Alla grenar

Tävlingslicens, chip och försäkringar

Tävlingslicens

Licens kan sökas av..

 …den aktive:
medlem i en SCF-ansluten förening som finns registrerad med en aktuell epostadress i föreningens medlemsregister i IdrottOnline kan ansöka om tävlingslicens.

…föreningsadministratören:
med rätt ”roll” och ”behörighet” i RF:s IT-system IdrottOnline kan föreningesadministratören ansöka om licens till föreningens medlemmar. Information om behörigheter finns här:

Läs gärna detta innan du ansöker om licens – vanliga frågor! 


Ansök om licens

  1. Gå till www.swecyclingonline.se och logga in uppe i det högra hörnet.
  2. E-postadress = den adress som finns registrerad i föreningens medlemsregister.
  3. Välj idrotten Cykel och klicka på texten ”Jag har glömt mitt lösenord/Jag är ny användare” (om du inte redan har ett lösenord sedan tidigare).
  4. Du får ett aktiveringsmejl med instruktioner att följa (kolla även skräpkorgen) för att skapa ett eget lösenord. Får du upp ett meddelande om att din epost används av fler användare, gör så här.
  5. Gå tillbaka till inloggningsvyn och logga in med dina nya inloggningsuppgifter. Nu ser du en ikon med ditt namn längst upp till höger på skärmen. Klicka på namnet och välj ”Licenser”.
  6. Får du upp ett meddelande om att det saknas ett UCI-ID? Följ då instruktionerna och mejla de uppgifter som behövs till kansli@scf.se – ange UCI-ID i ämnesraden. Skriv endast namn, föreningstillhörighet och födelsedata i mejlet så ansöker vi om ett UCI-ID åt dig. Vi gör detta löpande och återkopplar med ett mejl så snart vi fått ditt UCI-ID från UCI. Gör detta i god tid, det kan ta upp till två veckor att få ett UCI-ID.
    (OBS! Under semestertidertar det längre tid, se här)
  7. Ska du tävla internationellt behöver även beställa ett ”fysiskt licenskort” och komplettera med foto. Kortet skickas med PostNord inom fem dagar från det datum din licens har godkänts. (OBS! Under semestertider – se här) Utlandstillståndet ligger som en utskrivbar pdf-fil i din profil.
  8. Betala via kort eller faktura. Vid kortbetalning får du en godkänd licens omgående och kan skriva ut en pdf -kopia på din licens från ”din sida”. Vid fakturabetalning godkänns licensen någon dag efter att betald faktura har registrerats.

Varför tävlingslicens?

En tävlingslicens är en ID-handling som berättigar dig att delta på tävlingar sanktionerade av SCF och UCI. Med licensen följer även en försäkring.

Försäkringen innebär att cyklisten försäkrad i sitt idrottsutövande både under tävling och träning nationellt och internationellt samt vid resor till och från sina cykelaktiviteter. Vid vissa sanktionerade tävlingar går det att lösa engångslicens till vissa klasser (Ungdom 11–16 år, Sport 17 år + och Elitmotion), förutsatt att man är medlem i en SCF-ansluten förening. Läs mer om idrottsförsäkringar här.

Genom att vara licensierad ställer du upp på tävling i enlighet med det regelverk som finns för cykelsporten (SCF, UCI, RF). Regelverket för cykelsporten har till syfte att skapa lika förutsättningar mellan utövande individer samt göra tävlandet så säkert som möjligt.

Vad kostar licensen?

Licensavgiften varierar beroende på licenstyp. För internationella tävlingar krävs uppvisande av ett fysiskt licenskort som du beställer i samband med licensansökan. Kortet kostar 100 kronor och inkluderar ett utlandstillstånd giltigt hela kalenderåret för hela världen.  Här hittar du licenstyper och priser

Vad är UCI-ID?

Säsongen 2017 införde UCI ett  personligt ID-nummer. Licensens tidigare UCI kod (nationalitet + födelsedatum, t.ex. SWE 891012) har ersatts av en unik elvasiffrig kod, som kommer att vara knuten till den personliga licensen och ersätter det svenska licensnumret, se nedan. UCI-ID ska alltid användas vid anmälan till tävling. Mer om UCI-ID.

Engångslicenser (för tävlingsarrangören)


Chip/transponder

SWE Cup och SM-arrangemang i mountainbike, landsväg och cykelcross genomförs med personlig transponder som monteras på cykeln. Transpondern heter ProChip Flex och är en leasingtransponder som säljs online av leverantören, MyLaps. Mer information här.


Försäkringar

Alla som är engagerade inom cykelsporten har ett eget ansvar att kontrollera hur de är försäkrade.

Vi har sammanställt information om innehållet i de försäkringar som ingår i SCF medlemskap. Informationen är riktad till dig som är tävlingsarrangör, styrelsemedlem i förening, tävlingsaktiv eller förälder. Observera att grundförsäkringens del om olycksfall inte avser tävlingsaktiva idrottsutövare, de blir försäkrade genom licensförsäkringen. Läs mer här om försäkringar.