Alla grenar
BMX

Einar Lindberg trea i totala Europacupen

Europacupen är nu avklarad för 2021 och än en gång står vi på pallen. 2019 vann Einar Lindberg hela cupen i 15-16 och nu som sistaårsjunior med både med- och motgångar under säsongen så tar Einar en fin bronsplats i totalen.

Vi pratade med förbundskapten Johan Fransson som berättar om Europacupen i helhet för året:

”Vi har haft ett tufft 2021 med skador, sjukdomar, tävlingar som flyttas och ställts in men vi har ändå lyckats ta oss fram och synts och visat att Sverige är att räkna med i framtiden. Einar som tar en 3e plats i totalen är stort och även om jag vet att han velat stå högst upp så ska han vara stolt över resultatet. Under första halvan av säsongen så har det egentligen stått mellan två cyklister som visat framfötterna mest och Einar var en av dem och vi hade hoppats på att kampen skulle pågå hela vägen till slutet, men tyvärr så blev det inte så.”

”Skadan som Einar drog på sig på VM där han tog en fantastiskåttondeplats satte stopp för honom att träna och köra till 100 procent och det behöver man göra om man ska vinna i juniorklassen. Att Einar ändå lyckas samla på sig tillräckligt mycket poäng de sista 4 deltävlingarna och ta sig till final i 2 av dem och då tillslut kunna ta hem tredjeplatsen i totalen är riktigt bra jobbat.
För Tim så har det varit ett tufft år, detta året skulle han växa in i landslagsrollen men med skador och sjukdomar så har han inte fått den chansen han förtjänar att visa upp sin fulla potential.”


”Felicia har även hon haft ett tufft år men det visste vi från början att det skulle bli. Första årsjunior och börjar köra från SX kullen så har inte resultaten på listorna varit där men resultaten i huvudet och kroppen har gått som vi förutsatt och till nästa år ska hon vara klar för att slåss om finalplatserna. Förutom landslaget så har det varit några svenskar som tagit sig ut på tävlingar under året i challenge kategorierna och nu senast i Papendal hade vi Penn som vann båda dagarna i sin kategori och sen Jesper som gick och vann hela Europacupen i sin kategori så det är kul att se att Sverige börjar synas överallt.”

Nu börjar säsongen närma sig sitt slut i helhet för BMX cyklisterna och det stora kvar är världscupen i Turkiet där Einar kommer cykla.

Hur ser du på framtiden efter detta året vad har vi att vänta oss, du nämner att vi har en del cyklister på väg upp kan du nämna något om detta?

”Ja, precis Einar kommer åka till Turkiet med UCI teamet men resten av våra svenska cyklister kommer stanna hemma. Däremot som kommer vi ha ett läger i höst för landslaget och just cyklister som är på väg upp. Cyklister från 15 år och uppåt kommer få möjlighet att visa upp sig och träna tillsammans med de äldre cyklisterna så att vi kan fortsätta bygga vårt team och få fram bra cyklister. Vi har många 16 åringar som nästa år kommer gå upp i juniorklassen och jag hoppas vi ska kunna bygga vidare på det vi startat och få fram fler cyklister som slåss ute i världen.”

”Det kommer även bjudas in yngre cyklister till läger under året och kommande år som jag ser stor potential i som till exempel  Jesper Wahlberg som just vann hela Europacupen i pojkar 13. Det är viktigt att plocka upp dessa cyklister som visar framfötterna inte bara för deras egen del utan för dem som kommer bakom som ser att det är möjligt för oss i Sverige att faktiskt åka ut och slåss mot de andra nationerna. Detta är ett jobb som klubbarna, grengruppen och jag som förbundskapten behöver tillsammans bygga vidare på så att vi en dag kan bli en stor nation som slåss om de fina medaljerna i alla kategorier.”

Det låter spännande och vi ser framemot att följa er resa nästkommande år igen.

Glöm inte att gå in och följa BMX landslaget på instagram: @svenskabmxlandslaget.
Foto: @Navadanet