Alla grenar
MTB poc åskådare Mountainbike

Uttagning till utvecklingslandslaget

Årets första uttagning till utvecklingslandslaget är gjord. 17 aktiva cyklister får möjligheten att delta på det första lägret (för DHI och XC) som äger rum i Vallåsen den 14-17 april.

Skillnaden mellan utvecklingslandslaget och landslaget är att landslaget i första hand är ute på tävlingar, medan utvecklingslandslaget inbjuds till träningsläger. Lägren innehåller utbildning och träning; fysisk, mental, teknisk och taktisk. Specifikt inriktade områden, som rör välmående, prestation och utveckling.

  • Utvecklingslandslaget är öppet – alltså inte en fast trupp
  • Cyklister kommer tas ut löpande under året
  • Utvecklingslandslaget ≠ given plats på landslagsuppdrag

Syftet med utvecklingslandslaget

Cyklister lär av, och utvecklar varandra

Med detta i åtanke har vi tagit fram ett utvecklingslandslag för mountainbike. Utvecklingslandslaget består i grunden av junior- och U23-cyklister. Elitcyklister kommer också att finnas med för erfarenhetsutbyte på flera plan. Vi tror nämligen att lärande sker åt båda hållen, elitcyklist till yngre cyklist och vise versa.

Tillsammans (ledare-cyklist och cyklist-cyklist) identifierar vi individuella utvecklingsområden för att bryta ned till konkreta utvecklingspunkter och nyckelbeteenden. Dessa tar cyklisten sedan med sig i fortsatt träning och tävling. Genom att cyklist och förbundskapten vet vilka områden cyklisten jobbar med, utökas möjligheterna för båda att se just utvecklingen.

Uttagna cyklister:


Downhill
Adam Larsson, junior
Emil Melkersson, junior
Oskar Hassellöf, U23
Felix Beckeman (4X), Elit
Josefin Björkman, Elit
Tim Hedman, Elit

XC
Saga Molin, junior
Linus Persson, junior
Carl Jarnhagen, junior
Jonatan Nejderås, junior
Emil Hedlund, U23
Jack Kok, U23
Erik Gunnarsson, U23
Ida Jansson, U23
Adam Gustafsson, U23
Linn Gustafzzon, Elit
Emil Lindgren, Elit

Foto: Niklas Wallner