SM i Ängelholm och så ett läger i Köpenhamn som är VM-förberedande inför nästa år”, säger Johan Fransson.

Text: SCF
Foto: Navadanet


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.