Alla grenar

Gymnasieutbildningar med cykel som inriktning

Är du ung, cyklist och söker en utbildning där du kan fortsätta att utvecklas inom din idrott? Då kanske någon av nedan utbildningar passar dig?

Vad är RIG och NIU?

Det finns två varianter av idrottsutbildningar på gymnasial nivå: riksidrottsgymnasier (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Dessa riktar sig till elever som vill kombinera sin gymnasieutbildning med en elitidrottsutbildning. Riksidrottsgymnasier är riksrekryterande, det vill säga elever från hela landet kan söka till dem. De nationellt godkända idrottsutbildningarna (NIU) är treåriga och lokala/regionala, men de rekryterar också från hela landet med hjälp av ett samverkansavtal som tecknas mellan kommunerna. Varje år under höstterminen erbjuds ”öppet hus” på gymnasieskolorna för att cyklister 14-15 år ska kunna besöka skolorna, träffa tränarna och känna på miljön och verksamheten. Följande gymnasieskolor har cykelverksamhet:

RIG – Cykelgymnasiet i Skara

Det riksrekryterande idrottsgymnasiet för cykel på Katedralskolan i Skara bedriver verksamhet för cirka 30 cyklister (landsväg och mountainbike XC) varje år och erbjuder för närvarande åtta olika studieprogram. Möjlighet att förlägga utbildningen över fyra år. http://www.skara.se/barn–utbildning/gymnasium/utbildningar/rig-cykel.html

NIU  – Cykelgymnasiet i Vansbro

Ger eleverna möjlighet att kombinera sina studier med cykling på elitnivå inom alla cykeldiscipliner. Cykelgymnasiet erbjuder flera utbildningsprogram och därtill flertalet profiler och inriktningar att söka. De 12 cyklister som går på skolan under 2016/2017 är alla aktiva inom Downhill och Enduro, men planer finns på att utöka antalet platser och ta in elever från andra discipliner. http://cykelgymnasiet.se

NIU – Hagströmska i Falun

Erbjuder flera utbildningsprogram och möjlighet att utvecklas inom cykelsportens alla grenar och lägga grunden för att ta steget fullt ut i proffslivet. Hagströmska Gymnasiet utbildar idag 69 elever fördelade på i stort sett alla discipliner, antalet cykelelever ökar för varje år. Eleverna leds av tre tränare med olika ansvarsområden: Landsväg/Bancykel, Mountainbike/Cykelcross och ”Teknikgruppen” som består av disciplinerna Dirt/Slopestyle, Downhill, 4X, Enduro och BMX (race och street).
http://hagstromska.se/falun/

Mer information om elitidrott på gymnasienivå: http://www.svenskidrott.se/Elitidrottpagymnasiet