Alla grenar
Wallner_170923_58830_low Förbundet

Vaccinera klubben – viktigt steg i antidopingarbetet

SCF:s förbundskaptener deltog i veckan på RF:s antidopingkurs som hölls för ett 60-tal deltagare från olika idrotters specialförbund. Under dagen diskuterades bland annat nationell och internationell styrning av antidopingarbete, dopingkontrollverksamheten och samhällsproblem kopplat till doping.

Inom cykelsporten har det skett en stor förändring de senaste åren, det är inte längre som under 90-talet då många cyklister tyvärr tog dåliga vägval under en period när doping var vanligt förekommande inom sporten. UCI och Wada har genomfört ett gediget arbete för att få en ren vinnarkultur inom cykelsporten och det har gett resultat. Cyklister idag supportar rena vinnare och tror på ren cykling. Det finns effektiva rutiner för att motverka doping och inom idrotten är cykel i många avseenden ledande i kampen mot dopade atleter. Antidopingarbetet står såklart även SCF bakom och vi uppmanar våra föreningar att vaccinera sig mot doping – det är ett enkelt sätt att proaktivt arbeta för att cykelsporten ska fortsätta på den rena banan.

Hur ser det ut i din förening? Har du funderat på om det finns risk för att någon i din idrottsförening skulle kunna dopa sig? Skulle det kunna ske av misstag? Hur skulle ni göra då? Har ni någon antidopingpolicy att ta hjälp av? Om inte kan det vara en bra idé att vaccinera klubben mot doping. Läs mer om hur du gör på rf.se/vaccinera.