Meny
BMX

Einar har tålamod med resultat inför BMX-VM på nybyggd fransk bana

På tisdag den 26 juli inleds BMX-VM där Sverige kommer till start med tre cyklister: Felicia Klingström och Vincent Molén i juniorklassen och Einar Lindberg som gör sin första U23-säsong. Vi kollade läget med Einar när han var nere och tränade på VM-banan Nantes härom veckan.

Vad tycker du om den helt nybyggda VM-banan i Frankrike?

”Personligen tycker jag att det är en bra bana, till det yttre egentligen extremt simpel – men det är fortfarande svårt att sätta allt bra”, säger Einar Lindberg efter första träningsdagen på lägret med hans UCI-team.

Hade en svårare bana gynnat dig nu när ni hade ett litet läger där?

”Det är alltid en fördel att ha varit på plats och tränat på en ny bana, oavsett hur simpla avsnitten är så är det stor skillnad.”

Hur tänker du inför VM?

”Just nu tänker jag inte  alls på det. All träning är anpassad för en toppning till VM, men det är min coach som lägger upp den och anpassar mina träningspass. Jag tar det som det kommer. Det handlar om små marginaler, tusendelar. Jag tränar på som vanlig, så får vi får se hur det går.”

Hur fungerar det med UCI-teamet i Schweiz?

”Nu funkar det väldigt bra. I början av säsongen var nästan alla i teamet är nya med en ny coach så det är klart att det blev en inkörningsperiod, men nu är det riktigt bra. Framför allt har jag kul när jag tränar. Härligt!”

Hur det du på övergången från junior till en i år rejält tuff U23-klass?

”Jag gick in med inställningen att det är ett år för att lära och inte prestera resultat första året. Det är förbundskaptenen och SOK (Einar finns med i Svenska Olympiska Kommitténs Topp och talang) helt överens om att är det rätta. Släppa nuet. Bygga mer styrka inför de kommande åren. Det har varit en tuff säsong där jag inte har presterat som jag vill. Men det känns ändå okej, man kan inte alltid prestera toppresultat – U23 är absolut tuffare i år än förra säsongen.”

Einar Lindberg körde igenom SM som en del i VM-uppladdningen. Foto: Henrik Antin 

 

Det var skönt för Einar att komma hem ett tag, köra SM och umgås med kompisar och köra SM, Men sedan bar det snabbt av till Schweiz och vidare resa till VM-banan. Det är helt väldigt mycket socialt på hemmafronten som Einar får försaka i den här långsiktiga OS-satsningen.

Einar har redan fått känna på hur fruktansvärt tufft det är att försöka bli en av de bästa i världen i en OS-gren och det är klart att inspirationen går lite upp och ner.

”Ja, det är lite både ock, resa runt med ett gäng. Jävligt kul tillsammans och det är totalt sett en ball upplevelse. Men det tar mycket också; förutom  att träna så mycket är det resdagar och press på tävlingar. Därför är det skönt ta ett steg tillbaka ibland och bara chilla när man får tillfälle som nu när jag var hemma i Sverige senast.

Förbundskaptenen Johan Fransson har sett en positiv kurva hos alla tre i den svenska VM-truppen. Han tyckte det såg bra ut i åkningen för både Felicia Klingström och Vincent Molén på EM senast, en tävling som Einar Lindberg stod över för att kunna ladda upp fullt ut inför VM. Och så här sa Fransson om VM-banan efter att bara ha studerat den på filmklipp:

”Jag tycker att banan ser ganska intressant ut, en basic förstaraka, en ganska stor andraraka och en väldigt intressant sistaraka där man är tvungen att hoppa och där det kan hända grejor.”

Av svenska cyklister som inte tillhör den lilla landslagstruppen gör 14-årige Europamästaren Jesper Wahlberg en högintressant start.

Men det finns fler duktiga svenska BMX-cyklister som finn smed på VM med start på onsdag:

William Ingels P16, Penn Zerge P9, Louie Fransson P8, Oskar Åberg H17-24, Helena Sund 17 & 29 Cruiser , Joakim Sund 50+ Cruiser.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Henrik Antin