Alla grenar
BMX

BILDEXTRA: Så gick det i den andra SM-tävlingen i pumptrack – i Skara

Det var snabba ryck när banan färdigställdes och historiens andra SM i pumptrack arrangerades. Men det blev fina race om medaljerna och mycket publik. Till sist stod favorittippade Oskar Kindblom, som numera är pumptrackspecialist, samt BMX-landslagstjejen Felicia Klingström som segrare i elitklasserna.   

Chefskommissarie Mirella Ehrins gav följande positiva sammanfattning av SM pumptrack i Skara:

”Med tanke på hur kort tid de hade på sig från ansökan om SM och genomförande var det verkligen ett bra arrangemang. Kul att det ändå blev ett mästerskap. Det var en bana med en S-kurva och en djup roller på ena kortsidan som ställde till det för en hel del cyklister. Finalerna var väldigt jämna och tighta, så minsta misstag gjorde skillnad.”

Felicia Klingström och Helena Sund hade en jättefin kamp i damelitklassen – inklusive med Pommac på prispallen. Foto: Johan Linhart (alla bilder)

Jämna och spännande finaler är bara förnamnet. I damelitklassen hade Felicia Klingström hunnit hem från EM i BMX där hon nådde kvartsfinal i juniorklassen.

I pumptrack är junior- och seniorklass hopslaget i en damelitklass och där segrade Felicia efter två jämna kvalåk. Men Helena Sund, som helgen innan fixade en VM-biljett till Chile efter kvalet i Åre, tvingade Felicia till ett vassare finalåk för att säkra guldet.

 

I herrklassen handlade det från början till slut om förhandsfavoriten Oskar Kindblom, som hävdade sig bra i det internationella startfältet i Åre där han var tvåa och även han kvalet till Chile-VM.

Inget snack i semin och i finalen mot sportens nya förnundstränare, Filip Svanberg, var han dryga halvsekunden snabbare i ett välkört SM.

En kul ingrediens i herrklassen var att rutinerade MTB-åkaren Matthias Wengelin, som var i SM-final i XCE för ett par veckor sedan, nu körde en jämn B-final om SM-bronset i pumptrack mot Arvid Disner.

I och för sig fyra nu också, men snacka om allsidig cyklist.

Kul att det var ganska stora klasser med duktiga åkare i flera av de yngre tävlingarna. Här är alla klassvinnare:

  • Sebastian Morales Bonil (Masters H35).
  • Madeleine Larsson (Masters D35).
  • Otto Ivner (P15–16)
  • Astrid Stoltz (F15–16).
  • Erland Rudberg (H13–14).
  • Gustav Berndtson (H11–12).
  • Alma Fahlén (D11–12).

HÄR är alla resultat från SM i pumptrack 2022!

Alexander Wetterhall som har varit projektledare för Tre Bergs CK och varit en av de drivande i arrangemanget tillsammans med Johan Lindström från Velosolution som var tävlingssledare, var också nöjd med helgen.

”Kul att kunna ordna ett arrangemang på den här nivån redan i juli när vi fick beskedet i juni månad. Visst hade vi kunnat ha fler deltagare. Men det är en ung sports andra SM och något att bygga vidare från. Det var många nöjda och glada deltagare som tyckte att det var en rolig bana, en ganska avancerad bana visade det sig och väldigt, väldigt tighta heat”, summerar Wetterhall.

Och Tre Bergs CK siktar definitivt på flera större tävlingar på den nya, 190 meter långa banan.

”Vi har fått mersmak. Perfekta förhållanden, bra med publik och inramning – väldigt trevlig helg i Skara. Vi har i klubben redan börjat prata om en deltävling i nästa års Scandinavian Pump Track Series.”

Foto: Johan Linhart
Text: Tomas Larsson/SCF