Alla grenar
Sara Penton Landsväg

Tour of Uppsala – nytt etapplopp för damelit

Loppen livesänds på Youtube av Upsala CK, länk till sändningen!

I samband med den 110:e upplagan av Scandinavian Race startar Upsala Cykelklubb ett nytt etapplopp för damelit. Under Kristihimmelfärdshelgen 10-13 maj kommer centrala Uppsala att fyllas av professionella cyklister från mer än 20 länder. Väderprognosen utlovar fantastiska dagar med sol och sommarvärme.

Upsala Cykelklubb tar nya steg och höjer ambitionsnivå ytterligare 2018. En nyhet för året är att tävlingarna kommer att filmas från MC, streamas live, och även visas på storbildskärm vid Stora Torget (torsdag fm) samt vid arenan vid Uppsala Slott.

Premiär för Tour of Uppsala

Nu instiftar Upsala CK Sveriges första internationella etapplopp för damcyklister, Tour of Uppsala, riktat till världseliten. Under två dagar och tre tuffa race utses Uppsalas cykeldrottning för kommande året. Flera landslag kommer till Uppsala, däribland kan nämnas ryska, slovakiska, finska och svenska landslaget. Svenska landslaget har haft sina starkaste framgångar på flera år helt nyligen. Den starka laginsatsen i Tjeckien och etapploppet Gracia-Orlová kröntes av Emilia Fahlin totalseger. Uppsalas stjärna Ida Erngren medverkade i Tjeckien och har också inlett säsongen med vinst i de inledande svenska tävlingarna vid Kinnekulle. Svensk damcykel har under de senaste åren nått stora framgångar med medaljer både inom världsmästerskap och olympiska spel. Tour of Uppsala är klassat på nivå UCI WE 2.2 enligt Internationella cykelförbundet. Loppet genomförs torsdag och fredag 10-11 maj.

Deltar för Sverige gör: Sara Penton, Sara Mustonen, Sara Olsson, Ida Erngren, Clara Lundmark och Alice Andersson.

”Det är positivt att vi får fler internationella tävlingar till Sverige och att det satsas på damcykling. Tour of Uppsala har potential att växa och blir ett bra tillskott till tävlingskalendern, som redan har en inarbetad världscuptävling för damer i Vårgårda. Ett internationellt etapplopp i Uppsala ger våra duktiga damcyklister ännu en möjlighet att visa upp sig på hemmaplan”, säger Leif Karlsson, GS på Svenska Cykelförbundet.

110:e upplagan av Scandinavian Race

Scandinavian Race utvecklas ständigt med professionella cyklister på herrsidan. Närmare 20 tuffa mil i en snitthastighet över 40 km/h! Bland de anmälda proffslagen kan nämnas exempelvis det japanska Interpro Stradalli Cycling. Utöver cyklister från de stora cykelnationerna på kontinenten finns även deltagare från Irak och Eritriea. Loppet körs lördag den 12 maj.

Scandinavian Race Upsala

Scandinavian Race Upsala

Skandis GP

Genomförs i centrala Uppsala för damer och herrar. Loppet genomförs vid Uppsala Slott och med Uppsalas nya Paradgata Drottninggatan, Botaniska trädgården och Domkyrkan som fond. Därigenom förenas Uppsalas främsta historiska miljöer med fartfylld internationell professionell idrott. Mycket intressanta fotomöjligheter erbjuds, herrarna kör backen upp till Uppsala Slott 25 gånger! Loppet körs söndag den 13 maj.

Utöver de professionella racen genomförs även Ungdom, Senior och Juniortävlingar i 110:e Skandisloppet, torsdag den 10 maj.

Arena och Tv-produktion, streamade tävlingar
Under 2018 utvecklas möjligheterna att följa tävlingarna Live. TV-kanaler, mediabolag och tidningar erbjuds att ta del av material. Tävlingarna streamas via Youtube och egna plattformar.

·         Loppen filmas från MC-förare samt från fasta kameror
·         Racen sänds live på Youtube under fyra dagar
·         Storbildsskärm visar tävlingarna live vid Stora Torget och Uppsala Slott
·         Nya bansträckningar i centrala Uppsala lockar mer publik till målområdet

Scandinavian Race riktar sig till en sportintresserad publik som bjuds på ett evenemang som präglas av den internationella och professionella atmosfär som professionell cykelsport erbjuder.

Scandinavian Race är ett arrangemang som erhållit kvalitetsstämpeln Världsklass Uppsala och samarbetar med Uppsala kommun och Destination Uppsala. Arrangemanget är sanktionerat av SCF och UCI.

Följ cykelhelgen i Uppsala

Sociala media och expertkommentarer:
# Scandinavian Race  Mens challenge
# Tour Of Uppsla Ladies challenge
# Upsala Cykelklubb  (www.upsalack.se)
# Live Streaming från tävlingsbanan
www.upsalack.se  (Youtube)

Expertkommentarer: Superentusiasten och bloggaren Allan Hägg Grønborg finns på plats under tävlingarna.
Facebook: https://www.facebook.com/SvenskProffscykling/

# Twitter Svenskproffscykling
# Instagram Svenskproffscykling
# Svensk proffscykling Svensk proffscykling