Alla grenar

Riksdagshearing om cykelloppens framtid

En komplicerad tillståndsprocess för cykellopp är på sikt ett hot mot motionsloppen – och därmed även folkhälsan. I morgon, onsdag 29 mars arrangeras en hearing i riksdagen där frågan ställs om Vätternrundan är möjlig att arrangera i ytterligare 50 år. Bland andra deltar Vätternrundans vd Gunilla Brynell och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.Värdar för hearingen är riksdagsledamöterna Johan Andersson (S) och Andreas Norlén (M), båda från Östergötland

I många länder är det självklart att stänga av vägarna för motortrafik under cykellopp. Så är det inte i Sverige. Tillsammans med Vätternrundan och Svenska Triathlonförbundet vill Svenska Cykelförbundet sätta fokus på en fråga av yttersta vikt för motionsloppens framtid i Sverige.

Sedan några år finns det ett nätverk av riksdagsledamöter som följer arbetet med att öka säkerheten vid stora evenemang, säger Johan Andersson. Frågan är hur man kan skapa en miljö och eventuellt en lagstiftning som underlättar för att nå målet om en ökad folkhälsa.

Vill politikerna att fler ska cykla – för miljön och för folkhälsan – så är det hög tid att börja agera, säger Gunilla Brynell, vd för Vätternrundan. De olika motionsloppen som arrangeras runt om i landet är en morot för vardagscyklandet. Men stelbenta lagar och byråkrati sätter käppar i hjulet för oss som arrangerar loppen – inte minst när det gäller säkra lopp för cyklisterna.

Ytterst är det här en fråga om vem som har rätt till vägen och hur vi skapar ett mer cykelvänligt samhälle, fortsätter Gunilla Brynell. Vår förhoppning är att regeringen i den kommande nationella cykelstrategin åtminstone tillåter cykling på vägbana där det finns cykelbana.

Programinnehåll

  • Inledning av de inbjudande riksdagsledamöterna Johan Andersson (S) och Andreas Norlén (M)
  • Gunilla Brynell/Vätternrundan, bakgrund
  • Peter Schantz och Helena Stigson ”Cykel & Folkhälsa” samt ”Cykelns plats i trafiken”.
  • Hanna Wennberg, Trivector. ”Vägen är motions- och tävlingscyklisternas arena: vilka är riskerna och möjligheterna?
  • Björn Eriksson, Riksidrottsförbundet
  • Frågestund

Media inbjuds att närvara under hearingen. 

Till pressinbjudan