Alla grenar

Mästerskap Masters 2018

OBS! OBS!

Under SM i Båstad/Torekov kommer Mastersrådet att sälja landslagskläder till låga priser. Klicka på bifogad länk angående plagg, priser och tider: Landslagskläder

SM Masters 2018

Det är nu klart att SM kommer att arrangeras för ungdom, elit och masters i Båstad under v. 25. Enligt det program som är utlagd på deras hemsida (http://bastadbikeweek.se/) är tävlingarna lagda enligt följande:

Tisdag 19/6:  partempo

Onsdag 20/6: tempo

Torsdag 21/6: linje

Mastersrådet har lämnat synpunkter/förslag på programmet till SCF och CK Bure men pga. tillstånd avseende vägar/trafik och att man genomför hela SM-veckan för både ungdom, elit och masters så har det inte fungerat för CK Bure att ta hänsyn till våra önskemål.

Klassindelning:

Mastersrådet har lämnat önskemål till SCF att klassindelning som infördes på prov under SM Masters 2016 skall gälla även 2018. Detta innebär följande klassindelning:

Herrar:

Tempo: H30, H35, H40, H45, H50, H55, H60, H65, H70, H75

Partempo: H30, H40, H50, H60, H70

Linje: H30, H35, H40, H45, H50, H55, H60, H65, H70, H75

Damer:

Tempo: D30, D40, D50, D60

Partempo: D30, D40

Linje: D30, D40, D50, D60

 

NM Masters 2018

Norge står värd för NM Masters 2018 och tävlingen kommer att gå i Ås, cirka 30 km söder om Oslo 4-5 augusti. Klicka här för inbjudan. Närmare information och bansträckning, höjdkurvor m.m. finns på http://nordisk2018.froy.no/hjem/feature/invitasjon.

Vilka cyklister som får tävla i NM Masters framgår av tävlingsbestämmelserna som du hittar här: Tävlingsregler ändring Nordiska.

Sverige kommer på tävlingen kunna representeras av 3 damer och 5 herrar (3 st från H65 och äldre) i respektive disciplin och åldersklass. Dessa tävlande ingår i landslaget och får sin anmälan betald av SCF och tävlar i landslagskläder (tävlingsdräkter finns till utlåning).

NM Masters är också öppet för alla som uppfyller tävlingsreglerna ovan. Övriga svenska deltagare anmäler sig själva och tävlar för sin klubb. Observera att anmälan alltid ska gå via det nationella förbundet. För svenska deltagare gäller anmälan i swecyclingonline. Tack vare ett sent beslut i Nordiska Cykelförbundet har damklasserna ändrats enligt nedan.

Disciplinerna är tempo respektive linje.

Klasserna för damer är: D30, D35, D40, D45, D50, D55, D60 och D65+. (OBS! Vid anmälan via Swecyclingonline.se finns inte de nya klasserna med varför man skall anmäla sig i rätt 10 års klass.Detta kommer då att korrigeras i efterhand till de nya klasserna).

Klasserna för herrar är: H30, H35, H40, H45, H50, H55, H60, H65, H70 och H75+.

 

Regler för landslagsuttagning NM Masters 2018:

Damer (3 st per disciplin och klass):

  • En plats tillfaller den dam som vinner SM Masters i Båstad 19-21 juni.
  • En plats tillfaller den dam som leder linje-cupen respektive tempo-cupen efter tävlingarna i Gottne 30/6–1/7. Om denna dam är samma dam som vann SM Masters, får även andra dam i cupen en landslagsplats.
  • En plats tillsätts av Mastersrådet. Mastersrådet kan även låta bli att tillsätta denna plats om man inte anser sig ha en kandidat som håller tillräckligt hög nivå för att delta i landslaget.

Herrar H65 och äldre (3 st per disciplin och klass):
Samma uttagningskriterier som för damerna gäller.

Herrar H30–H60 (5 st per disciplin och klass):

  • En plats tillfaller den herre som vinner SM Masters i Båstad 19-21 juni.
  • Tre platserna tillfaller de herrar som som ligger bäst till i linje-cupen respektive tempo-cupen efter tävlingarna i Gottne 30/6–1/7. Om SM-vinnaren finns med bland de tre bästa i cupen så får även fjärde herre en landslagsplats. Då klasserna H35 och H45 finns med på NM Masters, men inte i cupen, kommer dessa klasser att konstrueras utifrån födelseår, allt för att få en rättvis landslagsuttagning.
  • En plats tillsätts av Mastersrådet. Mastersrådet kan även låta bli att tillsätta denna plats om man inte anser sig ha en kandidat som håller tillräckligt hög nivå för att delta i landslaget.

En personlig inbjudan till att representeras Sverige på NM Masters kommer att skickas ut via email eller kommuniceras via telefon av Mastersrådet veckan efter tävlingarna i Gottne. Säkerställ att du har korrekt email-adress i din profil på swecycling.se.

Tackar någon nej till sin plats i landslaget, går frågan vidare till nästa kvinna/man på tur. Det är därför viktigt att man är snabb att svara när man får besked om att man är uttagen till landslaget i NM Masters.

 

VM Masters 2018

Tävlingen UCI Gran Fondo World Series och är öppen för deltagare från 19 år och uppåt. Yngsta klassen är från 19 år till 29 år, från och med 30 år är åldersklasserna indelade i 5-års intervall. Serien avslutas 30/8-2/9 i Varese, Italien, med UCI GF World Championships, http://www.trevallivaresine.com/uci-gran-fondo-world-championships-varese-2018/. Information om kvaltävlingar, regler m.m. finns på: http://www.ucigranfondoworldseries.com/

För att få köra VM så måste man placera sig bland de 25% bästa i sin respektive åldersklass på något av kvalificeringsloppen. Den kvaltävling som går närmast är Gran Fondo Denmark, som går i Grindsted den 23-24 juni dvs. helgen efter SM.

Förutom kvalifikation eller Wild Card krävs också att man har SCF:s masters-, senior-, U23- eller elitlicens. Man får dock inte delta i VM Masters under dessa förutsättningar:

  • om cyklisten innevarande år varit medlem i ett UCI-registrerat lag/team
  • om cyklisten innevarande år tjänat UCI-poäng
  • om cyklisten innevarande år varit med på OS, VM, NM, Commonwealth games eller världscup som inte är för Masters

Du är själv ansvarig för att du uppfyller kriterierna för att delta. Läs mer på http://www.ucigranfondoworldseries.com/ under Regulations/ Rights

Kläder VM Masters och NM 2018

Enligt reglerna skall man tävla i landslagskläder. I samarbete med Kalas så kommer det att finnas möjlighet för kvalificerade cyklister att köpa kläder.

Wild Cards VM – regerande SM mästare

Sverige har rätt att skicka de nationella mästarna i varje åldersgrupp. Eftersom tiden vissa år är alltför knapp mellan SM och VM så tillämpar vi nu regelmässigt ett års eftersläpning, d v s det är 2017 års SM-vinnare som är direktkvalificerade till VM i Varese 2018. Mastersrådet, med godkännande av SCF, erbjuder även platser till de damer som skulle ha vunnit SM 2017 om vi hade haft motsvarande klassindelning som UCI (5-års intervall). Här hittar du lista på SM-mästare. Här hittar du Svenska mästare 2017 till VM

Om du vann SM i din klass 2017 men inte har för avsikt att åka på VM Masters 2018 så ber vi dig att snarast meddela Mastersrådet detta via Trond på trond.olsson@yahoo.se
Mastersrådet sammanställer slutgiltig lista, som via SCF sänds till arrangören. Arrangören skickar ut personlig inbjudan. OBS! Anmälan är inte definitiv förrän anmälningsavgiften är betald.

Övriga Wild Cards VM

SCF får ytterligare 10 Wild Cards till VM i Varese, 5 till herrar och 5 till damer. Dessa är avsedda för de som har anmält sig till någon kvaltävling men p.g.a. olika orsaker inte kunnat fullfölja loppet t.ex. vid punktering, cykelhaveri, sjukdom e.dyl. men att man bedömer det som troligt att man hade kunnat kvalificera sig. Dessa kan man söka genom att skicka sitt cykel-CV och motivering till Mastersrådet. Årets meriter kommer att prioriteras vid urval. Ansökan måste vara Mastersrådet via Trond på trond.olsson@yahoo.se tillhanda senast 2018-06-25.
Mastersrådet utser vilka som får Wild Card och sammanställer slutgiltig lista, som via SCF sänds till arrangören. Arrangören skickar ut personlig inbjudan. OBS! Anmälan är inte definitiv förrän anmälningsavgiften är betald

Observera att ett Wild Card ger en person rätt att delta i både tempo och linje på VM Masters 2018.