Alla grenar
Anna prispall Paracykel

Anna Beck ny världscupledare

I helgen avgjordes UCI Para-cycling World Cup i Oostende, Belgien. Den svenska truppen ställde upp med 6 atleter i Trike, Racer och Handcykel. Totalt skördades 3 medaljer.

Oostende

För tredje året i rad anordnades världscup i kuststaden Oostende. År 2020 står staden värd för Paracycling World Championship. Tävlingen har under dessa tre åren växt till att bli en av de mest välbesökta och deltagartäta paracykeltävlingarna under världscupen, så motståndet var stenhårt.
Tävlingarna inleddes på torsdagen med tempolopp för handcykel och trike för att sedan fortsätta under fredagen med tempolopp för racer. Linjeloppen avgjordes under lördag och söndag.

Tempobanan, som går utmed stranden, blir alltid en blåsig historia. I år hade banan kryddats med en extra, teknisk slinga, inne i staden. Det var redan där som Anna Beck tog sin ledning på 10 sekunder under första varvet, vilket hon sedan höll under de 27 kilometrarna. Därmed tog hon sin första vinst i tempolopp i världscupen!

Rickard Nilsson, som inte hade sin bästa dag under tempoloppet, var revanschsugen till lördagens linjelopp. Det visade han genom att hålla sig i topp under hela loppet och bevaka sina konkurrenter. När det väl kom till spurtuppgörelsen var det ingen annan som hade något att sätta emot, och han långspurtade hem segern med 4 sekunder!

Söndagens linjelopp, där Anna och Henrik startade i sina världsmästartröjor, fortsatte i samma aktiva anda. Anna gick i en tidig utbrytning tillsammans med Whitmoore, USA. De höll sedan luckan hela vägen in till mål där Anna var den starkare i spurten! Anna spurtade då inte bara hem guldet i linjeloppet utan tog även den totala ledningen i Världscupen.
Henrik höll sig också han aktiv i tätgruppen under hela linjeloppet som avslutades med en klungspurt. Det var precis på håret till att knipa tredjeplatsen, men tyvärr var marginalerna på fel sida denna gången.

Kristoffer Ståhl och Martin Åberg, som gjorde sina första internationella starter, samt Patrik Olqvist, som gjorde sin andra världscup visade även de att dem är att räkna med i framtiden då de gjorde riktigt starka lopp i denna benhårda konkurrens.

Resultat tempo:
Rickard Nilsson, T1, 5:a
Martin Åberg, T2, 15:e
Patrik Olqvist, H2, 11:a
Anna Beck, C3, 1:a
Henrik Marvig, C3, 12:a
Kristoffer Ståhl, C2, 21:a

Resultat linje:
Rickard Nilsson, 1:a
Martin Åberg, 13:e
Patrik Olqvist, 12:a
Anna Beck, 1:a
Henrik Marvig, 4:a
Kristoffer Ståhl, 21:a

Följ oss gärna på Facebook och Instagram @paracykel.se för löpande uppdateringar.
Läs gärna mer på Allt om paracykel