Alla grenar
Lotta Lepistö, Finland, vann Vårgårdas World Tour-lopp efter en spurtuppgörelse. Foto: Christer Hedberg Landsväg

Finsk seger på Vårgårda World Tour

Under några sekunder hade Emilia Fahlin ”fjolårsfeeling”. Men i år räckte hennes spurt inte ända fram till seger i Vårgårdas World Tour. Emilia slutade åtta i den klungspurt som avgjorde tävlingen, som vanns av finländskan Lotta  Lepistö.

– Men jag hann börja tänka lite på hur det gick i fjol. Det blev nästan lite småpanik. Här är jag igen, liksom. Men jag hade lite för dålig position och var inte helt vass på slutet, säger Emilia Fahlin till vargardacycling.se.

Åttondeplaceringen var Örebrocyklistens bästa World Tour-resultat för säsongen.  Sjukdom och skador har spökat under delar av året.

– Så topp tio är helt okej ändå även om man gärna vill mer. Men formen blir allt bättre och det är ju några tävlingar kvar, säger Emilia Fahlin.

Landslaget ställde upp med en ung trupp på sex cyklister, som fick möta den absoluta världseliten på hemmaplan. Alexandra Nessmar var en av de som vågade satsa fullt ut och som länge fanns med i täten.

Det är kul att se att tjejerna är hungriga på att tävla och verkligen gör vad de kan med de förutsättningar som de har mot proffsen som tävlar på den här nivån till vardags. Nessmar var jättestark genom hela tävlingen, riktigt kul att se de svenska färgerna i det här sammanhanget, säger Lucas Persson, förbundskapten.

Den stora publiken runt banan och hundratusentals tv-tittare fick se ett offensivt och attackvänligt fält till slut krympa till 20-talet åkare som skulle göra upp efter 141 kilometers tuff körning.

– Det var väldigt mycket mjölksyra när vi kom in på upploppet. Det blev ingen jättesnabb spurt men jag försökte bara ”pusha” så hårt det gick. Femtio meter före mål kände jag att det skulle gå vägen, säger Lotta Lepistö som nu tog sin tredje World Tour-seger för säsongen.

Svenska placeringar
Hanna Nilsson (27), Sara Olsson (48), Sara Penton (50), Alexandra Nessmar (62), Julia Karlsson (73), Ida Erngren (76), Sara Mustonen (105)

Världstouren drar nu direkt vidare till Norge för etapploppet Ladies Tour of Norway.

Bildtext: Lotta Lepistö, Finland, vann Vårgårdas World Tour-lopp efter en spurtuppgörelse. Foto: Christer Hedberg