BMX

Formstarke Vincent Molén ordnade silver på Europacupen i BMX

Pallplats på första Europacupen för den svenska BMX-landslaget! Det skedde i Verona i form av andraårsjunioren Vincent Molén, som körde klockrent hela lördagen och fick kliva upp på silverplatsen efter finalen.

Landslaget i BMX har åkt ner till Verona för första och andra deltävlingen iEuropacupen för året med juniorerna Vincent Molén och Tage Turander samt Felicia Klingström som i år har klivit upp i U23-klassen. Einar Lindberg, som gör andra året i U23 och finns med i SOK:s Topp och Talang, stannade hemma på denna resa.

Det blev en RIKTIGT bra start på första deltävlingen fast Einar var hemma plus att Tage och Felicia fick inte helt till det denna dag – båda åkte ut efter kval och last chance.

Vincent däremot som två helger tidigare kommit till final på två tävlingar nere i Frankrike fortsatte att imponera även på lördagen.

Han vann de flesta heaten under dagen och tog sig genom kval, 16-delsfinal, åttondel, kvarten samt även semifinal på ett mycket stabilt sätt. Molén hamnade till slut i final på sin första Europacup.

Väl där gjorde han ännu en gång ett riktigt bra åk och tog sig hela vägen upp på en andraplats.

Förbundskaptenen Johan Fransson säger så här efter att ha sett finalen på plats i Verona:

”Vincent har under hela dagen kört fantastiskt bra och behållit lugnet när det behövts och äntligen fått visa att all träning och hårt slit lönar sig. Han förtjänar verkligen detta och jag ser framemot att se vad söndagen har att bjuda på.”

Final herrjunior dag 1

  1. Jason Noordam, Nederländerna 36.448
  2. Vincent Molén, Sverige, 37,263
  3. Hjalte Bech Feldt, Danmark, 37.841

Övriga svenska prestationer att nämna från challengeklasserna under dagen var Penn Zerge som tog sig till final och en fin tredjeplats i P10-klassen samt Oskar Åberg och Jesper Wahlberg som tog sig till semifinal i respektive klass. Wahlberg som hade stora framgångar förra säsongen var 13:e i EC-starten i den extremt stora P15/16-klassen.

”Bra kört och grattis till alla”, inflikar Fransson.

* * *

Under söndagen kördes deltävling två på Europacupen i Verona. Då föll Vincent Molén bort i kvartsfinalen och slutade på plats 22. Tage Turander tog sig till åttondelsfinal och slutade därmed 53:a i andra deltävlingen.

Felicia Klingström slutade 19:e i damernas U23-klass. Ändå stabilt kört och många nya erfarenheter i första EC-rundan som senior.

För ungdomsåkarna i challangerklasserna blev det en femteplats i kvartsfinalen för Jesper Wahlberg. 17:e i totalen därmed i klassen med nästan 200 deltagare. Unge Penn Zerge var åtta på söndagen.

Text och bild: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.