Alla grenar

Tävlingslicens, chip och försäkringar

Tävlingslicens

From 2017 kan du själv ansöka om din licens, alternativt kan du som föreningsadministratör ansöka om licens åt föreningens medlemmar förutsatt att du uppfyller nedan:

 …som aktiv:
Du måste vara medlem i en SCF-ansluten förening och registrerad med en aktuell epost-adress i föreningens register i IdrottOnline.

…som föreningsadministratör:
Du måste säkerställa att du har rätt roller och behörigheter i IdrottOnline innan du ansöker om licens till föreningsmedlemmar. Vilka behörigheter som behövs kan du läsa om här:


Observera att du som inte löste licens 2016 måste vara ute i mycket god tid med din licensansökan för att få ett internationellt UCI-ID.

Det här får vi ofta frågor på, läs gärna vår ”topp-lista” innan du påbörjar ansökan!

Vad är en tävlingslicens?

En tävlingslicens är en ID-handling som berättigar cyklisten att tävla i den klass den är licensierad i på tävlingar sanktionerade av SCF. Genom att vara licensierad ställer cyklisten upp på tävling i enlighet med det regelverk som finns för cykelsporten genom SCF, UCI samt Riksidrottsförbundet. Regelverket för cykelsporten har till syfte att skapa lika förutsättningar mellan utövande individer samt göra tävlandet så säkert som möjligt. Genom att vara licensierad är cyklisten försäkrad i sitt idrottsutövande både under tävling och träning nationellt och internationellt samt vid resor till och från sina cykelaktiviteter. Vid vissa sanktionerade tävlingar går det att lösa engångslicens till vissa klasser (Ungdom 11–16 år, Sport 17 år + och Elitmotion), förutsatt att man är medlem i en SCF-ansluten förening.


Ansök om licens

  1. Gå in på www.swecyclingonline.se och klicka på logga in uppe i det högra hörnet.
  2. På första raden skriver du in din e-postadress (samma adress som i föreningens medlemsregister). Lämna rad två blank.
  3. Välj idrotten Cykel och klicka på texten ”Jag har glömt mitt lösenord/Jag är ny användare”.
  4. Följ instruktionen som du får via mejl för att skapa ett eget lösenord. Kommer du inte vidare i detta skede, läs manualen
  5. Gå tillbaka till inloggningsvyn och logga in med dina nya inloggningsuppgifter. Nu ser du en ikon med ditt namn längst till höger på skärmen. Klicka på namnet och välj ”Licenser”.
  6. Ansök om din licens.
  7. Får du upp ett meddelande om att det saknas ett UCI-ID?  Mejla då omgående till kansli@scf.se – ange UCI-ID i ämnesraden. Skriv endast namn, föreningstillhörighet och födelsedata och att du saknar UCI-ID. Vi skickar löpande uppgifterna till UCI som sedan återkopplar med ett individuellt UCI-ID. Gör detta i god tid, för närvarande tar detta minst två veckor. Läs mer om UCI-ID här.
  8. Du som ska delta i internationella tävlingar behöver ett ”fysiskt licenskort” som du också beställer här, foto krävs för det fysiska kortet. Bekräfta din beställning.
  9. Betalning sker via kort eller faktura. Svenska Cykelförbundets bankgironummer gäller inte längre för betalning av licens.
  10. En pdf-kopia av ditt licenskort skapas och återfinns på din sida i SWE Cycling Online.
  11. Har du beställt ett fysiskt kort skickas det med PostNord inom cirka fem dagar från godkännandet. Ditt utlandstillstånd ligger som en pdf-fil på din sida.

Avgifter

Licensavgiften varierar beroende på licenstyp. För internationella tävlingar krävs uppvisande av ett fysiskt licenskort som du beställer i samband med licensansökan. Kortet kostar 100 kronor och inkluderar ett utlandstillstånd giltigt hela kalenderåret för hela världen.
Avgifter 2017

Engångslicenser (för tävlingsarrangören)


Chip/transponder

SWE Cup och SM-arrangemang i mountainbike, landsväg och cykelcross genomförs med personlig transponder som monteras på cykeln (vänster framgaffel). Transpondern kan du beställa via Svenska Cykelförbundet*.

Transpondern – en leasingtransponder – heter ProChip Flex. Kostnaden för en leasingperiod av ett år (det första året) är 450 kronor inklusive postförskott om den beställs via SCF. Efter ett år skickar MyLaps en förfrågan om fortsatt leasingperiod (förutsatt att det är registrerat hos MyLaps). Ditt val blir då att fortsätta leasingperioden ett, två eller fem år. Kostnaden blir då: För ett år: 25 Euro, för två år 43 Euro och för fem år 89 Euro. Innehavaren aktiverar och betalar fortsatt leasingperiod direkt till MyLaps, därav prisangivelserna i Euro.

För att beställa transponder, gör så här:

  1. Betala in 450 kronor till förbundets bankgiro, BG 309-1345
  2. Skicka ett mejl till kansli@scf.se och ange namn, licensnummer, leveransadress och förening. OBS! Vi skickar chipen med rekommenderat brev, uppge mottagaradress till den som hämtar ut paketet.
  3. Bifoga kvitto eller skärmdump på genomförd betalning, så skickar vi transpondern via rekommenderat brev.
  4. Normal leveranstid, max 10 dagar.
  5. Fäst transpondern på cykelramen. Så här går det till.
  6. Viktigt! Aktivera transpondern på Mylaps.com, då blir du meddelad när abonnemanget tar slut.
  7. Också viktigt! Registrera ditt transpondernummer på din personliga sida i SweCyclingOnline, så att tävlingsarrangören får informationen till tidtagningen.

*SCF kansli har ett begränsat antal transpondrar kvar till försäljning. När dessa är slutsålda, kommer vi att hänvisa till MyLaps hemsida, www.mylaps.com för beställning av transpondrar framöver. Beställningar av transpondrar via Idrottslyftet görs redan nu via Mylaps. Direktlänk till beställningen här.  Mylaps.com har även support och FAQ gällande frågor som kan uppstå kring abonnemangen och tekniken. 

Kontaktuppgifter till MyLaps kundsupport: tech.support@mylaps.com eller ring +31 237 600 200. Kontakta dem om din transponder är defekt eller om du har frågor om förnyelse av abonnemanget.

Transpondrar till barn & ungdomar via Idrottslyftet (IL)

Ansökningarna ska göras i föreningens Idrottslyftsapplikation i Idrottonline. (Materiel – transpondrar). From 2017-07-05 ska transpondrarna beställas och betalas direkt via MyLaps hemsida. www.mylaps.com. Betalningsunderlaget ska då bifogas ansökan. Förening kan ansöka om transpondrar till föreningens barn och ungdomar upp till 16 år. Läs mer om Idrottslyftet

För tävlingsarrangörer:

Information om programvaran som hanterar chipsystem och tävlingsresultat


Försäkringar

Vi har sammanställt information om innehållet i de försäkringar som ingår i SCF medlemskap. Informationen är riktad till dig som är tävlingsarrangör, styrelsemedlem i förening, tävlingsaktiv eller förälder. Läs här om försäkringar

Alla som är engagerade inom cykelsporten har ett eget ansvar att kontrollera hur de är försäkrade. Observera att grundförsäkringens del om olycksfall inte avser tävlingsaktiva idrottsutövare, de blir försäkrade genom licensförsäkringen.