Alla grenar

Arrangera tävling

Det är enklare än många tror att arrangera en tävling!

När du arrangerar en cykeltävling och vill få den sanktionerad av Svenska Cykelförbundet behöver du tillsätta en SCF-utbildad tävlingsledare (gäller ej arrangemang av renodlade motionslopp där SCF i dagsläget inte har något regelverk). Kontakta SCF kansli om du är intresserad av utbildning, kansli@scf.se.

Beroende på vilken typ av tävling du väljer att arrangera ser förutsättningarna och kravspecen olika ut. Nedan en kort beskrivning av sådant som är bra att tänka på. Läs igenom och komplettera upp kunskaperna med mer detaljer där du känner att det behövs.

Sidan är under uppdatering och är tänkt att vara ett stöd till dig som ska arrangera tävling. Vi uppskattar input och synpunkter från dig som ska använda dig av informationen, så tveka inte att höra av dig till kansli@scf.se med önskemål om vilken typ av information du vill hitta här.

1. Bestäm typ av tävling

För vem är tävlingen?

– Lokala åkare från närliggande föreningar? Klubbtävling.
– Åkare från klubbarna i distriktet samt angränsande distrikt? Distriktstävling
– Åkare från hela Sverige? Nationell tävling
Mästerskap, Swe cup? Läs gärna igenom dokumentet ”Förutsättningar Instruktioner SM och SWE Cup” (se länksamling längst ner på sidan). Kontakta tävlingsansvarig och/eller kommunikatör på förbundet som kan bidra med stöd och hjälp. Kontaktuppgifter finns här
– UCI-sanktionerad tävling? Kontakta tävlingsansvarig på förbundet för dokument och deadlines.

Vilken gren, disciplin och klass ska det vara?

Här bör du ha koll på vad tävlingsreglerna säger för respektive gren, SCF:s regelverk hittar du här.

Tävlingskalendern

När du har bestämt ovan är det dags att lägga upp tävlingen i den nationella tävlingskalendern, SweCyclingOnline. I och med att du lägger upp tävlingen blir den publik och du kan ansöka om sanktion hos Svenska Cykelförbundet. Gör detta så tidigt som möjligt!

2. Bygg en organisation

Beroende på hur avancerad tävlingen ska vara, banans omfattning och hur erfaren organisationen är behöver man sätta ihop en tävlingsorganisation. Minimum är att tillsätta en tävlingsledare, banchef, tidtagningsansvarig, sjukvårdsansvarig. Kommissarie tilldelas i samband med sanktioneringen. Vilka roller behövs i organisationen?

3. Gör en handlingsplan

Vänta inte med att tillsätta er tävlingsorganisation även om arrangemanget känns avlägset. Vissa förberedelser, bland annat tillståndssökning och planering av ekonomi samt PR-verksamhet, bör komma igång så snart som möjligt. Hur organisationen ska se ut får avgöras från fall till fall.

Diskutera igenom en gemensam ambition i organisationen och fördela ansvarsområden. Upprätta rollbeskrivningar. Det kan kännas som ett onödigt extraarbete, men erfarenheterna visar att risken för dubbelarbete eller att arbetsuppgifter glöms bort minskar rejält.

Vid varje sammankomst inom tävlingsledningen bör ansvars- och tidsplaner gås igenom. Det är ett effektivt sätt att kontrollera att ingen arbetsuppgift blir bortglömd eller släpar efter.

Handplocka de olika ansvariga! Se till att få en bra blandning ur ett så väl jämställt som jämlikt perspektiv. Gå utanför dina invanda cirklar och ställ specifika frågor. ”Kan du ansvara för x? Det innehåller y och z”

Planera så att funktionärerna får både mat och avlösning om arbetsdagen är lång.

4. Förberedelser

Här har vi tänkt oss en checklista på vad som behövs göras innan tävling, gärna grenspecifika checklistor. Vi har inte detta på plats ännu, men tar gärna emot tips och input på detta från er som redan arrangerat tävling. En kontakt med er skulle uppskattas enormt, så ring oss gärna!

 • Lägg upp tävlingen i tävlingskalendern och ansök om sanktion
  Syns du så finns du! Gör era tävlingsplaner publika så snabbt som möjligt och ansök samtidigt om sanktion hos Svenska Cykelförbundet.
 • Bestäm anmälningssätt
  Som SCF-ansluten förening har du tillgång till Swecyclingonline, med möjlighet att använda ett gratis anmälningssystem inklusive betaltjänst. OBS! När ni anmäler er till betaltjänsten är det viktigt att arrangören är noggrann med vilka betalningsalternativ som kryssas i vid uppläggningen av tävlingen. Väljer ni kortbetalning behöver föreningen aktivera den tjänsten. Kontakta SCF kansli om ni har frågor kring detta. Systemet har också inbyggd licenskontroll och möjlighet att exportera startlistor direkt från anmälningslistan.
 • Bestäm hur tidtagning ska göras
  För er som väljer att använda MyLaps finns information här. Användandet av chipsystemet MyLaps är obligatoriskt vid SM och SWE Cup.
 • Beställ materiel
  Tänk igenom vad ni behöver för att kunna genomföra tävlingen. Är det ett SM eller en SWE Cup står SCF för vissa leveranser att materiel, materiel bokas då via denna länk.

5. Genomförande

Ett cykelarrangemang kan se ut på så många olika sätt. SCF arbetar aktivt för att cykel ska bli attraktiva evenemang och attrahera kommuner och destinationer runtom i landet som arbetar målinriktat för att skapa intressanta evenemang. Några saker att tänka på (punkterna ska/kan fyllas på)

 • RESULTAT – ska in i tävlingskalendern så snart som möjligt efter målgång. Via SweCyclingOnline ska cyklister kunna se sina resultat och sina rankingpoäng, men för att få detta att funka måste resultaten föras in i systemet av arrangören. Manual för resultatrapporteringen finns här.
 • Avsätt TID för återställning –  Arenan och banan skall återställas efter tävlingen och allt lånat/hyrt materiel skall återlämnas. Det tar tid som man lätt glömmer att planera in.
 • Tävlingsavgift till SCF  –  Senast fem dagar efter tävling ska avgifter till SCF betalas, läs mer här.

6. Uppföljning


Länksamling

 

Sanktionerade tävlingar

SM och SWE Cup

UCI-tävling