Alla grenar
BMX

Einar Lindberg vill mellanlanda i Paris-OS på väg till LA 2028

Unge BMX-stjärnan Einar Lindberg höll på att planera sin första seniorsäsong när beskedet om att han finns med i Sveriges Olympiska Kommittés Topp och talang damp ner. Einar har redan fått mycket nytta av Talang 2022-projektet och finns med i SOK:s planer ända fram till LA 2028.

Det är fruktansvärt lång tid för Märstacyklisten att ens tänka på Los Angeles-OS och tro inte att Einar har gett upp Paris 2024.

”Det är svårt att ens inbilla sig hur långt man faktiskt har tagit sig i BMX-karriären 2028, men visst ser jag just nu LA som rimligt. Dock siktar jag på Paris 2024. Hur rimligt det är vet jag inte…men jag ska göra mitt bästa”, säger Einar Lindberg.

Einar Lindberg kan faktiskt redan nu se OS i Los Angeles 2028 där långt framför sig. Då ska BMX-juniorstjärnan som nu blir senior kunna vara som bäst. Men Einar vill verkligen göra ett allvarligt menat försök att kvala in även redan till Paris 2024.  Foto: Navadnet

 

I vilken ålder är en BMX-cyklist normalt sett som bäst?

”I Tokyo-OS var medaljörerna runt 25–27 år, man peakar ofta ungefär då i BMX – så det är ingen större skillnad gentemot många andra idrotter.”

Vad har det betytt för dig att ha varit med i SOK:s Talang 2022?

”Jättemycket! Bara att regelbundet få göra riktiga fystester och ha koll på utvecklingen har varit bra för mig. Men det har också varit ett lyft att göra saker med hela Talang 2022-gänget, som träningsläger på Playitas (Kanarieöarna). Största delen är ändå stöd med pengar för att ha råd att bedriva den satsning som behövs”, säger Einar Lindberg.

Exakt vad som kommer att ingå i Topp och talang för just Einar år ett har han inte hunnit få information av berörd SOK-sportchef ännu, men det är ett par snäpp uppåt när det gäller målinriktat stöd.

Och det är redan nu klart att beger sig ner i till det lilla BMX-nästet invid östra stranden av Genèvesjön i början av mars.

”Jag har fått möjligheten komma tillbaka i mars. Det har ju precis gått en OS-cykel, så det är ett nytt team – så vi får se hur det blir. Jag hoppas ju att det blir fortsatt bra träningsförhållanden i Schweiz.”

Det var ett STORT steg för Einar att som junior flytta ända till Schweiz. Men Lindberg vet vad han vill med sin idrott och tvekade egentligen aldrig om att ta det.

”Jag blev handplockad till UCI-teamet, den enda som blev det – så det var en möjlighet som man inte kunde tacka nej till. Jag lät det gå några månader och vi utvärderade vartefter. De har en helt otrolig anläggning där vi har varit sex cyklister i BMX-gruppen – och jag har utvecklats på alla plan där.”

Plötsligt var det ett helt igenom genomtänkt träningsschema som gällde; bara att följa.

”Vi hade ett rullande schema med cykling, gym, cykel, vila och så tvärt om: gym cykel, gym och vila. Så där höll det på. Mycket mera träning på gymmet än tidigare men det var ändå viktigt med vilodagar…”

Coronapandemin och en del krascher till trots hann Einar Lindberg med att avverka en riktigt bra sista juniorsäsong. Han blev vinnare på internationell nivå, tog sig till JVM-final och slutade trea i totala Europacupen.

Men faktum är att Einar också satte upp en andraplats på U23-världscupen i sin första internationella seniortävling.

”Jätteskönt att ha med sig in i den här säsongen, en boost för självförtroendet. Sedan kraschade jag tre gånger i U23. Steget till senior är VÄLDIGT stort. Samtidigt har jag och min coach har planerat att den här säsongen mer av en uppbyggnadssäsong innan 2023 då jag ska försöka kvala till OS i Paris. Det lär ta en säsong att acklimatisera och samla erfarenheter och då blir U23-klassen mjuk övergång.”

Vad är den största skillnaden att köra i ett seniorlopp?

”Ingen vill ge sig. Då kan det det bli så där tajta situationer – slänger man sedan på lite regn på det så är det väldigt lätt att krascha. Nu vill jag bli starkare och fortsätta utveckla teknik på bana. Men den största delen är att jag helt enkelt behöver erfarenhet; lära mig hur seniorklassen funkar. Den erfarenheten får man inte på något annat sätt än att åka ut och tävla…”

Hur förklarar du ditt driv, att vilja ge precis allt i många år för att lyckas?

”En del är absolut att jag har haft en hel del framgångar, men ännu mera att jag verkligen gillar att träna. Det är kul att gå till gymmet och köra; jättekul att se utvecklingen i testvärden.”

Innan det bär i väg till Schweiz igen har Einar har nästan två månader kvar i Sverige där det råder…gymväder.

”Ja, gym och kondition är det enda som jag kör just nu. Men det brukar gå ganska fort att komma tillbaka till känslan i cyklandet på bana, tar bara ungefär två veckor för mig.”

Kör något något med din BMX-cykel på trainer?

En del gör det, men inte jag. Jag har bara en ”motionscykel”, en Wattbike – för att få mer info om själva tränandet och se mina värden.”

Hur ser de ut just nu jämfört med inför förra säsongen?

”Nivån på värdena har ökat inom alla områden.”

Förbundskaptenen, Johan Fransson, ser ett signalvärde för hela den svenska BMX-sporten med Einar Lindberg i Topp och talang:

”Det är stort för svensk BMX att äntligen få komma med i detta program och inte minst för Einar. Vi hoppas med detta att sporten kan växa och att cyklister ute i Sverige blir sporrade att satsa mer när de ser vad det kan leda till och att faktiskt BMX:en syns och märks av därute.”

Och Einar Lindberg gillar att hänga med den lilla svenska landslagsgruppen:

”Skitkul! Han (Fransson) har ju varit med och kört själv på hög nivå och vet vad han gör. Vi är en bra liten grupp som har kul när vi är ute. Synd bara att Sverige inte har större trupp, den är för liten jämfört med de bästa nationerna i världen.”

Text: Tomas Larsson/SCF  Foto: Navadnet