Alla grenar
BMX

Einar Lindberg mot nya höjder – med i SOK:s Topp och talang

Svensk cykelsport fick med en aktiv när Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) presenterade arton nya idrottare till stödprogrammet Topp och talang. BMX-cyklisten Einar Lindberg visade fantastisk fin spets under sin sista juniorsäsong och det räckte för att redan nu komma med i Topp och talang!

”Många spännande talanger från flera idrotter får nu möjlighet till full satsning mot världstoppen. Siktet är inställt mot både OS i Paris 2024 och för sommaridrotterna även Los Angeles 2028, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

I lite mera smala idrotter kan Topp och talang ofta innebära skillnaden mellan att nå hela den så tuffa vägen till en OS-medalj eller inte. Faktum är att drygt 30 procent av talangerna i Topp och Talang har lyckats ta steget till medaljkapacitet vid VM eller OS efter fyra till sex års satsning.

Einar Lindberg, som har flyttat ner till Schweiz för att kunna satsa helhjärtat på BMX, visade direkt att han var att räkna med den här säsongen och tog hem sin första seger som junior på internationell nivå.

Einar fortsatte säsongen med goda resultat och det var på VM som han verkligen fick visa upp sig och Sverige för hela världen. Lindberg tog sig till final och var där för att slåss om medaljerna, en krasch gjorde att han rullade in som åtta – men han hade hunnit visa upp sin potential. Han trotsade en del motgångar och slutade trea i totalen i Europacupen som sistaårsjunior.

Einar Lindberg kommer från SOK:s Talang 2022-program, så det är ett perfekt läge att nu få ta nästa steg.

”Projektet Talang 2022 har varit mycket bra för många unga aktiva och deras tränare. SOK:s resursteam och specialister samt flera gemensamma camper och tränarutbildning har betytt mycket för utvecklingen. Bra samspel med förbunden har också varit en framgångsfaktor”, säger Peter Reinebo.

I SOK:s Topp och talang får Einar ett skräddarsytt stöd för aktiva som bedöms ha potential att kunna nå medaljkapacitet på OS och VM med en uthållig, hundraprocentig satsning.

Förutom Einar Lindberg är följande idrottade nya medlemmar av SOK:s Topp och talang: badmintonspelarna Edith Urell och Gustaf Björkler, brottningstrion Albin Olofsson, Jonna Malmgren och Niklas Öhlen, friidrottarna Maja Nilsson, Ragnar Carlsson och Carl Bengtström, kanotisterna Dennis Kernen, Melina Andersson och Julia Lagerstam, seglaren Lovisa Karlsson, simmarna Emelie Fasth, Björn Seeliger och Sara Junevik, Emma Görebrant Gullstrand simhopp samt alpinåkaren Hanna Aronsson Elfman.

Kommentarer om vad Topp och Talang betyder för just Einar senare här på SCF.se!

Text: SCF   Foto: @Navadanet