Alla grenar
Foto Andreas Sandin Mountainbike

Säsongen närmar sig med SWE Cup och UCI-race på hemmaplan

Foto: Andreas Sandin

Efter ett fantastiskt mountainbikeår 2016 har MTB-cyklisterna mycket att se fram emot även denna säsong. Många roliga cuptävlingar väntar, med internationella starter och världsrankingpoäng. Möjligheterna att träffa cykelvänner är många och deltagare i någon av de nationella cuperna – SWE Cup, Ungdomscupen och Masterscupen – får besked på hur formen står sig över en hel säsong. Deltävlingarna i SWE Cup är också observationstävlingar inför landslagsuttagningar 2017, se landslagsprogram och uttagningskriterier nedan.

Inte mindre än sex UCI-klassade MTB-tävlingar går på svensk mark. Fyra av dessa ingår i SWE Cup. Svenska cyklister kan därmed köra in flera av säsongens UCI-poäng och möta internationellt motstånd på hemmaplan. Dessutom ser vi fram emot mycket välarrangerade och roliga cuptävlingar, inte bara för elit och junior. Ungdomscupen och Mastercupen arrangeras i samband med SWE cup tävlingarna, samma datum, samma plats och av samma arrangörsföreningar.

April
Lördagen den 29 april är det SWE Cup-premiär, då Klippingracet i Säter (UCI kat. C2) står värd för cupens första deltävling. Dagen efter, den 30 april går nästa UCI-race cirka 16 mil därifrån. Högbobiken i Sandviken arrangeras av OK Hammaren och är en C2-tävling som faller utanför SWE Cup.

Maj-juli
Den enda C1-tävlingen går i Vårgårda den 14 maj och arrangeras av Vårgårda Cykelklubb, varefter det blir ett hopp fram till helgen 29-30 juli då Föreningen Nolhaga Bergcyklister arrangerar två UCI-tävlingar – Alingsås MTB Challenge (C2 och deltävling i SWE Cup) och UCI MTB Marathon Series (C3), som är en världscupstävling XCM, den första på flera år (Arrangerades i Falun 2005).

Augusti
SWE Cup fortsätter den 20 augusti med CK Master MTB Race i Göteborg (C3) innan det är dags för cupdeltagarna att bege sig norrut till Östersund för cupavslutning. Frösö IF arrangerar för första gången en deltävling i SWE Cup och har stora ambitioner med MTB-satsningen som inkluderar planer på att arrangera SM 2018 och 2019.

Vi ser fram emot starka och entusiastiska startfält och hälsar välkommen till SWE Cup XC 2017!

Deltävlingar SWE Cup XC 2017*

  • 29 april, Klippingracet (C2), Säter (Arr. CK Natén Säter)
  • 14 maj, Vårgårda (C1), Vårgårda (Arr. Vårgårda CK MTB)
  • 29 juli, Alingsås MTB Challenge (C2), Alingsås (Arr. Föreningen Nolhaga Bergcyklister)
  • 20 augusti, CK Master MTB Race (C3), Göteborg (Arr. CK Master)
  • 30 september, Cupavslutning i Östersund, (Arr. Frösö IF)

*Ungdomscupen och Mastercupen arrangeras i samband med SWE cup tävlingarna, samma datum, samma plats och av samma arrangörsföreningar.

Läs mer

Läs mer om