Meny
BMX

14-årige Jesper Wahlberg i VM-final – Einar och Felicia 18:e i Frankrike

Sverige var mycket nära medalj på BMX-VM i Frankrike som avslutades på söndagen. Fjortonåriga challangecyklisten Jesper Wahlberg kom till VM med totalseger i  Europacupen och EM-guld. Nu tog han sig till final på VM och blev fyra. Av landslagscyklisterna blev både Felicia Klingström och Einar Lindberg med knapp marginal utslagna i kvartsfinaler, vilket gav var sin 18:e plats, medan förstaårsjunioren Vincent Molén tog sig till åttondelen.

Så här sammanfattar förbundskaptenen Johan Fransson VM-veckan, dag för dag, på den helt nybyggda banan i Nantes:

Tisdag

VM drog igång för våra challengecyklister tisdagen den 27 juli då vi hade två stycket cruisercyklister. Där var det Helena Sund som tog sig till semifinal men ett otäckt fall när hon låg på finalplats satte stopp för vidare cykling.
Helena är som tur är på fötter igen.

Onsdag

På onsdagen var det vår 2 minsta cyklister att ta an VM och där var det Penn Zerge som även han tog sig till en semifinal men tyvärr gick Penn för tidigt på grinden och hamnade bak och kunde tyvärr inte komma upp till fjärdeplatsen som behövdes för final.

Jesper Wahlberg har haft en fantastisk säsong och fanns med i VM-finalen på den helt nybyggda BMX-banan i Nantes.

Torsdag

Torsdagen var sista dagen för vår challengecyklister och där var det Jesper Wahlberg som visade sig starkast av alla svenskar under detta VM.
Vi har under året fått se honom vinna Europacuper, ta hem hela serien samt vinna EM och nu så tog han sig hela vägen till final på VM i pojkar 14.
Väl i finalen så cyklade Jesper in sig på en fantastisk fjärdeplats.

”Det jobb Jesper lagt ner tillsammans med sin tränare och alla runt omkring honom har verkligen gett utdelning och han kan verkligen vara stolt över sin insats. Och vi i resten av BMX-Sverige är minst lika stolta över honom. Stort grattis Jesper till W4”, säger förbundskapten Johan Fransson.

Fredag

När challengecyklisterna kört klart så var det då dags för våra tre landslagscyklister på på plats, championscyklisterna, att inta VM-banan.

Detta hade förbundskapten. Johan Fransson, att säga om VM och tävlingen.

”Ner till VM så hade jag tagit med mig Vincent Molén och Felicia Klingström samt Einar Lindberg, som reste från UCI-träningsbasen i Schweiz. Banan som är uppbyggd endast för VM är en av de bättre banorna som jag varit på och hela området var fantastiskt och stämningen kanske den bästa jag någonsin känt på ett VM.”

Det svenska laget, där Vincent och Felicia är juniorer medan Einar kör första året i U23-klassen, hade några dagars träning på banan innan tävlingen drog igång.

”Det kändes som att alla tre cyklisterna fick till det mesta på banan väldigt snabbt och vi hade en bra känsla inför tävlingen”, säger Fransson.

Lördag

På lördagen drog det igång med kval, LSQ och åttondelsfinaler. Kvartsfinaler, semi och final avgjordes på söndagen.

Felicia var först ut på banan av de svenska cyklisterna. Hon kom iväg bra i starten och låg på fjärdeplatsen för att gå vidare. På andra rakan släppte hon en lucka…men lyckades i sista sekund stänga den och kunde hålla platsen in i mål. Därmed var Felicia klar för söndagens tävlingar.

Vincent kom i sitt kval iväg väldigt bra och låg framme i täten i första sväng när en cyklist gick ner i backen. Molén lyckades precis undvika att gå ner med honom. Han låg sen på en betryggande andraplats hela vägen in i mål.

”Vincent såg stark ut inför åttondelsfinalen”, inflikar Johan Fransson.

Med tre timmars väntan var det dags att inta banan igen och Vincent var redo att kämpa om de fyra platserna att ta sig vidare från åttondelen. Fransson igen:

”Tyvärr blev det inte det loppet som vi önskat. Vincent kom inte iväg lika bra som i kvalet och kunde inte jobba sig upp runt banan och hans VM tog slut där. Besviken så klart då vi alla ville mer, men Vincent är förstaårsjunior och får chansen igen.”

Vincent Molén slutade därmed 38:a på VM i Nantes.

För Einar startade inte VM lika bra som det såg ut på träningen; ett kvalheat som inte gick som det skulle och han hamnade i LSQ där han nu behövde komma tvåa för att avancera och som han gjorde det. Fransson berättar:

”Einar körde in som nummer ett hade dagens femte bästa tid av alla U23-cyklister och var klar för åttondelsfinal. När starten går i åttondelen så träffar inte Einar som han ska och in mot första sväng ligger han sist men då sätter han fart och får en riktigt bra andra raka och kör upp sig till fjärde plats och håller det in i mål.”

Därmed var Einar klar för kvartsfinal och söndagens tävling.

Söndag

Söndagen startar och vädret är på topp. Stämningen är om inte bättre på området och våra två cyklister gör en bra träning innan tävlingen.

Felicia är först ut i sin kvartsfinal. Så här beskriver Fransson den:

”När grinden går är hon bra med till första hoppet men sen hamnar hon kvar på yttern och kommer aldrig riktigt nära för att göra en stöt utan blir 5a och hennes VM tar slut. Felicia hamnar på en 18 plats på detta VM och nästa år går hon upp till U23.”

Då var det bara Einar Lindberg, som förra året var en av världens vassaste juniorer och finns med i SOK:s Topp och talang, kvar av de tre svenska cyklisterna. Fransson beskriver kvartsfinalen då här:

”Einar är bra med från start men även här går vi inte in ordentligt på fösta rakan utan hamnar kvar på yttern. Men han jobbar upp bra fart i första sväng och har en bra möjlighet på andra raka. Men hoppar för långt och tappar fart, in mot tredje sväng kommer den riktiga chansen där han har möjlighet och börjar trycka ut fjärdemannen men ligger inte på tillräckligt hårt och faller till ska till femteplatsen och tyvärr är det där han hamnar in i mål. Det blir en 18:e plats även för Einar detta VM och vi får tacka för oss.”

Summering av VM-veckan

Steget upp till junior för Vincent och senior för Einar är stort, målsättningen var ändå lite högre då alla tre har visat ännu högre högstanivå – men det finns erfarenhet flera bra delprestationer att ta med sig efter tiden i Nantes.

”Vi tillsammans är såklart inte helt nöjda med resultatet vi får på detta VM då vi alla hade målet att komma minst ett steg längre. Vi gör många saker bra och visar att vi kan vara med där framme och jag ser verkligen att vi kan komma dit men vi behöver bli jämnare i vår åkning för att få in resultaten”, säger Johan Fransson.

Landslaget lämnar nu Frankrike och VM bakom sig och blickar framåt mot resten av året och tittar redan mot 2023 och VM i Glasgow. BMX finns med i det som redan kallas tiderna största cykelarrangemang. Ett samlat cykel-VM.

Och blickar man tillbaka under hela VM-veckan finns det såklart ett resultat som sticker ut:

”Ja, återigen ett stort grattis till Jesper Wahlberg som tar en fjärdeplats på detta VM”, avslutar Johan Fransson.

Text och foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare tävla internationellt och få värdefulla nya erfarenheter. Kolla gärna in dem och deras erbjudanden nedan!