Alla grenar
Kim Magnusson Landsväg

Det rör sig på landsvägssidan

Årets tävlingsäsong är slut för landsvägscyklisterna och ”off-season” är i full gång. Några fortsätter ändå sitt tävlande i den pågående Sverigecupen i CX, medan andra tar en välbehövlig semester innan den tunga vinterträningen inleds. Men det är också hög tid att planera inför nästa år, lag ska sökas och nya kontrakt ska förhandlas fram. Här är en liten sammanfattning av vad som har hänt de senaste veckorna inom landsvägssverige.

Nu har Sverige två worldtour-cyklister!

Förutom Tobias Ludvigsson som fortsätter i team FDJ även nästa år, så gör nu regerande svenska mästaren Kim Magnusson debut i world touren. Kim, som gjorde ett enastående linjelopp då han med kort varsel fick en plats till VM i Bergen har nu skrivit kontrakt med World Tour–laget Cannondale-Drapac för nästa säsong. Kim har tills nu kört för det svenska UCI-laget Team Tre Berg som lades ner i år. Läs intervju i Falköpings tidning med Kim om det nya kontraktet.

Kim Magnusson VM

Flera cyklister klara för lag inför 2018

Fredrik Ludvigsson ansluter till det norska kontinentlaget Team coop för 2018 års säsong.
Intervju med Fredrik Ludvigsson på feltet.dk.
18-årige Andreas Andersson som har tävlat för Halmstad CK under 2017 har skrivit på sitt första proffskontrakt och gör nu Hampus Anderberg sällskap i de belgiska laget Y Pôle continental Wallon. Lyssna på P4 intervjun med Andreas.
Efter en skadedrabbad säsong har Sara Mustonen valt att byta lag och går in som kapten i sitt nya belgiska team Exporza-Footlogix.

– Jag ser fram emot att få lagledarrollen i ett gäng med många unga talanger. Förhoppningsvis kommer vi också att bli inbjudna till några World Tour-tävlingar, säger Sara Mustonen till vargardacycling.se.

Båstad storsatsar på cykel med landsvägs-SM 2018

Svenska Cykelförbundet slår för första gången på många år ihop alla mästerskapstävlingar i landsväg (linje och tempo) och skapar ett stort SM för alla tävlingsklasser – elit, junior, ungdom, master och paracykel – under en och samma vecka den 18-24 juni. Som arrangör står Halmstadsföreningen CK Bure. Landsvägs-SM 2018 Båstad.

Hur får vi fler landsvägscyklister bland unga?

Motala AIF som sopade rent på prispallen i herrjunior under sommarens landsvägs-SM har länge haft satsning på just ungdomar, och nu börjar det ge frukt. Läs artikel om maifs satsning och låt er inspireras!Motala AIF

Unik satsning inom svensk damcykel

Efter två OS-silver och fem VM-medaljer har Emma Johansson tagit en ny roll i utvecklingen av svensk damcykel.
Med den aktiva karriären nyligen avslutad fungerar den 34-åriga världsstjärnan nu som mentor i en unik satsning på unga tjejer som drömmer om att bli en ny Emma. Läs hela artikeln om Vårgårda CK:s initiativ här.

De fick Kellerstipendiet

Juniorerna Jacob Eriksson och Clara Lundmark uppmärksammades i torsdags med ”Kellerstipendiet”, som är ett stipendium stiftat av privata aktörer för bästa herrjunior respektive damjunior på landsväg. Priset på 15 000 kronor delades ut i Göteborg till landsvägscyklist 17-18 år som under året har lyckats bra nationellt och internationellt, varit en god lagkamrat och som satt upp ett mål att lyckas som cyklist de kommande åren. I juryn sitter Ola Larsson, Glenn Magnusson och Roberto Vacchi.

Clara Lundmark EM

Clara Lundmark fick ta emot ”Kellerstipendiet”.

Nya regler från UCI

Nu införs ett begränsat startfält med max 176 startande i UCI-sanktionerade linjelopp. Ett team får ställa upp med högst sju herrar (gäller ej Grand Tours) och sex damer vid endagarslopp respektive sju damer i etapplopp. Detta för att förbättra säkerheten på tävlingarna för cyklister, servicebilar och åskådare.