Alla grenar
Wikström_Knutsson_Frida_low Landsväg

Emilia Fahlin och Frida Knutsson levererar under BeNe Ladies Tour

Mellan 13-16 juli kördes den fjärde upplagan av BeNeLadies Tour, en fyradagarstävling med fem etapper. På plats fanns ett relativt ungt damlandslag med Julia Karlsson, Frida Knutsson, Alexandra Nessmar, Emmy Thelberg och även den rutinerade proffscyklisten, Sara Mustonen, som precis har kommit tillbaka efter en längre tids skada.

I år har tävlingen klassats som 2.1-tävling av UCI, vilket innebar ett lite tuffare motstånd med riktigt duktiga cyklister på plats. Tävlingen inleddes på torsdagen den 13:e med en prolog på 1,9 kilometer följt av ett linjelopp (127 km) på fredagen. Lördag förmiddag var det återigen ett linjelopp i Sint-Laureins på 98 km med ett efterföljande tempolopp på 10,1 kilometer. BeneLadies Tour avslutades på söndagen den 16 juli med ett 112 kilometer långt linjelopp, start och mål i Zelzate, Belgien.

U23-cyklisten Frida Knutsson, Team Ormsalva Athletic Club, visade på en gång att hon hade prickat in formen och redan på den inledande prologen tog hon en 10:e plats. Frida följde upp det med en fjärde plats på första etappen och fick även bära U23 ledartröjan kommande etapp. Frida fortsatte stark genom de fyra tävlingsdagarna och slutade totalt på en 10:e plats och trea i U23-klassen. Läs även DTs artikeln om Fridas prestation här.

Någon som var tillbaka i tävlingssammanhang igen var även Emilia Fahlin som fanns på plats med sitt proffslag Wiggle High5, hon körde till sig en 4:e plats i totalen.

Kompletta resultatlistor hittar du här.

BeNe Ladies Tour, etapp 3:

Sista etappen bjöd på en teknisk bana i centrala zelzate. Vi öppnade upp för att alla tjejer skulle köra offensiv. Knutsson som hade 52sek till ungdomströjan behövde gå i en utbrytning för att ha en chans att ta över den tröjan. Men det var en offensiv körning från alla lag så det var få som fick en liten lucka… Det blev en samlad klunga in i mål där Sara mustonen fick chansen att köra fullt ut för etappseger. Tyvärr uteblev toppresultatet men det är ett glädjande besked att sara är på väg tillbaka efter handledsfrakturen.

BeNe Ladies Tour, etapp 2a & 2b:

Lördagens första etapp (2A) blev ett linjelopp med en mer orolig och stressad klunga. Samtliga svenskor satt med väl i klungan. Emmy Thelberg var med i en krasch efter halva loppet men var snabbt uppe på cykeln igen för att på ett lugnt och sansats sätt ta sig tillbaka till klungan. ”Emmy visade upp en stark professionell inställning i hur man hanterar en krasch”.

Den sista attacken kom från Moniek Tenniglo WM3 och Ellinor Barker, Great Britian National Team, med 5km kvar till mål. Barker lyckades hålla undan med 1 sek innan klungspurten där våra svenskor missade topplaceringarna.

Etapp 2B, 10km tempo blev det svenska framgångar. Emilia Fahlin (Wiggle High5) gick in med andra bästa tid på 14.08, men tappade sedan till en fjärdeplats och ligger nu femma i totalen.

Frida Knutsson visade än en gång att hon prickat rätt med formen, en imponerande körning av Frida som körde in på 14.26 och tog därmed 10e placeringen och klättrade även upp en placering i totalen, till topp tio inför sista dagen.

BeNe Ladies Tour, etapp 1:

Återigen en topp tio placering av Frida Knutsson, som blev fyra i spurten efter de fem som var i utbrytning. Det var en stark lagkörning av det svenska landslaget där Sara Mustonen och Julia Karlsson visade på stark körning och levererade Frida till en bra position inför spurten. Frida klättrade till en andra plats i ungdomstävlingen men kommer att bära ledartröjan under lördagen, då brittiskan Alice Barnes vann första etappen och har tagit över den totala ledningen i BeNe Ladies Tour.

Frida Ligger 11.a i totalen, Emilia Fahlin 9:a inför lördagen. Lördagen inleder med 98 km linje följt av 10 km tempo på kvällen. En tuff dag väntar svenskorna men  energin, tävlingsandan och lagkänslan är fantastisk!

Resultat etapp 1, fredag 14 juli

Prologen, torsdag 13 juli:

Den inledande prologen på 1,9 km var en stark start för de svenska tjejerna i landslaget på BeNe Ladies Tour. Emilia Fahlin, som kör för Wiggle High5 ligger 6:a efter den inledande etappen. Starkt körde även U23-cyklisten Frida Knutsson, Team Ormsalva Athletic Club, som bara var en sekund från ungdomströjan. Frida hamnade på fin 10:e plats av 129 startande. Alexandra Nessmar, (37), Jeanette Arbjörk (38), Julia Karlsson, (63), Sara Mustonen (66), Emmy Thelberg (100).

Det var en tight tid för samtliga tjejer, där dagens etapp (fredag) linjelopp på 123,8 km med flera pavé-sträckor, kommer att bjuda på en offensiv körning från många lag.

Resultat från Prologen