Alla grenar

Mästerskap Masters 2018

SM Masters 2018

Det är nu klart att SM kommer att arrangeras för ungdom, elit och masters i Båstad under v. 25. Enligt det program som är utlagd på deras hemsida (http://bastadbikeweek.se/) är tävlingarna lagda enligt följande:

Tisdag 19/6:  partempo

Onsdag 20/6: tempo

Torsdag 21/6: linje

Mastersrådet har lämnat synpunkter/förslag på programmet till SCF och CK Bure men pga. tillstånd avseende vägar/trafik och att man genomför hela SM-veckan för både ungdom, elit och masters så har det inte fungerat för CK Bure att ta hänsyn till våra önskemål.

Klassindelning:

Mastersrådet har lämnat önskemål till SCF att klassindelning som infördes på prov under SM Masters 2016 skall gälla även 2018. Detta innebär följande klassindelning:

Herrar:

Tempo: H30, H35, H40, H45, H50, H55, H60, H65, H70, H75

Partempo: H30, H40, H50, H60, H70

Linje: H30, H35, H40, H45, H50, H55, H60, H65, H70, H75

Damer:

Tempo: D30, D40, D50, D60

Partempo: D30, D40

Linje: D30, D40, D50, D60

NM Masters 2018

Norge står värd för NM Masters 2018 och tävlingen kommer att gå i Ås, ca 30 km utanför Oslo 4-5 augusti.

Närmare information kommer att läggas ut på: http://nordisk2018.froy.no/hjem/feature/invitasjon.

Vilka cyklister som får tävla i NM Masters framgår av tävlingsbestämmelserna som du hittar här: regler NM Masters

Sverige kommer på tävlingen kunna representeras av 3 damer och 5 herrar (3 st. från H65 och äldre) i respektive åldersklass och disciplin. Dessa tävlande ingår i landslaget och får sin anmälan betald av SCF och tävlar i landslagskläder (tävlingsdräkter finns till utlåning). Övriga svenska deltagare administrerar sin anmälan själva och tävlar för sin klubb. Observera att anmälan alltid ska gå via det nationella förbundet, för svenska deltagare gäller anmälan i swecyclingonline.

Disciplinerna är Tempo och Linje.

Klasserna för damer är: D30, D40, D50, D60+.

Klasserna för herrar är: H30, H35, H40, H45, H50, H55, H60, H65, H70, H75+

Regler för landslagsuttagning till NMM kommer att meddelas senare

De regler som gällde för 2017 var:

 1. Damer:
  En plats finns reserverad för den dam som vinner SM Masters i Gottne 30 juni – 2 juli. De resterande platserna tillfaller de två bäst placerade damerna i Linje-cupen respektive Tempo-cupen efter Stockholm 4-dagars. Om SM-vinnaren finns med bland de två bästa i cupen så får även tredje dam en landslagsplats.
 2. Herrar H60 och äldre:
  Samma uttagningskriterier som för damerna.
 3. Herrar H30 – H60:
  En plats finns reserverad för den herre som vinner SM Masters i Båstad. De resterande platserna tillfaller de fyra bäst placerade herrarna i Linje-cupen respektive Tempo-cupen efter tävlingarna i Gottne. Om SM-vinnaren finns med bland de fyra bästa i cupen så får även femte herre en landslagsplats. Då klasserna H35 & H45 finns med på NMM men inte i cupen, kommer dessa klasser att konstrueras utifrån födelseår, allt för att få en rättvis landslagsuttagning.

En personlig inbjudan till att representeras Sverige på NMM kommer att skickas ut via mejl eller kommuniceras via telefon av Mastersrådet veckan efter tävlingarna i Gottne. Säkerställ att du har korrekt email-adress i din profil på swecycling.se.

Tackar någon nej till sin plats i landslaget så går frågan vidare till nästa kvinna/ man på tur. Det är därför viktigt att man är snabb att svara när man får besked om att man är uttagen till landslaget i NMM.

VM Masters 2018

Tävlingen UCI Gran Fondo World Series och är öppen för deltagare från 19 år och uppåt. Yngsta klassen är från 19 år till 29 år, från och med 30 år är åldersklasserna indelade i 5-års intervall. Serien avslutas 30/8-2/9 i Varese, Italien, med UCI GF World Championships, http://www.trevallivaresine.com/uci-gran-fondo-world-championships-varese-2018/. Information om kvaltävlingar, regler m.m. finns på: http://www.ucigranfondoworldseries.com/

För att få köra VM så måste man placera sig bland de 25% bästa i sin respektive åldersklass på något av kvalificeringsloppen. Den kvaltävling som går närmast är Gran Fondo Denmark, som går i Holbaek den 23-24 juni dvs. helgen efter SM.

Förutom kvalifikation eller Wild Card krävs också att man har SCF:s masters-, senior-, U23- eller elitlicens. Man får dock inte delta i VM Masters under dessa förutsättningar:

 • om cyklisten innevarande år varit medlem i ett UCI-registrerat lag/team
 • om cyklisten innevarande år varit med på OS, VM, NM, Commonwealth games eller världscup som inte är för Masters.

 

Kläder VM Masters och NM 2018

Enligt reglerna skall man tävla i landslagskläder. I samarbete med Kalas så finns möjlighet för kvalificerade cyklister att köpa kläder, mer info om detta.

Wild Cards VM – regerande SM mästare

Sverige har rätt att skicka de nationella mästarna i varje åldersgrupp. Eftersom tiden vissa år är alltför knapp mellan SM och VM så tillämpar vi nu regelmässigt ett års eftersläpning, d v s det är 2017 års SM-vinnare som är direktkvalificerade till VM i Varese 2018. Mastersrådet, med godkännande av SCF, erbjuder även platser till de damer som skulle ha vunnit SM 2017 om vi hade haft motsvarande klassindelning som UCI (5-års intervall).

Om du vann SM i din klass 2017 men inte har för avsikt att åka på VM Masters 2018 så ber vi dig att snarast meddela Mastersrådet detta via Trond på trond.olsson@yahoo.se
Mastersrådet sammanställer slutgiltig lista, som via SCF sänds till arrangören. Arrangören skickar ut personlig inbjudan. OBS! Anmälan är inte definitiv förrän anmälningsavgiften är betald.

Övriga Wild Cards VM

SCF får ytterligare 10 Wild Cards till VM i Varese, 5 till herrar och 5 till damer. Dessa är avsedda för de som har anmält sig till någon kvaltävling men p.g.a. olika orsaker inte kunnat fullfölja loppet t.ex. vid punktering, cykelhaveri, sjukdom e.dyl. men att man bedömer det som troligt att man hade kunnat kvalificera sig. Dessa kan man söka genom att skicka sitt cykel-CV och motivering till Mastersrådet. Årets meriter kommer att prioriteras vid urval. Ansökan måste vara Mastersrådet via Trond på trond.olsson@yahoo.se tillhanda senast 2018-06-23.
Mastersrådet utser vilka som får Wild Card och sammanställer slutgiltig lista, som via SCF sänds till arrangören. Arrangören skickar ut personlig inbjudan. OBS! Anmälan är inte definitiv förrän anmälningsavgiften är betald

Observera att ett Wild Card ger en person rätt att delta i både tempo och linje på VM Masters 2018.