Alla grenar
BMX

Guld i Europacupen i BMX

Europacupen är efter helgens tävlingar nu avslutad och vilket avslut det blev.

Våra 2 cyklister som vi åkte ner med har haft en lång säsong bakom sig och hade nu chansen att ge allt en sista gång för att visa vad de går för.

Felicia körde bra hela helgen men hade det tufft mot de andra cyklisterna. Målet var en finalplats men hamnade precis utanför båda dagarna och fick nöja sig med 2 st 11:e platser. Med dessa resultat så hamnade hon på en topp 12 placering i totalen med 2 pallplaceringar under året vilket är grymt bra med tanke på att hon har kört med ett år äldre tjejer under hela cupen.
Felicia har gjort kanon tävlingar under hela året med 9 plats på EM, 14 plats på VM och svensk mästare i sin kategori och det ska bli mycket spännande att se hur utvecklingen går under vintern och upp inför nästa säsong.

Filip körde på Lördagen sin bästa tävling under året. Han visade en ny sida av sig själv som vi försökt få fram ur honom under hela året. Filip tog för sig på första rakan och kämpade armbåge mot armbåge för att trycka sig fram i ledet och tog sig hela vägen till semifinal. Det var inte Filips första semifinal för året men absolut den bästa körningen vi sätt honom göra.
På Söndagen började vi inte lika bra de första heaten men i 3:e heatet så slog han till med ett kanon heat igen och tog sig vidare till kvartsfinal. Väl i kvarten så blev det tyvärr en miss som gjorde att tävlingen tog slut. Allt i allo så har det varit en berg och dalbana för Filip under Europacupen med både dalar och toppar så det var skönt att få avsluta på bästa sätt. Vi blickar nu framåt inför nästa år då målet är att försöka kvala in till OS.

Det var inte bara cyklande cyklister på plats i Belgien i helgen utan vi hade även med oss vår andra utvecklingscyklist Einar som för tillfället ligger i rehabträning. Einar följde med ner i ett steg i rehaben samt att få se om det fanns någon cyklist som kunde peta ner honom från tronen. Inför helgen så hade Einar 100 poängs ledning till 2:an och vi fick se poängen minska för varje heat som gick och det var först efter sista finalen som allt avgjordes. Italienaren som låg 2:a hade gjort allt rätt under hela dagen men behövde vinna finalen för att gå om och när starten gick höll vi alla andan och efter att alla passerat mållinjen kunde vi konstatera att Italienaren vann inte och Einar tog hem guldet i Europacupen.

Einar har under året visat att han utvecklats otroligt mycket och varit redo att ta stor plats i sin kategori. Med 8 finaler, 5 pallplatser, 4 vinster så tog han hem totalsegern i Europacupen i en av de hårdaste klasserna där ute.
Efter missen på EM och olyckan på VM så är jag otroligt glad för Einars skull att han fick avsluta säsongen på bästa sätt och han är så förtjänt av den. Säger Förbundskapten Johan Fransson

Nästa år går Einar upp i juniorklassen och vi kan bara vänta med spänning hur det kommer gå. Förutom Einar så är det ett gäng på 4-5 cyklister som går upp i juniorklassen och vi får se under vintern om det är någon av dem som kämpat sig in i teamet.
Härnäst så är det tester och träningsläger som gäller för cyklisterna och för landslaget en massa planering inför nästa år.